Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (633)

Hynais 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to filmový počin roku! Výborně zpracované téma po mnoha stránkách: a) po stránce vyobrazení dobové atmosféry b) po stránce zvládnutí mnoha charakterů postav c) po stránce postupného odhalování příčin a následků d) po stránce stupňování napětí e) po stránce zvládnutí závěru f) po stránce výborných hereckých výkonů ()

farinelli77 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s výborným obsazením. Zuzana Mauréry fenomenálně a s naprostou lehkostí představuje kladné i záporné role. Doporučuji zhlédnout např. výjimečný hodnotný slovenský seriál Tajné životy (2015) z dílny RTVS, kde také velmi přesvědčivě ztvárnila hlavní roli! Měl jsem od prvního dílu pocit, že tu roli nehraje, ale že ji skutečně žije! ()

Isidor9 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama, které na malém prostoru jedné třídy v konkrétní době ukazuje obecné principy fungování lidské společnosti. Nejlepší film Hřebejka a Jarchovského od Musíme si pomáhat! Mrazivé... ()

MySch017 

všechny recenze uživatele

Spojler (čiastočný): Film ma bavil, rozhodne bol zaujímavý a slovenčina potešila. Čo mi ale vadilo, a poriadne, bol ten záver....všetko vyriešené za minútu, bez nejakého hlbšieho pitvania a bolo vlastne na divákovi, ako si "proces" predstaví. Čakal som fanfáry, drámu ako sviňa, že si to niekto odserie, no nič také sa nestalo....inak ale poctivý film, dobrá práca. ()

kluviM 

všechny recenze uživatele

Nepríjemné pocity a nuda. Pomaly som sa odhodlával predčasne opustiť kino. Také boli moje pocity zo začiatku. Ale príbeh si ma pridržal a vyplatilo sa. Páči sa mi že to nieje len taký príbeh čo pobaví a jedným uchom von a jedným dnu. Malo to pomalé tempo a to dovolilo hercom naozaj ZAHRAŤ, nie len prebehnúť rolou od začiatku do konca.Nakoniec som bol uchvátený. Veľmi presvedčivé výkony hercov. Paráda. Dojali ma aj dobové rekvizity a výprava. PRíjemné bolo že tam hovorili herci aj po česky. Vždy ma neskutočne štvalo (už za socializmu) keď vo filme museli herci hovoriť len česky alebo slovensky a "nesprávni" herci museli byť dabovaní. Pekná blbosť. Predsa sme v Československu žili namixovaní, tak keď môže niekto v Bratislave niekto hovoriť Česky v reále, tak prečo nie i vo filme. Tuším sa to začína objavovať častejšie. Je to film, ktorý ostane v hlave i po záverečných titulkoch. Až potom mi došlo prečo mi bol ten začiatok nepríjemný. Predsa spomienka na niečo čo som už nechcel prežívať. Pár podobným učiteľkám a iným ľuďom som si tedy dovolí skrížiť ich správnu cestu. Prvý krát ma zachránila pani učiteľka Víchová (ktorej moc ďakujem), ktorá ako naivná začínajúca učiteľka plná ideálov v sebe našla odvahu a môj kádrový posudok zlikvidovala (dlho potom u nás visel na záchode). Druhýkrát ma napodiv zachránila kádrováčka ktorá stopila súkromný prípis k mojemu posudku z vysokej školy. Napísala ho totiž podobná sviňa ako tá vo filme. Aj kádrováčke Tonči Novákovej ďakujem. Často som si predstavoval čo teraz tie svine z čo to namňa napísali robia. Predpokladám, že teraz už nič. Ale zle z nich mi je rovnako ako na začiatku filmu. Zaujímala by ma reakcia niekoho mladého kto to nezažil. Ten pocit predposratosti, držanie huby a nevybočovanie z radu. Taký ten všeobklopujúci indiferentný strach povedať svoj názor na kráľove šaty. Príjemne ma prekvapil Hřebejk, mladý Labuda a to dievča Danka. Aj učiteľka v podaní pani Mauréry bola úžasná. Bravo! ()

Jindrich_J.. 

všechny recenze uživatele

Díky, pane Hřebejku a pane Jarchovský, film Učitelka mě velmi potěšil a určitě si ho pořídím i na DVD. Velmi šťastnou ruku jste měli i při výběru představitelky hlavní role - paní Mauréry svoji roli zvládla takovým způsobem, že Mária Drazděchová je pro mě z těch typů "hajzlů", které člověk při sledování filmu nějakým způsobem nemůže nenávidět a snad jí i trochu musí fandit. A absolutně mě mrazilo z úplně posledního záběru filmu. Ten pohled "do publika" je tak odzbrojující. A obrovské plus dávám také za obsazení Martina Havelky - ten člověk by měl ve filmu dostat, nebo lépe napsáno dostávat, více prostoru. ()

tomkat 

všechny recenze uživatele

Tak tady s Kamilem Filou nesouhlasím (sorry). Stísněná nálada a zdánlivě triviální kauza ústící do drazdických následků ukazuje zase jednou - jenže z dost neotřelého úhlu! - jak svinská byla ta nedávná doba, ve které jsme všichni žili. Tohle se má opakovat stále znovu, abychom nezapomněli - a tenhle snímek to dokázal věrohodně, naléhavě a umělecky dotaženě. A že rodiče vstávající a mluvící na třídní schůzce popořadě působí divadelně, a je tam jen jedna záporná postava? Ale no tak, to jako vážně? ()

HelenaHanke 

všechny recenze uživatele

V rámci české produkce jde pořád o nadprůměr, ale pro mě byl film trochu zklamáním. Většina postav - včetně té ústřední - sklouzává k černobílé karikatuře, což nijak nepomáhá jinak očividné snaze tvůrců vzbudit reálné emoce a poukázat na hloubku problému. Jednotlivé grotesky neustále nabourávají dusnou atmosféru, kterou se film marně pokouší nastolit. Podle mě si Hřebejk s Jarchovským dostatečně neujasnili, zda chtějí natočit Pelíšky nebo Nevinnost a uvízli někde na půli cesty. (70 %) ()

Mortee 

všechny recenze uživatele

Já jsem Vám z toho byl tak krásně nasranej. Doporučuji všem, kteří s dobou minulou nemají osobní zkušenost. ()

sml41 

všechny recenze uživatele

celkom zaujimavý príbeh aj ked dosť nemasný-neslaný, výkony hercou tiež nič moc čo odoberá na autentičnosti príbehu, naviac niektoré dialogy mi prídu ako z dnešnej doby a nie z roku "komančov", hlavne správanie žiakov voči učiteľke vobec neevokuje vtedajšiu dobu-my sme ešte v roku 1988 ráno zdravili súdrušku:česť práci a nie dobry deň... trochu nejasne ukončenie celeho deja bez zaverečneho infa ako skončila ona "súdruška" ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele

Skvělé dílo, konečně se Hřebejk zase polepšil. Není třeba, abych tady něco rozebírala. Tohle je dramatické umění, které funguje. A jakékoliv zpochybnění je zbytečné. Vynikající herci a zajímavý Peter Bebjak, Kassai, Havelka i Malý v malé roli. Hlavní představitelka byla opravdu velmi vhodně nakástována... ()

EagleSK 

všechny recenze uživatele

Takto ma uz davno ziadny film nenasral! Autorom sa podarilo celkom verne zachytit atmosferu tej skurvenej komunistickej doby s tym, ze sa to taha az do dob dnesnych. ()

wal 

všechny recenze uživatele

Tento film plně pochopí jen člověk, který (bohužel) tu dobu zažil.....pan Hřebejk, klobouk dolů ()

obewankenobe 

všechny recenze uživatele

Kdo tu dobu neprožil asi nepochopí. Měl jsem tu čest v ní prožít 4 školní roky v lavici. Za mě OK, ale školka byla horší, tam si podobnou sv... dobře pamatuju. Film mě bavil, prožíval jsem ho, nadával, svatořečil atd. Startovací pistole byla NEJ ! ()

Coumway 

všechny recenze uživatele

Film ako tak je slabota a žalostně herecké výkony to potvrdzuju,ale téma je dobrá kedze já sám som mal neustále problémy s učitelkami a vždy nepravom voči mne ...a este plus film Poukazuje na polutovania hodné spinavosti zo strany hnusných komunistov ..ach tie svině ()

Aldante 

všechny recenze uživatele

Hrebejka nemusim, mam jiny pohled, ale tenhle film, slusne. Dobu jsem zazila a protezovani soudruzskych metod......jak ty nektere kuny dokazaly ublizovat a vysmivat se. A po revoluci, naskocily na anglictinu a byly z nich soudruzky OF. Jinak, ano, tady vidime, ze taxikari, doktori a pravnici byli za kazde doby kurvy prodejne. Byli, jsou a budou. A je to zcela jedno, jaka je doba. Ucitele...jsou stejni, jen malo z nich je slusnych. ()

Constanza 

všechny recenze uživatele

Někoho odradí, že se film odehravá v totalitě a bude mít pocit, že dívat se na film z dob dávno minulých je ztráta času. Děj se sice odehrává v roce 1983, ale myšlenka je nadčasová. I když se radujeme, že uz nežijeme v totalitě, jsou věci, které se postupně zase vrací. Určitě podíl na tom má i ta naše národní povaha, kdy se lidi bojí, zavidí si a nemají žádnou hrdost. Když jeden z rodičů říká "tak ja radši ten svůj podpis stáhnu, když je nás tak málo", hned se mi vybavili mj. i kolegové v práci, co se tak bojí jít proti proudu, co radši si rozdvojují osobnosti a po práci jsou někým jiným. Dát někomu moc a pak sledovat, co to s ním udělá, to se pokaždé člověk vybarví dokonale. ()

ciapok

všechny recenze uživatele

Hřebejk je jeden z najlepších režisérov nielen na ČS scéne, ale tento film stúpil vedľa... šokujúco slabé herecké výkony, šablónovité, inscenačné dialógy, prvoplánové emócie. Môžem špekulovať, či nevyšla chémia so slovenskými hercami alebo proste len prepálil trend veľmi prostého, surového snímania, ktoré skončilo ako nepodarený študentský film z 80tych rokov. ()

Generi 

všechny recenze uživatele

Konečne Hřebejk bez Geislerovej, Holubovej, Duška, Lišky !!! Hurááá !!!! Preto dávam toto hodnotenie. Téma výborná, aj keď s krížikom po funuse. Dnes sa dejú ďaleko horšie veci a všetci sa tvárime, že je to OK. Čiže za zbabelosť autorov dávám mínus, lebo kopať do mrtvoly je jednoduché. Ale spracovanie bolo veľmi uveriteľné, učiteľka vykreslená vierohodne, jej "milý a ústretový" prístup zákerný. Preto nakoniec 3 hviezdy ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama