Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele ondrula k tomuto seriálu (3)

Cosplay (2015) (E04) 

Předem se omlouvám všem geekům, exotům a bláznům, ale nehodlám se nikoho dotknout. Na tento díl Kmenů jsem koukal s upřímným úžasem, protože jsem netušil, že v Čechách je tak silný zastoupení tohohle směru seberealizace, kterej jinak znám jen z amerických filmů. S určitým zadostiučiněním jsem shledal, že v USA stejně jako v ČR se jedná o zábavu povětšinou desocializovaných, vyžraných a stydlivých jedinců s mongoloidním výrazem v ksichtě a nemůžu se ubránit asociacím k pojmům "kompenzace" či "frustrace". Musím ovšem uznat, že ti chudáci, kteří se normálně shromažďují někde v kulturáku na vesnici a zcela příhodně tam uspořádají nerdskou diskotéku a tancují tanečky typu "jede jede mašinka", se zjevně věnují i charitativní činnosti a taky musím kvitovat, že patří do kategorie bláznů neškodných. Tahle subkultura je zjevně dalším dopadem globalizace a prarodiče těch přerostlých dětí jistě kroutí hlavou, a vůbec nechápou, co se to děje. Jak už to ale s globalizací v Čechách bývá, má zde poměrně dost ubohou a směšnou podobu; zatímco američtí nerdi si kupují drahé kostýmy a doplňky u specializovaných výrobců, Češi si to zbastlí na koleni z materiálu ukradenýho v práci nebo vytaženýho z popelnice a podle toho to taky vypadá. Ubohou českou podobu režisér naprosto geniálně zachytil při pózování maskovaných exotů v popředí rozpadlých normalizačních betonových zátiší a v interiéru pak ještě v podobě Iron Mana z paneláku (stydlivě natahujícího světélkující paprči a hlesnoucího "I am Iron Man"). ()

Motorkáři (2015) (E05) 

Čekal bych, že se pořad bude skládat zejména z dechberoucích záběrů na spanilé jízdy, ale opak je pravdou. Skoro celá stopáž je vyplněná záběry na motorkáře, staticky sedících na svých mašinách a žvanících. A to je tragédie tohoto dílu, protože je dost zřejmé, že ti promlouvající motorkáři rozhodně nepatří mezi inteligenty, a tudíž je dost utrpení je poslouchat. ()

Skinheads (2015) (E07) 

Souhlasím, že se jedná o nejlepší Kmeny. Rozhodně tedy alespoň ve srovnání s úchylama z Cosplay a dílem o bikerech, kterej byl úplně o hovně. Skinheads mi byli vždycky tak nějak sympatičtí a to díky tomu, že v sobě tak nějak nesou autentickýho ducha atmosféry Británie 60.-80. let. Že je toto hnutí původně úplně o něčem jiným než o rasistických hovadech, je myslím dost zřejmý. Bohužel jsem měl tu smůlu, že osobně jsem mohl sledovat ve svým okolí právě jen nácky a o to radši jsem za tenhle díl Kmenů. Paradoxně to ale způsobuje i značnou nevyváženost tohoto dílu, protože autoři opomíjejí ostatní skinheadský směry (a je jedno jak moc sympatický či nesympatický jsou). On je to klasický důsledek Růžičkovy povrchní (zpohodlnělé?) práce - v každým díle si vezme jen několik málo jedinců a na nich se nekonečným omíláním jejich názorů pokouší generalizovat principy celého hnutí, což se mu ovšem většinou nezdaří. V tomhle díle je vidět, že ti kluci nemají v hlavně úplně nasráno, vlastně spíš naopak. Celkem působivě na mě působily zpomalený záběry, ale zase mi přišlo, že jich tam bylo příliš. ()

Reklama

Reklama