Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1945: Spojenecká armáda podniká závěrečný postup na německé území. Jedinou překážkou je strategický most přes řeku Rýn, který je ještě v rukou nacistů. Obě strany mohou touto bitvou mnoho získat: Němci životy 50 000 vojáků, kteří jsou na špatné straně mostu, a Spojenci rychlé ukončení války a méně zmařených životů. I když budou obě armády bojovat statečně, pouze jediná může ve strhující bitvě o most u Remagenu zvítězit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (152)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Most přes vodní příkop chránící srdce Hitlerova Německa. Má být padací..? Nemá být padací..? Jedna strana v tom má jasno, ta druhá, už dobře si vědoma, že na vítězství to ani napodruhé nebude, je na vážkách. Přišel čas cti a odvahy snadno zaměnitelné za ztrátu ostražitosti.. Z části natočeno na naší straně železné opony, bez zbytečného patosu, s vcelku plastickými postavami a „wire cuttery“ na armádních džípech. Toť časem už tuctový příspěvek k tématu, že válka je nesmyslné svinstvo, bez kterého bychom nevěděli, co je to mír.. Apropo, další osud mostu připomíná historku, kdy ve ´44 bojovali o kus lesa partyzáni s wehrmachtem. V pondělí wehrmacht donutil partyzány k ústupu, ti je však v úterý zatlačili zpět. Ve středu byla úspěšná protiofenzíva wehrmachtu, ovšem na druhý den partyzáni po lítém boji získali své pozice nazpátek. No a v pátek přišel myslivec a vyhnal je všechny.. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl několikrát a v kontextu americké produkce z této kategorie je řekněme komornější.Neříkám průměrný, spíše mírně nad.Je to obvyklé schéma formálních a neformálních vztahů v bojové jednotce, které se tu a tam dostávají do konfliktu.Je tu také poukaz na obvyklé a přece tak zvrácené projevy nacismu.Dobře zachycená jedna z posledních akcí obrany říše, jedna z řady akcí Američanů při cestě za vítězstvím.Lidské ZOO jak na americké, tak na německé straně je výborně prokreslené.Není tu ani stopa po klišé.Vše promícháno tlakem americké armády a zmatky wehrmachtu, které ústí do popravy Vaughnovy postavy jako symbolu konce zla války, která však nepostrádá lidskost a racionální uvažování. Bohužel, či bohudík pozdě.Lidsky vlídné typy Hartmana a jeho kamarádů v dresu jsou dobrým protipólem na druhé straně barikády.Jak už to ironie někdy určí, pár dnů po osvobození se most zřítil sám do Rýna.No a exteriéry v Davli a ve starém Mostu, které dobře posloužily a vešly ve filmových obrazech do dějin jsou jen okrajovým mementem.Slušný film. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Perfektní válečný film druhé světové války. Myslím, že není co vytknout. Hraje tam několik českých herců (slyšela jsem, že jako protiúčet za "pronájem města MOST", který byl Američanům pro tento film nabídnut. Prý se to tak dělá, když je něco určeno k demolici, tak se to přednostně nabídne filmařům. Výborná podívaná a díky bohu, že už se (snad) tato apokalypsa nebude nikdy opakovat. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Jde spíše o průměr, kterému tu jednu hvězdičku přidají české lokace a některé i dnes fantasticky vypadající záběry a scény explozí a demolic. Možná že v roce 1969 bylo zobrazení Angela jako zlodějíčka mírně podvratné a postava majora Kreugera trochu narušovala zažité stereotypy o zlých Němcích, ale dnes jde jen o provařená klišé. Herecké výkony jsou velmi matné, Segal nemá co hrát, Gazzara jede na půl plynu, van Eyck celkem rychle zmizí. Snad jen Vaughn se trochu snaží, ale tragickou ironii, která na něj dopadla, mu stejně nevěřím. A tak jsou největšími hvězdami paradoxně Jelínek s Olmerem, kteří si kradou veškerý čas před kamerou pro své české diváky. Ale ani o nich nelze napsat, že by nějak hráli. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film kloubící v sobě typické prvky válečných filmů své doby, tedy účast hvězd, celkem realistické vyznění a slušnou výpravu s komornějšími prvky dramatu několika postav. Dobře natočené (na svou dobu velmi dynamická kamera) a zahrané (zvlášť Robert Vaughn), navíc v našich lokalitách s přispěním českých filmařů i herců. Skvělá Bernsteinova hudba. Ve filmu se podíváme na situaci Německa v březnu 1945 z obou stran, což přispívá k dobrému dojmu z filmu, který nijak jednoznačně nerozděluje lidi na dobré a špatné podle příslušnosti k té které straně. Ve filmu chybí jakýkoli patos, americké vlajky, velkohubé hrdinství, naopak nechybí ironie, vojáci neumírají s hrdinskými výkřiky, jsou unavení, klejí, okrádají padlé, odmítají poslouchat nařvané velitele. Vůbec je přístup k oběma stranám vyvážený, ani Němci (civilisté i vojáci) nejsou prvoplánové zrůdy, ale lidé, dokonce jsou schopni odvážných činů. Kéž by dnešní technicky precizní filmy dokázaly nabrat alespoň trochu realističnosti atmosféry tohoto filmu, který osobně řadím mezi nejlepší západní válečné filmy vůbec. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (27)

  • Oním slavným mostem ve filmu je tzv. "Davelský most". Aby byl co nejvíce vizuálně přiblížen tomu u Remagenu, byl doplněn věžemi a do skály za ním byla dokonce vyražena část tunelu dlouhá 30 metrů navazující na mostovku. Po ukončení natáčení byla vyražená část sice zavezena, ale zbytky vstupního portálu jsou do dnes v Davli patrné. Zahlédnout je možné úsek např. také v dokumetárním cyklu ČT Tajemství železnic (od r. 2013), v části "Vlakem na dno Želivky", v kapitole "Posázavský pacifik". (ceskyhonza)
  • Jedná se o jeden z prvních amerických filmů natáčených za tzv. železnou oponou. Sověti jej využili dokonce k ospravedlňování jejich invaze. Šířili zvěsti, že američtí vojáci v Československu byli skuteční. Ve skutečnosti je hráli českoslovenští studenti. Fotky z natáčení byly použity jako důkaz dovozu amerických zbraní do Československa. Sověti dokonce hlásili, že v Československu se prohání americké tanky a okupují jej. (mi-ib)
  • Na většině amerických Jeepů je vidět na přední části přidělaná svislá tyč. Ta sloužila k přetrhávání Němci nastražených strun přes cestu, které byly za jízdy špatně viditelné. (mi-ib)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama