Reklama

Reklama

Země nikoho

  • Bosna a Hercegovina Ničija zemlja (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Satirický příběh dvou vojáků z nepřátelských táborů se odehrává uprostřed války v Bosně v roce 1993. Bosenský voják Čiki a jeho těžce zraněný druh se octnou se srbským vojákem Ninem v zákopu mezi nepřátelskými liniemi na území nazývaném země nikoho. Padají urážky a výčitky, zdá se, že hádka o to, který národ rozpoutal kruh násilí, nikdy neskončí. Situace žádá řešení. Mohlo by být na dosah ruky: jednotky UNIFOR jsou nablízku a francouzský seržant Marchand se vší silou snaží pomoci. Jenomže není jednoduché obejít předpisy o chování sil pověřených dozorem nad pořádkem. Velitelé nařizují za žádnou cenu se nevměšovat. Zástupci médií trpělivě sledují vývoj patové situace, a zatímco jim jde o událost, Čikimu a Ninovi jde o život. "Srbští, chorvatští a bosenští hrdinové filmu mluví ve skutečnosti stejným jazykem. Jedni mu říkají srbština, druzí chorvatština, třetí bosenština, ale ve skutečnosti si všichni navzájem rozumějí," říká Danis Tanović. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (297)

Lima 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, co to musí být za film, který vyfoukl Amélii z Montmartru Oscara. Teď už to vím, a musím říct, že film s tak dobře napsaným příběhem jsem už dlouho neviděl. Brilantní černěhumorný pohled na válečný konflikt v Bosně, na média a trapnou úlohu UNPROFOR v Bosně. Skutečně brilantní zápletka a herecké výkony a klaním se režiséru Tanovičovi za jeho prvotinu. Film jsem viděl na LFŠ a tak doufám, že se dostane i do širší distribuce, aby ho vidělo co nejvíce lidí. ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Pořádně jsem nechápal, jak mohl Amélii z Montmartru (mému nejoblíbenějšímu filmu) nepřipadnout Oskar za nejlepší zahraniční film. Pak jsem viděl tento film a musím říci, že je to opravdu silný zážitek, navíc okořeněných černým humorem, který se zabývá závažnějším tématem než Amélie, takže nemůžu říci, že byl oceněn nesprávný film. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ktorý na minimálnej ploche a s minimálnymi prostriedkami vypovedá o konflikte v bývalej Juhoslávii a o zmysle OSN viac, ako rozsiahle štúdie. Na príbehu dvoch vojakov znepriatelených strán v zákopoch Zeme nikoho ukazuje, že po krátkom čase sa stráca zo zorného poľa príčina konfliktu a ostáva iba konflikt samotný, ktorý už žije svojím vlastným nezávislým životom. Výstižne je ukázaná impotencia OSN, ktorej schopnosti končia pri zabezpečení starostlivosti o seba a svoju byrokratickú štruktúru. Nazývať ich šmolkovia je veľmi výstižné. Celkovo je film, o ktorom som predtým nič nevedel, príjemným prekvapením. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Něco tak absurdního jsem už dlouho neviděl. Smát se v situaci, kdy na sebe dva lidi míří, sem tam po sobě vystřelí a třetí leží na mině? Klobouk dolů. Na druhou stanu samotný konflikt a jeho závažnost zde není nijak degradovaná a Země nikoho umí, a několikrát to dokáže, přitvrdit a říct: "Pozor, zase taková sranda to ale nebyla". Tanković opravdu bravurně ukazuje všechny typické rysy pro válku v Bosně - ať už jde o samotný fakt, že proti sobě v podstatě mnohdy stáli sousedé, ukazuje balkánskou mentalitu, ukazuje jak vlastně pomáhal UNIFOR a hlavně ukazuje absurdnost celého neuvěřitlně eskalovaného konfliktu. Skvělá věc za jasných pět hvězd. Neutrality does not exist in the face of murder. Doing nothing to stop it is, in fact, choosing. It is not being neutral. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Áno presne tak, UNPROFOR bolo jedno veľké zlyhanie. Páčilo sa mi vo filme tých pár myšlienok, ktoré tu odzneli a tiež nie je na zahodenie výpovedná hodnota snímku. Chudák vojak, ten koniec bol smutný, sám a v takej situácii...Žiadna ľudskosť, žiadna humanita... iba jedna veľká falošná maska, skrývajúca sa za mierotvorcov z OSN. Nadpriemer. 75/100 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Tento film bol nakrútený len za 30 tisíc eur. (Raccoon.city)
  • Voják mírových sil komentuje přílet vrtulníku s nadřízenými rčením: "Deus ex machina", což je literární termín, který se do češtiny překládá jako: bůh ze stroje. V přeneseném významu pak jako někdo (popř. něco) náhle se objevující a přinášející nečekané řešení. (Petrus1)
  • Mina, o kterou ve filmu jde, je PROM-1 jugoslávské výroby. (Apolskis)

Reklama

Reklama