Reklama

Reklama

Perfektní den

  • Španělsko Un día perfecto (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

První obětí všech válečných konfliktů bývá zdravý rozum. A přesně to se stalo i skupince humanitárních pracovníků z mezinárodní organizace Aid Across Borders, která pomáhá ve válečné zóně kdesi na Balkáně. Sophie (Mélanie Thierry) je v partě nováčkem a chce spasit svět. Mambrú (Benicio Del Toro) už všechno viděl a chce domů. Káťa (Olga Kurylenko) kdysi chtěla získat Mambrúa a tlumočník Damir (Fedja Stukan) chce, aby válka už konečně skončila. „B" (Tim Robbins) ani neví, co vlastně chce. Teď mají na krku jednu z posledních studní uprostřed hor, která je zdrojem vody pro několik vesnic a právě teď v ní plave mrtvola, kterou tam někdo neznámý hodil. Vytáhnout tělo a vyčistit studnu je zdánlivě jednoduchý úkol, ale pro naše humanitární hrdiny se postupně stává neřešitelným úkolem s několika rébusy. Počínaje marným sháněním pevného provazu přes bloudění horskými cestami, na kterých leží zaminované krávy, až po nesmyslné příkazy od velitelů mírových vojsk OSN. Při řešení úkolů tak občas musí sáhnout k netradičním nebo rovnou šíleným řešením. Zároveň nesmí zapomínat, že jsou na území, kterým se prohnala válka a ta se může zase kdykoliv probudit. Prostě je to jen další Perfektní den z mnoha. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (283)

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* mezi mými spřízněnými dušemi je to docela vysoce hodnocený snímek, tak není divu že mě nalákal, protože s přiblížením humanitární pomoci kdesi na Balkáně ke konci války se asi jen tak někde nesetkáme. Přeci jen je tento stav plný absurdních situací a jinak než s nadhledem to předat ostatním nejde a líp to vše vystihne. Rozhodně je to hodně poučné a za to dám nakonec 4 hvězdičky. A i když jsem se docela bavil, tak je to pro mě film jen na jedno podívání. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

So serióznosťou zobrazovania vojny na Balkáne sa stretávame sporadicky. Oveľa väčší dôraz kladie neznými scenárista a režisér Aranoa na obtiažne používanie zdravého rozumu. Občas detinsky ladené dialógy, trošku zdĺhavé napredovanie a lacno prepieraný románik sa podpisujú pod ideovo mierne nesúrodý príbeh. S postupom minutáže už divák tuší, že nesleduje žiaden historicky pevne ukotvený masterpiece proti vojnovým zverstvám. A Perfect Day bez citového vydierania vypovedá o čistej remeselníčine, kde sa pohnuté miestne osudy miesia s tými záchranárskymi v odvážnom absurdnom humore. Španieli vyprodukovali priemernú satirickú frašku, pričom sa nebáli umiestniť ju do vážneho, vojnou zdevastovaného prostredia. S chápavou láskavosťou hlavných postáv, ale s ich nevyhnutným nadhľadom a účelne vypestovaným humorom. Obsadením hviezd ako Del Toro, Robbins a hlavne Kurylenko sa ojedinelé absurdné posolstvo Perfektného dňa snáď dokáže predrať do masovejšieho povedomia. ()

Reklama

schizmo 

všechny recenze uživatele

Tyjo, natočit film o humanitárních pracovnících v bývalé Jugoslávii, kterak hledají provaz, aby mohli vytáhnout ze studny mrtvolu - tomu fakt říkám odvaha! Rádoby komediálnímu feelingu bohužel však nevěřím ani záběr - stačí si někdy zajet do Bosny nebo se mrknout na drama Warriors a to člověka hnedle přejde stavět vedle sebe bosenský konflikt a humor v jedné větě. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Říká, že…potřebují provazy na věšení.“ - „Dělá si srandu, že jo?!“ - „Nevím. V téhle oblasti mají trochu odlišný smysl pro humor.“ Portoričan, Francouzka, Američan, Ukrajinka a Bosňan na (španělském) Balkáně…a tahle nesourodá představa mě nakonec zlákala. Naštěstí. Přišel bych o svéráznou podívanou balancující na hraně naléhavého dramatu a absurdní černé komedie. Smysl humanitární pomoci, tedy co se má udělat vs. smutná praxe, která to nedovoluje, a pak i něco zdánlivě malého (dekontaminace studni) dává velký smysl. Tvůrci naštěstí nezapomněli přibalit nadhled v podobě velmi neotřelého humoru, který k ději navíc skvěle pasuje. Filmu bych vytkl snad jen téměř plynně hovořícího „náhodného“ místního chlapce a „přenocování pravdy“, který bych zkrátil. Jinak velká spokojenost a silné 4* navrch. „Tlustej šmejd. Za války hlady netrpěl.“ - „Možná za to můžou žlázy. Říká se tomu tak, ne? Štítná žláza produkuje málo hormonů, takže tělo nevstřebává tuk. Žlázy. Říkal to bratr.“ - „Tvůj bratr je doktor?“ - „Ne, tlusťoch.“ ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Člověk člověku vlkem, soused vražedným monstrem." Nelidská zvěrstva, etnické čistky, popravy zajatců, masové hroby. To vše v 90. letech v Evropě... Která od druhé světové války půl století žila v míru a naivním přesvědčení, že takové hrůzy se již nikdy nebudou opakovat. Občanská válka v Jugoslávii znovu otevřela brány pekla (stejně jako nyní Putin, očividně reinkarnace Hitlera). Un día perfecto však neukazuje PROČ, ale jen realitu všedního (zbytečného) humanitárního dne, s pár jako šrapnel ostrými střípky. Podminované krávy, na věky zaminované sousedské vztahy, chlapcův míč v garáži, kde někdo oběsil jeho rodiče, ale on o tom ještě neví. Benicio Del Toro už není zapálený revolucionář "Che", jen tichý pozorovatel zešílevších dějin, řešící už jen otázku kolik koňských sil (či sil úředních šimlů) má motor obrněného transportéru modrých přileb. Frustrace tváří v tvář místním lidem "To vy cizinci jste sem přinesli válku", s rukama od krve "Provaz potřebný k vyčištění studny neprodáme, potřebujeme ho na věšení." Balkán nikoli Kusturicův, mile svérázný, ale ten skutečný, náboženskou nesnášenlivostí prolezlý a v (místními lidmi schválně vhozenou mrtvolou) kontaminované studni utopený. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Hlavní hrdinové jezdí ve filmu s autem, které má na čelním skle nápis "Humanitarna pomoc". Jedná se o chorvatštinu, přestože na začátku dostaneme pouze obecnou informaci, že se děj odehrává kdesi na Balkáně. (Lukoboss)
  • Film sa natáčal v Alquife, Granade, Cuenca a Malage (Španielsko). (Arsenal83)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama