Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (544)

misterz 

všechny recenze uživatele

Na tak výborného režiséra ako R. Howard bezpochyby je, ide o mierne sklamanie. Čakal som viac. Úvod bol veľmi dobrý a vťahujúci, ale potom sa príbeh rozpustil v mori nudných scén medzi ktorými občas vykukol ostrovček niečoho zaujímavejšieho. Tento pocit v druhej polovici a hlavne k záveru vygradoval, člnové scény boli jedno veľké utrpenie. Našťastie nudu sem-tam rozohnali pekné zábery kamery, no vizuálne efekty sa mi už zdali digitálne pomerne dosť prepálené. 65/100 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Kouká se na to krásně. Ani přepálená digitalizace, ani neodbytné vědomí, že se jedná o umělohmotný interiérový velkofilm nejčistokrevnějšího rázu, mi nikterak nezabránili nechat se unést dynamickou vizuální výpravou, kterou Howard zkrátka zvládá dlouhodobě na výbornou. Retrospektiva spojená s častými prostřihy na vypravěče mi také nevadila, naopak dodávala vyprávění vítanou dávku lidskosti a uvěřitelnosti. Co mi ale vadilo, byl jednoznačně scénář, respektive jeho většina - místo aby se zaměřil na jedno silné téma, které by následně ověsil okrajovými vedlejšími motivy, zuřivě přeskakuje mezi zcela rozdílnými perspektivami a příběh tím tříští na několik dost necitlivě propojených myšlenkových epizod. Najednou by chtěl být výpovědí o zkorumpovaném velrybářském byznysu 19. století, psychologickým soubojem mezi dvěma dominantními členy posádky, mýtickým dobrodružstvím vstříc hrozivému nepříteli i fyzicky bolestivým survival dramatem, ale ve výsledku si zkratkovitě ukousává odevšud a není ničím víc než rutinní hollywoodskou recitací ambiciózního mnohovrstevného příběhu, která se na velkém plátně krásně vyjímá, ale na festivalech pro byť i jen trošičku náročného diváka by se neuchytila ani náhodou... 65% ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V roku 2014 bolo Ronovy Howardovi pri udeľovaní Oscarov neuveriteľným spôsobom ukrivdené. Jeho snímok "Rivali", ktorý priam ukameňoval diváka do fotelky, prehral súboj s "12 krát obohranou pesničkou" o otroctve, až človek z rozčarovania "začal fandiť" rasistom. Ja osobne som to znášal naozaj "ťažko" a tak som plný očakávania s nadšením dúfal, že nový svetlo sveta spatriaci snímok "In The Heart of The Sea" vytrie zrak všetkým dementom s prívlastkom odborníka. No a rezultát? O sklamaní síce nemôže byť ani reči, ale od nadšenia napriek peknému vizuálu či dostatku "akčných scén" taktiež neskáčem. Človek zrejme očakával priveľa, no tri hviezdy by boli zrejme taktiež krivdou. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Hlavnou postavou je poddôstojník Owen Chase (Chris Hemsworth tu akoby z oka vypadol Edwardovi Kenwayovi z videohry Assassin's Creed IV: Black Flag). Film nespadá do pomalého rozprávania a už od začiatku precízne servíruje v rýchlom tempe pokrivené spoločenské väzby, ktoré po čase hrajú významnú úlohu. Aj keď film pláva na digitálnej vlne, zážitok mu nemožno uprieť. Ron Howard mieša viac filmov do jedného. Vidno dobrodružnú púť za hranicu poznaného, v druhej polovici psychologickú rovinu a survival film, v neposlednom rade aj žáner monster movie. Obsahovo sa Howardova verzia od knihy odlišuje hlavne menoslovom postáv a príbehovým vyústením. Absencia zdravého rozumu je ale do filmu pretavená priamo z knižnej predlohy, zásady sa teda nemenia a myšlienka je v obmenenej forme zachovaná. Nechýba dobové vykreslenie, ktoré je jedným z najsilnejších vizuálnych podnetov. Digitálny mág Anthony Dod Mantle obohacuje film o experimentálne zábery, dokonca až krvilačné detaily. Nezostáva nič než tlieskať. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Snaha bola, ale Kon-Tiki Howarda a spol válcuje úplne na všetkých frontoch. Vizuál je vyslovene špatný, toto muselo gradovať nejaké šeroslepé decko. Na druhú stranu slušné tempo a herci tie dve hodinky celkom spláchnu, takže prúser sa nekoná. Každopade lowcostovy bullseye ala Rush sa žiaľ nekona. Škoda. 65% ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Posádka lodi byla mladá i na tehdejší poměry – když odjížděli z Nantucketu, kapitánovi Pollardovi bylo 28 let, 1. důstojníkovi Chaseovi 21 let a plavčíkovi Nickersonovi 14 let. Většina ostatních námořníků byla mladší než 20 let. (rhiannon)
  • Námět filmu je založen ma skutečném příběhu lodi Essex, která byla napadena a potopena vorvaněm v jižním Tichém oceánu v roce 1820. Tato událost inspirovala Hermana Melvilleho k napsání knihy "Moby Dick". Děj filmu současně mapuje příběh knihy "In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex" spisovatele Nathaniela Philbricka, která vyšla v roce 2000 a jež byla v USA oceněna prestižním oceněním National Book Award za literaturu faktu. (Tristan Rafael)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama