Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Uveriteľnosť a logika príbehu + psychológia postáv na škodu veci škrípu ako hrdzavé pánty. Hierschbiegel si skrátka uľahčuje cestu k záverečnému posolstvu, spoliehajúc len na silu námetu a Moritzovu charizmu. S ambiciózneho diela sa tak stáva polotovar, ktorý v podaní lepšieho šéfkuchára mohol chutiť podstatne onakvejšie. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Námet síce prepožičaný z reálneho väzenského experimentu, ale spracovanie vcelku napínavé. Aj keď musím súhlasiť s viacerými komentármi, že tá psychológia postáv mohla byť určite oveľa viacej prepracovaná a potom by to malo ešte väčší efekt. Pôvodná úloha sa dozorcom akosi vymkla z rúk, aj keď väzni tiež tomu dosť dopomohli, keďže od začiatku celý experiment brali len ako nejakú nezáväznú zábavu. Ale to hlavné bolo vystihnuté dokonalo - dajte niekomu do rúk moc, iným zoberte akékoľvek právo odporu, a výsledok je na svete. Samozrejme takýto násilný scenár bol trošku prehnaný, ale v základných črtách dosť reálny. Takí sú proste ľudia - ako náhle má niekto nad inými kontrolu, vedome to zneužíva na zvýšenie vlastného sebavedomia. Posledná pol hodinka bola dosť drsná, a experiment akosi nevyšiel... ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi. Poměrně dobrá studie chování skupiny lidí v extrémních situacích. Děj se sice soustředí na Moritze Bleibtreua a Justuse von Dohnanyie (náckovského bachaře), ale dají se postřehnout i změny v lidech kolem nich. Konec se mi poměrně taky líbil, určitě je to menší sci-fi a větší reality show, než třeba Kostka. Zajímavý zážitek. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Psychologické termíny a rozbor celého tohto príbehu z odborného pohľadu prenechávam kompetentným, ale určite je nad čím sa zamýšľať a vyvodzovať závery na ďalších pár desiatok skúmaní a pozorovaní. Filmársky perfektne odvedená práca najmä z laického hľadiska, herci zvládli psychológiu postáv na jednotku, čo je v podobných prípadoch veľmi citlivá záležitosť, najmä keď je film postavená zo štyroch pätín najmä na ramenách hereckých schopností. 85%. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Když jsem si to půjčoval tento film před lety v půjčovně na základě doporučení, tak jsem nevěděl, co od německého filmu čekat... Ze začátku se dostavili vcelku rozporuplné pocity, nicméně když se děj začínal rozjíždět, tak mi v hlavě kolovala jen jediná otázka: "Jak tohle skončí?"... Po skončení filmu jsem nemohl říci nic jiného, než že to bylo velice dobré, i když pár mušek by se našlo... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)
  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)
  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)

Reklama

Reklama