Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele spacylemon k tomuto seriálu (2)

Punk (2015) (E01) 

...úvodní titulky: "film o životě současných městských subkultur"... Umíte, volové, číst nebo si myslíte, že umět číst není známka punku? Nikdo neslibovat hloubkovej ponor ani podrobnou historii, spíš něco ve stylu dokumentů "Jak se žije..." (a to tady eště kdosi píše: "V celým díle ukážou jen 2 punk kapely" - takže nejen číst, ani počítat!) ..... Tvrdit, že jedinej "vobadobej" punk, je sebedestruktivní sockopunk (chlast, startky, pogo, plexáci, nou fjůťr), je samozřejmě blbost. Pamatuju tak 15 let starý rozhovor (zrovna) s Hoškem, kde tvrdil, že hlavní je "být punkerem sám k sobě" a do toho zrovna třeba straight edge přístup zapadá přesně. Regulérních tváří má punk samozřejmě mnohem víc, na ty prostor bohužel nezbyl. Hlavní chyba tedy není ani tak typ, ale spíš konkrétní výběr protagonistů. Hošek je definitivně odepsanej a ani dlouhodobě kontroverzní "Travis Barker českýho punku" Vincour nic převratnýho neříká. Mnohem zajímavější mi za tu chvilku, co se mihli, přišel Amrit Sen a jeho (asi úspěšný) přerod z feťáka do spořádaného otce od rodiny a Banán, který mi teda přijde časově názorově dost nekonzistentní, ale jeho (občas možná naivní) radikalita a entuziasmus jsou mi vlastně sympatické. ()

Rap (2015) (E03) 

Dokument jenom o Orionovi, kterak zachraňuje můry a drbe se na řiti, bych klidně cenil (aspoň by to byla správná tragikomedie). Ale za ten leklorybí mdlej zbytek a Vladimirovy texty, který recitovaně vyznívaj nechtěně polodementně vtipně (ajajaj - návrat na začátek;)), za ty ti, kámo, props fakt nedám... ()

Reklama

Reklama