Reklama

Reklama

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Člověk nemusí být doktor, aby věděl, že několikaleté opakované bušení do hlavy zanechá na nejednom trvalé následky. Proto pro mě bylo celkem překvapivé, že ve Státech na to přišli teprve nedávno a ještě jim to musel vysvětlit nigerijský patolog. Film sám je místy typickou citovou ždímačkou, ale jinak funguje docela dobře. Člověk až žasne nad tím, čím si musel Omalu projít, aby se jeho práce s očividnýni výsledky dočkala uznání. Will Smith zahrál celkem solidně, ale jeho výraz, který hrozil, že každou chvílí přejde v pláč, mi občas lezl na nervy. Naopak bez výhrad hodnotím Baldwina ve vedlejší roli a hodně mě bavil David Morse, byť dostal jen minimální prostor. Suma sumárum slušně zpracované zajímavé téma, ale zase žádná pecka, která by v nějakém ohledu mohla aspirovat na jakékoliv ocenění. 70% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Neoficiální dovolená, sportovní svátek. Miliony Američanů se tísní u televizí, otevírají plechovky s pivem, žerou chipsy, hltají reklamy a sledují Superbowl. Událost, která nemá konkurenci. A pak se někdy někde stane, že hráči skončí trénink, poděkuje trenérovi a vytáhne bouchačku. A prásk. Svou partnerku zabil už předtím doma. Něco se muselo pokazit. Jenže tohle je realita. Na život si sáhlo v posledních letech mnohem víc profesionálních hráčů amerického fotbalu. Vyšetřovatelé se pokoušeli donutit lékaře, aby prověřili činnost mozku obětí. Až doktor kdesi z Nigérie dokáže, že existuje spojitost zranění ze sportu s chronickou traumatickou encefalopatií (CTE), tedy degenerativním poškozením mozku. Prostě těch úderů na hlavu je sakra hodně. Kluby posílily bezpečí hráčů, počty otřesů mozku klesly, ale trvalo to řadu let, kdy našemu milému imigrantovi s tváří Willa Smithe kdekdo vyhrožoval (vždyť je to přeci domácí sportovní klenot). Jeho smutné oči jsou tak ještě smutnější. Místy docela ploché dialogy, poměrně rozvláčné tempo, přilepená romance trčí jako holá zbytečnost a ani režie nepřesvědčí. Ve výsledku drama, na které si za pár let málokdo vzpomene. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

DIAGNÓZA : OTRAS MOZGU. Koho sa to týka ? Profesionálnych hráčov - amerického futbalu, v skratke N.F.L. Kto sa tým zaoberá ? Dr. Omalu, pôvodom Afroameričan, ktorý je inak geniálnym patológom, ktorého doménou je PITVA - už nebožtíka, čo je za tým, čo sa mu stalo... Takto mu na stole pribúdajú mŕtvoly - profesionálnych hráčov futbalu, ktorým dlhoročná hráčska aktivita, poškodila natrvalo mozog, títo hráči, po skončení kariéry, sa ocitajú na pokraji nervového zrútenia sa, že tieto otrasy mozgu, majú na svedomí aktivity, za ktoré prakticky ani nemôžu, keď im rupne v bedni, tak páchajú samovraždy... Ani nie úmyselne, ale skôr - zo zúfalstva, lebo nevedia si dať rady sami so sebou. Dr. Omalu, sa začne vŕtať v tomto probléme, aby vyšlo na svetlo sveta, čo sa deje s futbalistami po skončení kariéry, samozrejme, netýka sa to všetkých, ale takmer 1/3, je ohrozená... Budú sa mu vyhrážať, priateľka so stresov, potratí, nebude mať na ružiach ustlané, i napriek tomu, si pôjde za tým, ale až po rokoch, nadobudne úspech ! Výborný - Will Smith, ktorý je stále schopný herec, ak dostane zaujímavý scenár, vie výborne zahrať, kvalitný výkon za posledné roky... Je to herec, ktorý túži po Oscarovi, ale som si istý, že tak sa až k nemu nikdy nepriblíži. Produkcia - Ridley Scott. Inak - kamera, má skvelý potenciál - zaujať a priblížiť divákovi dianie. Trošku ma film niekedy nudil, ale poviem na rovinu, že TÉMA, t.j - hlavná myšlienka filmu, je viac zaujímavejšia, ako spracovanie filmu, ktorý sa občas zasekáva, preto nemôžem zvýšiť hodnotenie, ale inak, som spokojný. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Will Smith sa môže durdiť koľko chce, ale faktom je, že Concussion jednoducho na Oscara nemá, ani na tu nomináciu. Síce je evidentné, že bol za týmto účelom natočený, ale skôr v tom negatívnom slova zmysle. Od začiatku je totiž vidieť, že tu sa prvoplánovo útočí na ceny. Celé je to prikrášlené, maximálne uhladené, nekonfliktné, neustále sa ospevuje aká je Amerika úžasná krajina, v ktorej sa oplatí žiť a bohužiaľ tým sa vytráca aj akýkoľvek emočný dosah. Samotná téma je síce zaujímavá a o problematike by sa u nás pravdepodobne málokto dozvedel nebyť Concussion, keďže americký futbal u nás nie je takmer nijako populárny, no film skôr než na hlavný problém o tom ako to funguje v rôznych športových organizáciách, aký nátlak museli zo začiatku vyvíjať, aby sa všetko ututlalo a čo sa zmenilo po odhalení problému s otrasmi mozgov sa Concussion venuje výhradne postave Benneta Omalu a často rozoberá pre príbeh jeho pomerne nepodstatný súkromný život. Keby sa celá línia s jeho partnerkou vypustila filmu, ani samotnému príbehu by to nijako neuškodilo. Namiesto strhujúcej drámy o boji s veľkými organizáciami tu tak máme takmer až rozprávkovú story o jednom Afričanovi, ktorý si prišiel do USA splniť svoj american dream, občas mu niekto podhodil polená pod nohy, ale nakoniec sa dočkal kúzelného happy endu. Príde mi, že Bennet si musel v skutočnom živote prejsť podstatne náročnejším bojom, než to zobrazuje tento film. Samotný Will Smith je v úlohe síce dobrý, ale na Oscara skutočne nestačí naučiť sa africký prízvuk. Vo výsledku tak priemerný, príliš štandardný životopis, ktorý síce absolútne ničím neurazí, ale ani ničím nezaujme. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Sice čitelné a člověk tak nějak čeká jak se to vyvrbí, přesto velice koukatelné. Člověk ani neví jak moc je to vyhrocené, nebo změkčené aby to šlo na ruku společnosti hltající american football. Co si budeme povídat.. money talks, je to tak skoro ve všech sférách lidského života, což je smutné a sport se stal jednou z největších děr a vodotrysků peněz zároveň. Je to škoda... ale novodobí gladiátoři ( z pohledu konzumenta sledující souboj svého oblíbeného týmu at už v hokeji, fotbale, rugby, basketu atd) jsou šíleně přeplacení... jak je vidno v tomto filmu, ani peníze nakonec nepřináší kýžené štěstí na starobní důchod do klidem naplněného houpacího křesla... zajímavé pokoukání a Will Smith podává opět velice zajímavý výkon, on tuhle tu vážnou notu prostě docela umí. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • V rámci prípravy na film herec Will Smith spolu so scenáristom a režisérom Peterom Landesmanom pozorovali viaceré pitvy vrátane dvoch, ktoré vykonal sám Dr. Bennet Omalu. Rovnako aj Alec Baldwin v rámci prípravy na film vyhľadal a pozoroval viacerých prominentných lekárov v Pittsburghu. (MikaelSVK)
  • V televizi mluví o Quarterbackovi týmu Pittsburgh Steelers Benu Roethlisbergergovi. Film se odehrává v roce 2002 a tento Quarterback byl draftovaný do NFL až v roce 2004. (Popon1998)
  • V součastné době je v NFL hráč, který inkasoval extrémně tvrdý úder na hlavu, podroben vyšetření a pokud jsou u něj shledány příznaky otřesu mozku, není mu povoleno pokračovat v utkání. (Patriot.X)

Související novinky

Kdo rozveselí Willa Smithe?

Kdo rozveselí Willa Smithe?

12.02.2016

Diagnóza: Šampión k nám dorazí v březnu a v srpnu Willa Smithe uvidíme v comicsovce Sebevražedný oddíl. Tím ale jeho letošní nadílka nekončí, na konci prosince by měl totiž dorazit ještě v dramatu… (více)

Uprchlík Will Smith

Uprchlík Will Smith

20.02.2015

Už příští týden vtrhne do kin podfukářská krimi Focus, v níž se naplno vrací Will Smith. Bývalý Fresh Prince se v posledních letech věnoval hlavně kariérám svých dětí, teď si ho ale konečně užijeme i… (více)

Reklama

Reklama