Reklama

Reklama

Téměř sedmdesát let po neslavném odchodu se Adolf Hitler překvapeně probouzí v dnešním Berlíně. A první bilance jeho nové situace není radostná. Válka skončila a to porážkou, jeho politická strana neexistuje a chybí mu i milovaná Eva Braunová. Hitler „své" město sotva poznává. Berlín je plný cizinců a v Německu místo něj vládne žena, jakási Angela Merkelová. Po prvotním a zcela pochopitelném šoku, se Hitler rychle rozkoukává a navazuje kontakt s některými obyvateli dnešního Berlína. Hitler začne novou kariéru v pro něj dosud neznámém světě díky televizi. Sice nikoliv ve funkci vůdce národa, ale jako komik. A to díky tomu, že jej považují za naprosto bezchybného imitátora sebe samého. Protože své názory rozhodně nemění, jsou jeho vystoupení politicky velmi nekorektní. Postupně se stává nejen televizní hvězdou s vlastním pořadem, jeho vystoupení na veřejnosti získávají velkou sledovanost i díky internetu. Na svých cestách po Německu se setkává s mnoha lidmi a některé z nich jeho názory na dnešní situaci nešokují. Spíše naopak. Führer začíná mít jiné ambice, než jen být zábavným kritikem. Jeho ambice byly přeci vždy mnohem vyšší... (Cinemart)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (533)

silentname 

všechny recenze uživatele

Nevedel som úplne presne, čo môžem od "Er Ist Wieder Da" očakávať, no musím povedať, že som nakoniec s celkovým prevedením veľmi spokojný. Je to síce maximálne absurdné, ale súčasne to človek dokáže brať veľmi seriózne. Najmä, keď vidíme čo sa momentálne v Európe deje. Ľudia sú absolútne nasýtení nenávisťou, hnevom a všetko treba riešiť cestou najrýchlejšou a najefektívnejšou. A je pravda, že do tohto času by skutočne Hitler veľmi dobre zapasoval a vedel by opäť ľudí zmanipulovať a začalo by sa všetko nanovo. A možno ten Hitler už skutočne je opäť medzi nami a v každom z nás v ňom kúsok z neho je. Napriek tomu ale film nezabúda, že je najmä situačnou komédiou a ťaží z toho čo najviac sa dá. Je to v mnohom vtipné, miestami veľmi satirické, no súčasne veľmi predstaviteľné. Keby mám povedať nejaké negatíva, tak by som povedal, že miestami film pôsobí veľmi dlhý a má aj nejaké nudné momenty, ktoré sa asi dali vystrihnúť alebo skrátiť, ale celkovo ho človek dokáže sledovať počas celých dvoch hodín a niečo si z neho aj reálne odniesť a myslím si, že to by film mal vždy docieliť. Neuspať svojich divákov a udržať si ich pozornosť. A čo sa tohto filmu týka, zvládol to podľa mňa veľmi dobre. Nie som si istý, či by som si to niekedy pozrel znovu, ale minimálne si z toho človek určite odnesie myšlienku, či už Hitler opäť nie je medzi nami. A či sa história nebude opakovať. Lebo povedzme si pravdu - "Nikdy sa z histórie nepoučíme." Hodnotenie: A- ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skvělá kniha adaptovaná do průměrného filmu. Dokud se tvůrci drží literární předlohy (zhruba 3/4 filmu), film funguje, jakmile do silné literární látky naroubují svůj vklad (tedy v momentu, kdy ve filmu vychází kniha a začíná se podle ní točit film), začínám mít se snímkem problém - jednak mi vadí postmoderní prvek, takový ten CharlieKaufmanovský metafilm o filmu, s tím spojený posun od satiry ke crazy komedii, a především pak to násilné ideologické zakotvení - co Timur Vermes říkal v knize mezi řádky, nenásilně a náznakem, je náhle divákovi servírováno naprosto polopaticky a samý závěr už je jenom tupě ideologický...propojení s fenoménem uprchlické krize? Laciněji už to podat nešlo... Stejně mi vadila podivná formální stránka (televizní look, laciná mizanscéna...) a některé herecké výkony (především nemastný neslaný představitel Sawatzkeho). A v čem byl film naopak povedený? Dokud se děj drží románu, je znát, že literární předloha je opravdu silná a originální satirická kniha. Předně velká metafora toho, že dnes se dá svět nejlépe ovládnout skrze média (což věděl ve své době i skutečný Hitler, proto to říšské ministerstvo propagandy, Joseph Goebbels, Leni Riefenstahl, UFA, filmové týdeníky v kinech etc). Timur Vermes prostřednictvím fiktivní oživlé postavy říšského vůdce sarkasticky analyzuje současnou německou politickou scénu (proto jeho knihu docení především čtenář, který se v politickém dění u sousedů alespoň trochu orientuje, stejně jako v německých historických reáliích). Co se Vermesovi skutečně povedlo, je oslí můstek mezi literárním Führerem a německou stranou zelených, přičemž se svými vlastními soukmenovci z NPD příliš nesouzní (i tady by jistě proběhla po převzetí moci ,,Noc dlouhých nožů"). A ještě sofistikovanější je fakt, že Hitler coby hlavní hrdina působí jako neškodný mírně podivínský sympaťák, Timur Vermes celkem kongeniálně nastiňuje způsob, jak se kdysi nenápadně a pozvolně dostal k moci, jak ho asi kdysi ve 20. letech vnímal německý národ... Neškodná figurka, která je trochu směšná, ale celkem charismatická, a která z řečnického stupínku na tribuně či skrze televizní obrazovku může říkat vlastně cokoliv, všechny ty kontroverzní věci posluchač/divák apaticky přejde...jen ten holokaust opravdu není vtipný... ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Nápad to nebyl špatný, i když by se z něj mohlo dostat více. I když scéna, která je velmi připomíná scénu z Pádu třetí říše, tak ta je povedená. Tento Hitler je i přes vnitřní hlas je pro mne bez emocí. Nevytváří ani extra záporné a ani kladné (naštěstí) emoce až na lehký humor. Myšlenka Adolfa Hitlera u Zelených mne pobavila. No i když by ho někteří uvítali, tak já jsem rád, že tu není. Nechybí mi. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ako by sa Hitler cítil v našej súčasnosti ? Zrejme by bol prekvapený, že sa spoločnosť príliš nezmenila a rovnaké heslá spred 80- tich rokov by mu stačili aj teraz... Snímok je ostrou satirou na súčasnosť a v niektorých fázach je ostrý ako britva. Trochu horšie je to s filmovým spracovaním. To mohlo byť určite kratšie, niektoré scény mohli byť vynechané, lopatistická utečenecká kríza tiež. Hlavne keď rozrastajúci sa hnedý mor tu bol oveľa skor. Je to na škodu filmu, lebo myšlienky mohli vyznieť oveľa silnejšie. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Was ist das? Už je tady zas! Atraktivní námět přetavenej do určitě nadprůměrnýho filmu, ale dalo se to ještě víc rozbalit. Každopádně s tím čoklem to nemá chybu. Hej nigga, nigga! (nic pro Lacikeho) škoda, že tu podobných krutějších fórů nebylo víc. Taky mě pobavila ta zparodovaná scénka z Pádu třetí říše. Holt Áda se probudil do podivný doby, ale to neznamená, že by se nedokázal přizpůsobit. Hvězdičku u mě sráží ten konec a trocha toho povinného a podle mě zbytečného moralizování. Já vím, že Němci se furt vyrovnávají se svou minulostí a bla, bla, bla... ale už by to mohli hodit za hlavu. Tohle téma si o zparodování doslova říkalo a škoda, že se tvůrci báli jít aspoň trochu za hranu, ale jinak celkem podařená záležitost.65% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (22)

  • Úvodná scéna, v ktorej kamera ukazuje oblaky v perspektíve zhora nadol a pomaly prechádza do moderného Berlína, je priamym odkazom na nacistický propagandistický film Triumf vôle (1935) Leni Riefenstahlovej. (Arsenal83)
  • Film vychádza z rovnomenného bestselleru od autora Timura Vermesa. (Arsenal83)

Reklama

Reklama