Reklama

Reklama

The Last of Us

(seriál)
  • USA The Last of Us
Trailer 3
USA, (2023–2025), 16 h 7 min (Minutáž: 43–80 min)

Hrají:

Bella Ramsey, Pedro Pascal, Gabriel Luna, Merle Dandridge, Jeffrey Pierce, Nico Parker, Murray Bartlett, Con O'Neill, Anna Torv, Troy Baker, Storm Reid (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Dvacet let po zániku moderní civilizace je otrlý přeživší Joel najat, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie z nebezpečné karanténní zóny. Oba se musí vydat na cestu napříč Spojenými státy a spoléhat jeden na druhého, aby přežili. (HBO Max)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (429)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Z jednotlivých epizod dojem malinko lepší než ze seriálu (první série) jako celku. Něco předčilo očekávání (Bella Ramsey je v rámci role fenomenální), něco je adekvátní (vizuál, Pedro Pascal), něco budí silné podezření, že se jistá témata stávají povinnou složkou. Když neznáš míru, nebude ti to fungovat - platí od pradávna. Seriálu docela chybí větší rozkreslení zákonitostí představeného postapo světa a úplně ideální není ani chemie Joel - Ellie (vývoj vztahu se tu táhne, tu skokově láme), zato si najde přes hodinu času na obhajobu sexuálních menšin. ANO, je potřeba pohled na ně normalizovat a demýtizovat, ovšem mediální přístup, balancují mnohdy na hraně adorace a vnucování, vykonává celé problematice medvědí službu. U diváka nerozumím pobouření a nenávisti (do tvý prdelky nikdo péro nestrká, blbečku), chápu ovšem odrazení a otravu (no jo, už ZASE). Hlavní dějová linie se věrně drží hry a dá se to očekávat i u druhé série - což je v pořádku, jelikož mají oba díly silný a dobře odvyprávěný příběh. Vrcholy: jednoznačně pátá a osmá epizoda. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

HBO to opět dokázalo. Znovu posunulo hranice toho, co je na "televizní obrazovce" možné, a tentokrát pro změnu vytvořilo nejlepší videoherní adaptaci všech dob. Samozřejmě že tomu šlo hodně naproti, když umožnilo velmi těsnou spolupráci mezi lidmi ze studia Naughty Dog, se skladatelem Santaolallou, s "mozkem" Černobylu. Samozřejmě, pokud Vám nesedí atmosféra či vůbec děj hry, tak to na Vás nebude fungovat. Já jsem měl největší pochybnosti o dvojci hlavních představitelů, protože Pedro pascal mi přišel jako příliš velký sympaťák na pána jako Joel Miller, a Bellu Ramsey jsem si pamatoval jen z úplně vedlejších rolí v GoT a Zlatém kompasu - pardon, His Dark Materials. A oni tu celou produkci naprosto zválcovali. Kdo chce, může diskutovat, proč je třeba jedna celá epizoda věnovaná dvojici stárnoucích gayů, kteří ve hře jako pár vlastně ani nebyli, ale můj názor je, že narozdíl od takového Zaklínače se HBO dokázalo udržet na uzdě, i když chtělo hrát nějaké "společenskyobjednávkové" akcenty. Jako fanoušek her (ale nikoliv hráč Last of Us) asi nejvíc oceňuji pochopení pro rozdílnost obou médií, kdy se podařilo nahradit infekci šířící spóry něčím, co umožnilo hercům nemít třetinu stopáže dýchací masky, a zároveň vysvětlilo stádní chování a svolávání "zombíků", bez kterého by při té řádově snížené nakažlivosti nedával seriál prakticky žádný smysl. Já jsem byl vrcholně spokojen, a říkám dopředu, že jestli měl někdo problém s tím, že někdo zatahuje "do hry" sexuální orientaci, nedej bože rovnou gender, tak mu doporučuji se na druhou řadu nedívat, protože mu nejspíš rupne cévka:D Já se na druhou řadu velmi těším, protože Ellie projde velmi zajímavým vývojem, protože LoU2 je režijně geniální dílo, a hlavně proto, že teď mám v HBO důvěru, že to vše zvládnou přetavit do seriálové podoby. 90% ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"It can't be for nothing..." Prokletí filmových zpracování videoher je zlomeno! Třikrát sláva s pět dní se radujme... A způsobil to HBO a Neil Druckmann, který si pohlídal každou píď světa, který vybudoval on společně s Naughty Dog už před deseti lety. Poslední z nás je fantastická videohra, která mě provází po dvě generace konzolí (o třetí se stále ještě uvažuje...) a její příběh je něco zcela výjimečného. Proto jsem koukal na seriálovou adaptaci velmi přísným okem. Víme, jak třeba dopadlo loni milované Halo. A musím říct, že jsem spokojen. Věřím, že příběh a svět Last of Us je tak strašně skvěle vymyšlený, že si zaslouží, aby si ho užili i nehráči mezi námi. Ta myšlenka, se kterou přišlo Naughty dog je strašně děsivá a zakládá se na reálných faktech. Jejich vize postapo světa je děsivá, krutá, depresivní a nic není černobílé. V tomhle světě už nikdo nemůže být dobrák a všichni se pouze snaží přežít. Ostatně to dělá i Joel (Pedro Pescal), který se snaží najít svého dávno ztraceného bratra. A tak kývne na velmi jednoduchou práci. Jelikož je pašerák, tak se má postarat o náklad, který převeze z bodu A do bodu B. Náklad je Ellie (Bella Ramsey), která je v tomhle světě sama. Jejich komplikovaná cesta skrz Spojené státy je náročná, těžká a plná emocí. Oba totiž už něco v životě ztratili. A jejich pouto se ukáže být silnější než cokoliv jiného. Na seriálu musím nejvíce ocenit lokace a prostředí, protože s tím si tým neskutečně vyhrál. Herecky je Bella skvělá a Pedro k zulíbání. Navíc velmi cením, že si do seriálu našli cestu i "původní" herci z videohry. "Skutečná" Ellie je prostě krásné překvapení. A na konci dokonce se mihne i moje oblíbená Laura Bailey. Hudba je velmi podobná té ze hry - aby taky ne, dělá jí stejný člověk. Za mě je tedy Last of Us velmi podařenou seriálovou adaptací a jsem velmi rád, že umožní dalším lidem prožít příběh Joela a Ellie, tak jako mě před deseti lety a od té doby i několikrát potom. (90 %) ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Přestože mě televizní verze The Last of Us nezasáhla zdaleka tolik jako milovaná herní předloha (první díl jsem prošel zhruba šestkrát), jde určitě o zdařilou adaptaci, k níž se někdy rád vrátím. Poslední epizoda mě navíc potěšila tím, že obsahuje scénu s krmením žirafy, na kterou jsem se ve hře vždycky těšil. Myslím, že tahle scéna moc hezky vyjadřuje zásadní rozdíl mezi katastrofou, která postihla zdejší svět, a katastrofou například v McCarthyho Cestě. Civilizace jako taková se sice rozpadla a na každém kroku číhá nějaké nebezpečí (nejen od monster nakažených parazitickou houbou, ale také a hlavně od druhých lidí), ale svět The Last of Us přesto bují dál, je plný života a křehké krásy, nevyhasnul. Kdežto McCartyho postapokalyptický svět je šedivý, popelem pokrytý a umírající, postrádající teplo a slunce, nevede z něj žádná cesta ven. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mam z toho trosku rozporuplne pocity. Mame tu v podstate naprosto neoriginalni postapo svet, kdy misto zombiku to jsou sice houbovy lidi, ale furt je to ten naprosto tuctovej, milionkrat ohranej pribeh, kde postavy bud jdou nekam, kde je snad lip a nebo nekam, kde je snad lek. V tomhle ohledu tu jsou snad vsechny neoriginalni situace a temata, co vas jen napadnou. K tomu v podstate nesympaticky postavy a ted nemyslim jen ty vedlejsi, ale vlastne i hlavni dvojici, kdy Joel je proste hajzl, co chce prezit a Ellie jako krava se chovajici pubertacka. No a k tomu 9 hodne nevyvazenejch dilu, kdy v nekterejch se nic moc nedeje, nektery zase skakaj o x mesicu dopredu, nektery najednou resi nejaky postavy, ktery tam do te doby nebyly. Jenze na druhou stranu, mozna s vyjimkou epizody z nakupaku, vas kazda epizoda od zacatku do konce naprosto pohlti a i kdyz clovek tak nejak tusi, co se bude dit dal, stejne je napnutej. Akce je skvela, syrova, krvava a postavy nejsou zadny superhrdinove. Hlavni dvojici clovek stejne musi fandit a Pascal s Ramsey podavaj naprosto famozni vykony. Celkove vizual je super a zaver, kterej ma k happy endu fakt hodne daleko, hodne pusobivej, bal jsem se, jak trapne to tvurci zakonci a tohle byla vlastne asi ta nejlepsi a jedina nenasirajici moznost. Uprimne receno, na druhou serii bych se radsi vysral, tvurci to muzou jedine posrat. Takze za me vlastne spokojenost, sice bych to asi neoznacoval za nejakou serialovou udalost roku, ale rozhodne jedno z toho nej, co vzniklo na zaklade hry. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (132)

  • Jde o první seriál HBO, který je založen na videohře. (Besor)
  • Hra ukazuje, že Bill a Ellie majú medzi sebou zlý vzťah. Neustále sa na ňu naváža, že sa dotýka jeho vecí, ona mu takmer zlomí ruku fajkou a dokonca Joelovi poradí, aby sa na ňu vykašľal. V seriáli sa však táto dvojica ani nestretne. (molcan2)
  • Keď Joel (Pedro Pascal) kráča sám ulicami bostonskej karanténnej zóny, na soundtracku zaznie niekoľko akustických tónov piesne "Future Days" od Pearl Jam. Túto pieseň Joel hrá Ellie na gitare v úvode hry "The Last of Us Part 2". (molcan2)

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Sebastian Stan bude Donald Trump

Sebastian Stan bude Donald Trump

30.11.2023

Nominant ceny Emmy a Zlatého glóbu Sebastian Stan si po svém výkonu v roli Tommyho Lee z chválené série Pam & Tommy zahraje další excentrickou postavu, známou mimo jiné pro své na veřejnost… (více)

Reklama

Reklama