Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (110)

nirvanafan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že v tuhle chvíli můžu s čistým svědomím hodnotit, protože těch posledních pár dílů už to nevytrhne. Půlhodinová stopáž je vražedná i samospásná zároveň, protože sice na jednu stranu brání proniknutí pod povrch, ale podělá-li se to, je 30 minut snesitelná doba i na blbej dokument. Vlastně jediné dva díly, kterým se povedlo dohrabat se k nějaké podstatě jsou rainbow a cosplay, také výrazně ční nad ostatními. Fakt, že místo na takové meatheads se je i po těch letech pořád lepší podívat na Železnýho Schwarzíka je výsměch sám o sobě. Tvrzení, že v některých subkulturách se už k hodnotám apod. ani nedá dojít je podle mě jenom averzí vůči konkrétní subkultuře. (V případě některých jsem se sama neubránila podobným myšlenkám.) Jde hlavně o to vybrat si z davu ty správné lidi, kteří dokáží svoje zaměření poutavě zprostředkovat. Docela chápu snahu některých tvůrců vybírat si už tak v rámci minorit ty opravdové exoty, mám ale pochybnosti o tom, jestli je z hlediska relevance tenhle přístup skutečně vhodný... ()

cuchillo 

všechny recenze uživatele

Loni na MFDF v Jihlave videni motorkari, hipsteri a raperi. Na CT videni punkaci a hooligans. Nejzajimaveji mi prisli zpracovani hipsteri (je to atraktivni/vdecny tema, ktery tvurci nezkazili formou vypraveni, ba naopak podtrhli). Nejslabsi zatim rap. Home video 'Orion a jeho drogy & kocicky' me minulo uplne. ()

Reklama

zsn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předně musím říct - skvělej nápad (určitě by na to kouklo i zahraničí...), tak jako knihy. 1. PUNK - Anarchy vole - čupr díl s fajn pohodářem (chtěla bych poznat tebe a tvou výdělečnou činnost, nezajdem na píno?) a filosofií nestárnoucího kmene. 2. HOOLIGANS - nuda, zde naopak chybí filosofie tohoto "kmene", a to z úst členů, kteří by jen m_dali a _ukali podle jejich písně, byť maj na _urácích plísně. 3. RAP - těžcí, obstarožní, raperští papaláši s pivním pupkem ve své 8 míli dvaceti párů "Najek", které jsou jejich jediným majetkem. Povstalí z ničeho, žijící v ničem, manuálně soběstační, schopní žít bez hospodyňky. "Jou, jou". Nevidím žáden rozdíl mezi nimi a teplákovými homeboyi, které potkávám na ulici v Nike dresu, tlačící důležitou raperskou chůzí kočárek se svým x-tým parchantem. Nesnáším, když si někdo hraje na něco, co stejně nakonec v dokumentu ukáže, že není. Aby vám ty tiky s hlavou chlapci nezůstaly :) 4. COSPLAY - dobří magoři, aneb, když to s csfd až moc přeženete. Pochopím aktivní účast na rekonstrukcích bitev typu té u Gettysburgu, ale za Little Ponyho bych se nepřevlékla ani při sexuálních hrátkách, myslím, že mi postačí sbírat figurky. Jinak za Hobití nohy bych ušetřila, mám je od přírody. Sečteno a konstatováno - Cosplay u nás není nic jiného, než Čechy tolik nenáviděný Halloween mimo 31.10. 5. ... ()

Flexaret 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednotná forma a vyprázdněný obsah. Mám pocit, že současní čeští dokumentaristé nikdy neslyšeli o dramaturgii a navíc nedokáží sdělit základní myšlenku, kterou měli v zadání - představit nám jednotlivé subkultury a jejich hodnoty. Ve většině případů jde vidět, že tvůrci nemají o jednotlivé aktéry zájem - v některých případech je podezírám z toho, že se jim vysmívají. Na jednu stranu je zde snaha o to vytvořit pocit jakýsi autenticity, což jde ale těžko když je zároveň staví do stylizovaných portrétů a cool zpomalených záběrů. Je pravda, že některé díly se tomuto schématu vymykají (graffiti), ale informační hodnota zůstává stejná. P.S. Vzkaz pro kameramany - já vím, že když si půjčíte kameru která umí přes 200fps, tak vám to nedá a chcete tam těch slow motion záběrů narvat co nejvíc, ale točte prosím vás alespoň něco, co se hýbe. ()

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V prvé řadě je nutné si uvědomit že toto není dokument - navzdory tomu že se to tak Vladimir 518 snaží prezentovat, s dokumentarismem nemá série Kmeny společného prakticky nic - je to jen rozpohybovaná a nezřídka dost amatérsky sestříhaná ilustrace jeho stejnojmenné knihy. A jako taková je vlastně úplně zbytečná. O subkulturách neřekne vůbec nic co by nebylo vidět už z těch pár fotek v knize, a to mě mrzí obzvlášť proto že poznávání různých subkultur je mě osobně velmi blízké a trávím mezi nimi i jako dokumentarista nemálo času - mnohé z lidí tady v několika dílech vystupujících znám osobně, v jednom z nich se rovnou i já sám vyskytuji. Speciálně k dílům které točil Bohdan Bláhovec - problém s jeho pojetím Kmenů jak tady o nich mluví a jak jsem to tehdy sám viděl když jsem byl u natáčení je, že se nevědomky snaží v dokumentu nějak vykreslující subkultury ukázat že na těch subkulturách vlastně vůbec nezáleží a všechno jsou to obyčejný lidi, resp že ta subkulturnost vlastně neexistuje. K čemu je točit o něčem vymykajícím se z normálu, když zachytím hlavně to co se vůbec nevymyká? ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Televizní seriál vychází ze stejnojmenné knihy Vladimíra 518 "Kmeny", mapující současné městské subkultury, i "Kmeny 0", zaměřené na subkltury před rokem 1989. Obě tyto publikace zaznamenaly obrovský úspěch a byly tařka okamžitě vyprodány. První zmíněná se také umístila ve své kategorii na 2. místě v anketě Nejkrásnější kniha 2011. (MTHRFCKR)
  • Před samotnou televizní premiérou proběhlo 8 předpremiérových projekcí v 8 městech, které vždy uvedl autor knižní předlohy Vladimir 518 a režiséři daných dílů. Jmenovitě jste tak mohli vidět v Praze trash metal a rap, v Brně graffiti a punk, v Českých Budějovicích motorkáře a hooligans, v Olomouci rainbow a hipstery, v Plzni hackery a cosplay, v Ostravě skinheads a tattoo a opět v Praze tuning a meathead. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama