Reklama

Reklama

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a místy hodně silné. Myslím tím hlavně některé dialogy, které se opravdu moc povedly. Sice Will Smith nepatřil k těm lepším hercům a jeho přízvuk byl, no, v jeho podání takový zábavný, ale herci okolo něj to i tak drží vysoko nad průměrem. Silné jsou i dobové reálné záběry. A na to, že ve filmu není takřka žádná akce, uplynou dvě hodiny jako nic. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Člověk nemusí být doktor, aby věděl, že několikaleté opakované bušení do hlavy zanechá na nejednom trvalé následky. Proto pro mě bylo celkem překvapivé, že ve Státech na to přišli teprve nedávno a ještě jim to musel vysvětlit nigerijský patolog. Film sám je místy typickou citovou ždímačkou, ale jinak funguje docela dobře. Člověk až žasne nad tím, čím si musel Omalu projít, aby se jeho práce s očividnýni výsledky dočkala uznání. Will Smith zahrál celkem solidně, ale jeho výraz, který hrozil, že každou chvílí přejde v pláč, mi občas lezl na nervy. Naopak bez výhrad hodnotím Baldwina ve vedlejší roli a hodně mě bavil David Morse, byť dostal jen minimální prostor. Suma sumárum slušně zpracované zajímavé téma, ale zase žádná pecka, která by v nějakém ohledu mohla aspirovat na jakékoliv ocenění. 70% ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Will Smith sa môže durdiť koľko chce, ale faktom je, že Concussion jednoducho na Oscara nemá, ani na tu nomináciu. Síce je evidentné, že bol za týmto účelom natočený, ale skôr v tom negatívnom slova zmysle. Od začiatku je totiž vidieť, že tu sa prvoplánovo útočí na ceny. Celé je to prikrášlené, maximálne uhladené, nekonfliktné, neustále sa ospevuje aká je Amerika úžasná krajina, v ktorej sa oplatí žiť a bohužiaľ tým sa vytráca aj akýkoľvek emočný dosah. Samotná téma je síce zaujímavá a o problematike by sa u nás pravdepodobne málokto dozvedel nebyť Concussion, keďže americký futbal u nás nie je takmer nijako populárny, no film skôr než na hlavný problém o tom ako to funguje v rôznych športových organizáciách, aký nátlak museli zo začiatku vyvíjať, aby sa všetko ututlalo a čo sa zmenilo po odhalení problému s otrasmi mozgov sa Concussion venuje výhradne postave Benneta Omalu a často rozoberá pre príbeh jeho pomerne nepodstatný súkromný život. Keby sa celá línia s jeho partnerkou vypustila filmu, ani samotnému príbehu by to nijako neuškodilo. Namiesto strhujúcej drámy o boji s veľkými organizáciami tu tak máme takmer až rozprávkovú story o jednom Afričanovi, ktorý si prišiel do USA splniť svoj american dream, občas mu niekto podhodil polená pod nohy, ale nakoniec sa dočkal kúzelného happy endu. Príde mi, že Bennet si musel v skutočnom živote prejsť podstatne náročnejším bojom, než to zobrazuje tento film. Samotný Will Smith je v úlohe síce dobrý, ale na Oscara skutočne nestačí naučiť sa africký prízvuk. Vo výsledku tak priemerný, príliš štandardný životopis, ktorý síce absolútne ničím neurazí, ale ani ničím nezaujme. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Vím už dávno, že amíci jsou tupci. Nevědí totiž, když se člověk párkrát bouchne do hlavy a i přesto jde znovu proti zdi, tak jednou musí mít nějaké následky. Bohužel jim toto musel sdělit Nigérijec, kterého by následně za jeho názor ukamenovali. Nudný snímek, který táhne zuby nehty perfektní Will Smith a skvělá hudba. Kdyby nebyl děj zbytečně natahován, mohli jsme vidět parádní drama, ale neděje se .. 4/10 = 48% ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Jako příběh zajímavý, je určitě dobré, že Dr. Bennet Omalu zjistil tuto nemoc a dokázal jí prezentovat veřejnosti (i přes veškerý odpor NFL). Ale toto zfilmování bylo celkem nudné, moc mě to nebavilo a dokoukal jsem to jenom proto, že jsem chtěl vědět, jak to dopadne, když je to podle skutečné události. Will Smith zahrál dobře, ale filmu fakt uškodila ta přepálená stopáž. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • Film je založen na článku časopisu GQ vydaném v roce 2009. (Dio_Padre)
  • Filmování probíhalo v Pittsburghu ve státě Pensylvánie. (Dio_Padre)
  • V televizi mluví o Quarterbackovi týmu Pittsburgh Steelers Benu Roethlisbergergovi. Film se odehrává v roce 2002 a tento Quarterback byl draftovaný do NFL až v roce 2004. (Popon1998)

Související novinky

Kdo rozveselí Willa Smithe?

Kdo rozveselí Willa Smithe?

12.02.2016

Diagnóza: Šampión k nám dorazí v březnu a v srpnu Willa Smithe uvidíme v comicsovce Sebevražedný oddíl. Tím ale jeho letošní nadílka nekončí, na konci prosince by měl totiž dorazit ještě v dramatu… (více)

Uprchlík Will Smith

Uprchlík Will Smith

20.02.2015

Už příští týden vtrhne do kin podfukářská krimi Focus, v níž se naplno vrací Will Smith. Bývalý Fresh Prince se v posledních letech věnoval hlavně kariérám svých dětí, teď si ho ale konečně užijeme i… (více)

Reklama

Reklama