Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o tom, jak je důležité mít svého rybodlaka, a taky o tom, jak překonat osudovou kletbu i kouzla, která je snadné zneužít... Království tří rybníků postihla zlá kletba. Nadsmyslné bytosti odčarovaly ze zdejších rybníků všechny ryby, aby vytrestaly domýšlivého krále Boleslava. Jenže tento trest se obrátil především proti poddaným. Zmizení ryb, hlavního domácího produktu, je zbavilo tradiční možnosti obživy a zlikvidovalo jejich živnosti. Svou nespokojenost dávají stále hlasitěji najevo. I uvnitř královské rodiny se zahušťují vztahy. Králova dcera, princezna Lidunka, má úplně jinou představu o životě než její macecha. Chce navazovat na tradiční úlohu, kterou mladé ženy v tomto království vždy naplňovaly, ale stává se jednou z hlavních postav dění, v němž se o své místo na výsluní přetahuje několik vychytralých podvodníků. Nejvíc podfukář a zloděj Nikdáš, který nadsmyslným bytostem ukradl kouzelný proutek a má najednou v rukou velkou moc. V pravý čas se ale objeví mladý rybář Ludvík. Bude to právě on, kdo překoná kletbu, zachrání království a získá ruku princezny? (Česká televize)

(více)

Recenze (432)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Svěží a aktuální politická satira a fraška, nenuceně převlečená za pohádku s klasickým dramatickým obloukem (princezna a království ve svízelné situaci, kletba a falešný a pravý zachránce a nadpřirozené bytosti) a ve výsledku i jako pohádka vtipnější, přiléhavější i ctnější než většina současných pokusů o (post)moderní pohádku, které si další cíle ani nekladou a utápějí se často ve vlastní vyprázdněnosti. ***** Takhle ošidný mix pohádky s politickou a společenskou satirou je bruslením po tenkém ledě a tančením po ostří meče, ale tohle byla jízda jako po rybím tuku, aniž by se to někdy sesmeklo k trapnosti. Zvlášť oceňuju kadenci, jak rychle odsýpaly obraty v situacích, vybroušené žerty a ostrovtipné pointy, a hravou a promyšlenou práci s jazykem a také skvělé vedení dobře vybraných herců a řemeslnou poctivost a kvalitu - a samozřejmě nenápadnost všudypřítomného nadhledu a tvůrčího pobavení i v tom všem (nejen Taclík, Liška a Bydžovská, ale i všichni další herci si role napsané na tělo vyloženě užili, i s tím, že si z nich jejich role přiznaně i dílem utahovaly). Řekla bych, že jediný, a evidentně těžko překonatelný problém je, že k takovému rozmarnému, neotřelému, byť fanstasticky fungujícímu prolnutí žánrů ještě nedorostlo vespolné divácké očekávání a nesmířilo se s tak troufalým počinem dost, aby v klidu a soustředěně naskočilo a užilo si spolujízdu. ***** Ale za sebe vím jistě, že mně to teda neva, a navíc mě to i dost ba. *~~ ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Plnej nášup pizd nedávám ze třech důvodů, první je ten, že jsem včera lupnul Interstellaru tři, druhej za nechutnou, vteřinu trvající vložku v první třetině, neboť se můj jemnocit nemůže přenýst přes určitý mantinely a poslední příčinou je strach z toho, abyste si nemysleli, že jsem tak ukrutnej dement. Už to, že jsem se vrhl na projekt, kde figurují zjevy typu Lišky, Byčbožky a Vilhelmový a přesto mě nejeblo, ba naopak, to je téměř zázrak. Já jsem alergický na zdejší pohádkology, ze kterých trpím pohádkofobií, takže si škubněte jasnou popelčinou pitchou s hvězdou pěkně uprostřed a s ptákem Ohnívákem vraženým až po kořen. A sledujte to dalších padesát let dokola šestkrát ročně. Na to já nekonvenčně seru a jdu k vodě. Tohle je aspoň neskutečná prdel plná ryb. ()

Reklama

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Na ja, ta bigotnost, ultrakonzervativnost vzhledem k pohádkám tady z hodnocení přímo stříká, pravdou však je, že se jedná spíše o nepochopení. Malá rada: v úvodu titulek "pohádková komedie". Proto mi nějaké narušování klasických pohádkových vzorců nevadilo, naopak to celé překvapivě drželo pohromadě a ve vytvořeném světě pracovaly elementární systémy příčin a následků. A humor až na pár výjimek fungoval nečekaně velice dobře, dlouho jsem se něčemu novému tak nezasmál. Pořád stokrát lepší udělat něco tak odvázaného s tím, že buď to vyjde nebo ne, než jako běžně točit odpornosti, ovšem zaštítěné okřídleným sloganem "navazujeme na tradici klasické české pohádky blablabla...". ________"On je prasodlak, ve dne člověk, v noci prase!" ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Je hezké vidět, jak české pohádky rozdělují národ. Ač to tu většina haní a spílá na tento počin.. mě se to z těch vánočních líbilo nejvíce. Hlášek nesčetně. Nápadů bezpočet. Vtipů nespočítaně. Hejkal, polednice, vodník a vlkodlak byli nejvíc vtipní asi. "A to bylo všechno? Už jsou ryby pryč? To chce nějakou věštbu. - Ale dej jim do té věštby nějakou metaforu, jinotaj." Holení nohou na tržnici? Proč ne:D "Já jsem ztělesnění všehozla. Jsem Nikdáž." ........... "Připravuji mlživý, matoucí a nicneříkající projev Vaše Výsosti." ............. "Budu první princezna, která neuzvedne svého manžela." ................ "Já, expert na rybí kuchyni, se musím učit dělat kuře.".............. "Já nic. Já tučňák." ........... "Mě se líbíš i pohublá. Neva, že máš menší svaly než moje sestra." Nadávky, které na sebe valili vlkodlak a vodník aka Hafíku a Zelený vykouřený mozku. Ty chybové hlášky jako v Microsoftu, když ona hůlka nemohla vykouzlit ryby, byly nejlepším nápadem z celého filmu. "Pronikavý inteligentní výraz jako pan král? - Ne, normální. - Tak to jo. To má větší šanci." ........... "Viděl si Ludvíka? - Vypadá jako pitomeček? - Jo. - Tak ten je v cele jedna. - A ta je kde? - Máme jen jednu celu." Kdybyste nevěděli, tak v českých lesích máme i slony a rybodlak potom vůči tomu vypadá normálně. Prohlídka hradu - Chcete vidět vězení? Tak tohoto lva před 300 lety ulovil král.. blablabla.. :D Já mám prostě tyhle pohádky stylu Tajemství staré bambitky, Šťastný smolař atd. ráda (paradoxně se koukám že obě mají aktuálně 68%). ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Proboha, co tady děláte ??" - "Nemohla jsem si pomoct !! Moc tvého proutku mě strašně přitahuje.." Naprosto monstrózní dada, která má však o Kolečko víc, totálně nesmyslně převrací žánrové vzorce i klišé, leč bez kouska vtipu, dík bezradnosti pitvořících se herců, když za Ondru Vetchého mi bylo až stydno, nebo dokonce nějaké funkce a smyslu.. Spousta skvělých nápadů se tak nakonec naprosto ztrácí v odpudivé pohádce bez jediné sympatické postavy jako celku, kterou by naše děti raději vidět neměly !! Nebo se vysílací radě podobně dvojsmyslnné dialogy zdají v pořádku ?? ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Přípravy na natáčení zabraly 2 roky. (M.B)
  • Obraz nebožky královny Boženy je „Madame de Saint-Maurice“ od Josepha Duplessise, který ho namaloval v roce 1776. (jan.hryz)

Reklama

Reklama