Reklama

Reklama

Skupina lidí čirou náhodou přežije apokalypsu. V nehostinném světě spáleném na uhel se pak musí vyrovnat s drsnými podmínkami i osamělostí. (Netflix)

Recenze (44)

djbarrel 

všechny recenze uživatele

OK, námět je dobrý, zpracování též a dokonce i herecké výkony, jenže ... Zpočátku to jde, z ničeho nic bouchne bomba a atmosféra by se dala krájet. Řekl bych, že byla mrazivá a dusivá až nepříjemně. Jenže s tím jak si naši hrdinové začínají zvykat na nový svět se atmosféra pomalu vytrácí, až zmizí úplně. Naši hrdinové si žijou celkem spokojený život, chroupou radioaktivní zelí, popíjí vínko a život si občas okoření nějakou bojůvkou s dalšími přeživšími třeba o kontaminovanou pšenici. Jak se zdá radioaktivita nemá na život žádný negativní vliv, ba snad má i pozitivní, to jako když se slepá dívka projde v radioaktivním dešti a náhle je vyléčena ... No konec byl taky trošku mimo, takže nevím. Trochu rozporuplný film. Dobře začal, ale podivně skončil. 55 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vlažnejšie post-apokalyptické sci-fi, ktoré sa trochu hrá na viac ("Sme jediní preživší na svete"). Nedostatočne spracované charaktery majú za následok, že divák si k nim iba slabo hľadá cestu a je mu v podstate fuk, čo sa s postavami stane. Inak film ničím neohuruje, neprináša žiadny nový pohľad na problematiku a nevystupujú tu ani žiadne charizmatické postavy, ktoré by si človek nejako zapamätal. Na druhej strane, ale ani neurazí, keď samozrejme odmyslím pár pokusov o nejaký ten (trápny) vtip. ()

Reklama

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*MOMO ŽIJE!* Malevil je jednou z mojich najobľúbenejších kníh a rád sa k nej vraciam. Už v úvodnej minúte filmu sa zobrazuje poznámka "inspiré librement du roman Malevil" (čo znamená "voľná adaptácia románu Malevil"), takže človek predlohy-znalý je v strehu. Nemávam výhrady voči tomu, ak film na rozdiel od knižnej predlohy obsahuje niečo navyše, či niečo odstráni - filmový jazyk je predsa odlišný od toho literárneho, a preto sú úpravy často nevyhnutné -, ale ak film kvôli tomu nefunguje, potom je to zlé rozhodnutie. A Malevil ako film nefunguje - celý príbeh je tu ako keby podaný v akýchsi izolovaných obrazoch, skratkovite, bez zobrazenia predchádzajúcich súvislostí - divák zrazu len vidí výsledky bez toho, aby videl činnosti/situácie, ktoré tomu predchádzali; chýba tomu celistvosť rozprávania. Všetky postavy sú ploché a okresané na minimum, nemajú svoj vlastný príbeh, ktorý by sa s nimi dal prežívať, a teda sú divákovi ukradnuté. Verdikt v 1 vete: Adaptácia prinášajúca v porovnaní s predlohou nielen nové zápletky a lokácie, ale aj záver, ktorý sa mne osobne veľmi nepáči. 17.01.14 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Po docela slibnym začátku, kdy několik osob je náhodou zrovna ve sklepě a díky tomu přežijou výbuch atomový bomby, se z filmu stane poměrně nudná záležitost, která nabídne akorát spoustu záběrů na krajinu a sem tam nějaký prázdný kecy. Asi tak prvních 30 minut vypadalo opravdu docela nadějně a atmosféra byla hodně depresivní, ale ten zbytek mě vůbec nezaujal a měl jsem spíš pocit, že se tvůrci snažili diváka unudit k smrti. Na první polovinu filmu se ještě docela dalo koukat, ale zhruba tak od tý půlky jsem se už jenom těšil, až bude konec a doufal jsem, že konec přinese třeba nějaký zajímavý rozuzlení. To jsem ovšem doufal marně, protože konec je přesně v duchu druhý poloviny, takže úplně o ničem. Jinak jsem se teda domníval, že po výbuchu atomový bomby toho, kdo přežije, začne zabijet následná radiace. Ale ve filmu všichni žijou dál a žerou ozářený potraviny a zdá se, že to nikomu nevadí... Zkuste radši třeba Threads. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Zápis z mého filmového deníku ze dne 10. 10. 1996: Opticky nezajímavý film a mne dost zklamal. Od knižní předlohy se dosti lišil a rozhodně mu chyběly prvky překvapení, které v knize jsou. Výbuch 10, ale jen světla ve sklepě. Krajina po udělaná slušně. Mírně podprůměrný film. (11517) +++++++++++++++++++++++ Na konci jsem z toho měl dost guláš, velitel, ředitel, zbytečně to domotali. V každém případě musím snímku něco přece jen přiznat a svůj názor, starý jednadvacet let tak v podstatě jen potvrdit. 20171230 11241/11425 **/4 s.u. title ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Scénář je založen na knize Roberta Merleeho. Děj se však natolik odlišuje od knihy a záměru autora, že po natočení filmu spisovatel požádal, aby nebyl uveden jako autor předlohy. (sator)
  • Tvrz Malevil je ve skutečnosti hrad Bourines, jedná se o feudální pevnost přibližně z poloviny 13. století, která se nachází ve městě Bertholène v departmentu Aveyron ve Francii. (sator)

Reklama

Reklama