Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tulák Joseph Hugues Guillaume Boutier-Blainville řečený Archimedes (Jean Gabin), známý bonviván a štamgast hostince „U tří svíček“, je svéráznou postavou pařížského předměstí. Stále má dobrou náladu, z jeho řečí i způsobů je znát, že se mu kdysi dostalo vzdělání. Nyní bydlí v rozestavěné novostavbě a žije spokojeně z drobných příležitostných výdělků. Ale když se na domě začne pracovat a jeho vynesou i s postelí, musí přemýšlet, kam v zimě složí hlavu. Může odjet na riviéru, nebo se nechat na tři měsíce zavřít. Archimedes se snaží o to druhé. Pokouší se vyvolat hádku na ulici i na stanici podzemky, ale jeho pokusy nevedou k úspěchu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tulák Archimedes je niečo, čo by sme mohli nazvať sociálna komédia. Podobný pobuda a vycicávač energie (niekedy ale aj jej dodávateľ), ako napríklad Boudu z vody vytiahnutý. Ja mám bohužiaľ problém s elementárnou logikou, ktorá mi bráni naplno vychutnať neoddiskutovateľné kúzlo filmu. Archimedes bezpochyby smrdí, ale nikomu to nevadí, najmä scény v reštaurácii a na snobskom večierku z tohoto hľadiska dosť bijú do očí. Ale film vnímame očami (a srdcom), takže si to mnohí ani neuvedomia. Film, ktorý musel tešiť našu vládnu garnitúru, pretože ukazoval Francúzsko z jeho odvrátenej stránky. Ako som už inde spomínal, vyspelá demokracia sa zobrazovaniu svojich problémov nebráni. Film ale nakoniec stojí a padá na výkone hlavnej hviezdy, ktorá je tu oproti jej ďalšej kariére neobvykle odviazaná. Ten podtext je však značne alarmujúci a smutný. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Pitoreskní, že? ...je skvělý. Působivý zjev.“ Neodolatelně svérázný Jean Gabin v komediálním počinu dle vlastního námětu. Jeho tulák řečený Archimedes proplul celým filmem ve víru vtipných situací z tehdejšího života ve Francii, doprovázených spoustou hlášek, také zatančil a zazpíval! Dokázal pobavit nejen staré známé štamgasty hospodě, stejně jako boháče v luxusním bytě, ale jistě i spoustu diváků. Mou maličkost toto odpoledne nevyjímaje. Přesto Grangierovu filmu po více než 60ti letech od svého vzniku již občas (v mých očích) mírně docházel dech. Malé svérázné holduvzdání či spíše vzpomínka na válečné hrdinství o 40 let zpátky tvoří sice velmi hezkou závěrečnou bodku, ale jako celek postrádá nejen jakoukoliv myšlenku, ale i celistvější hutný příběh. I marně jsem čekal, že se Archimedes ještě znovu setká s novými majitely svého oblíbeného podniku (Bernard Blier se až hodně rychle vytratil ze scény..). Jako oddechovka na jedno zhlédnutí ale pěkný, jo. 60% ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Zapřísahám vás, intelektuální elito – neřešte to! Ano, příběh se logikou nezdržuje, ale na to snad není žádný zákon. Že není zrovna realistický, snad taky není zločin. Pohádky, sci-fi a zpravodajské relace snad jsou? Z filmu dýchá radost a nadšení Jeana Gabina, který to tady opravdu rozjel. A pro mě byla radost se na to dívat, protože ho mám prostě ráda. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

"Pane Felix, vypadněte odsud, nesnáším pohled na vaši vizáž." "Jak račte vědět, výjev není všechno, pane." "Jenže u vás je vzácná jednota odporného zjevu a pokřiveného charakteru." Haha, pan Gabin coby úžasný bezdomovec na úrovni s dočasným bydlením celkem na úrovni a láskou k muškátu. Normálně mám na dabovaného pána Gabina silnou alergii, protože mi to jednoduše nesedí a neladí, ale tohle byl snad první dabing, který mi nějak nevadil. Zkrátka to sedělo a monsieur Gabin s úžasnou lehkostí proplul celým filmem. Mimochodem... úžasně pozitivní film. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Jean Gabin je nepochybne veľmi dobrý herec. To samozrejme neznamená, že všetky filmy, v ktorých hral sú primerané jeho hereckému umeniu. Postava bezdomovca blúzniaceho o slobodomyseľnosti je postavou nehodnou záujmu. Takže v tomto vnútorne konfliktom filme, kde kvalitný herec stvárňuje nekvalitnú postavu je doterajšie hodnotenie primerané. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Námět k filmu poskytl samotný Jean Gabin. V titulcích se však skrývá pod svým pravým jménem Jean Moncorgé. (Komiks)

Reklama

Reklama