Reklama

Reklama

Film je natočen podle skutečného příběhu těžebního skandálu Bre-X Mineral Corporation na počátku 90. let. (Freeman Ent.)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (300)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tyhle napůl životopisná dramata mám hodně rád, obzvláště s takto sympatickým obsazením. Tlouštík McConaughey opět prošel naprosto neuvěřitelnou proměnou (Christian Bale approves) a dublérka Jessicy Chastain je jako vždy prostě neuvěřitelná. O příběhu jsem vůbec nic nevěděl, Zlato celkově prošumělo neuvěřitelným způsobem a hodně doufám, že oscarový Matthew s těmihle rolemi ještě neskončil. Spíš bych sice raději viděl v nějaké akčnější roli na způsob Sahary, ovšem filmy jako Free State of Jones nebo právě Gold mu po zrestartování kariéry herecky taky neuvěřitelně svědčí. Skvělá jednohubka, o které jsem za těch 120 minut ani chvilku nenudil a poslední půlhodina mě odrovnala úplně...8/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film drží nad vodou len vynikajúci výkon McConaugheyho, ktorý už presvedčil o svojich schopnostiach každého, a dobrých posledných 15 minút. Neznamená to však, že vám hlavná postava bude sympatická. Naopak, ide o hnusného sebeckého zmrda, nezaslúži si žiadny súcit, až na to finále. Je určite na uváženie diváka, či ide o výnimočný snímok, keď jeho posledná fáza je stokrát silnejšia než celý zvyšok filmu. U mňa to nestačí. Ale zaujme tým, že ide naozaj o skutočné udalosti, o ktorých sa dá dočítať tu: https://en.wikipedia.org/wiki/Bre-X ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zaujal mě trailer a proměna Matthewa McConaugheyho (myslel jsem, že to je maska, ale on se prý vážně tak zřídil...), nadchnul mě soundtrack Daniela Pembertona... O skutečném příběhu jsem nevěděl nic, režiséra jsem neznal, šel jsem do kina a nelituji. Zlato je lehoučký, svěží a takový ten stále přehledný film, který krásně míchá dobrodružný žánr s dramatem jednoho umíněného moderního zlatokopa, jenž hledá a hledá, ačkoliv možná už našel, jen o tom neví. Samozřejmě, zní to jako ohromné klišé, ale za celé dvě hodiny mě ani jednou nenapadlo, že sleduji něco, co jsem vlastně už mnohokrát viděl. Naopak mě film neustále mile překvapoval, ocenil jsem, že hlavní hrdina je vlastně sympaťák (a zaplaťpámbu ne žádný žralok ve stylu Vlka z Wall Street), že není problém mu porozumět a díky tomu celý příběh vlastně prožít s ním. Velmi mě pak překvapily dvě věci - závěrečných asi patnáct minut, o nichž psát nebudu, a že ve filmu hrála i Bryce Dallas Howard, kterou jsem až do titulků nepoznal. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mlčeti zlato. Hlavně v první polovině zbytečně upovídaná sonda do života „prospektora“, který prochlastal víc, než kolik mu vynesla těžba, aby se na konci ukázalo, že je to úplně jedno. Prázdnota za dva zlaté krumpáče. Hodnocení je možná trochu nesmlouvavé, ale už mě ty cool biografie, co plácají po zádech mocí opojené byznysmeny s akciemi, zbraněmi, cennými kovy, lidskou naivitou a bůhví čím ještě, začínají srát. McConaughey vyměnil pekáč buchet za obrácenou pánev wok, na hlavě si udělal třetí koleno a jedničku vlevo nahoře uzpůsobil na otvíraní konzerv, nicméně bloudění ve vlastním hereckém rejstříku se tím nevyhnul.. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Po Syrianě bylo pro mě těžké představit si lépe naservírovanou tabuli než tu, ke které mě opět zve s úsměvem Robert Elswit se Stephenem Gaghanem, navíc ještě s v pozadí pokuřujícím McConaugheym, jehož herecká metoda sundavání triček během filmu je zde obzvláště drastickou zkušeností. Leč právě tento přetlak eg způsobil, že Gold je sice prvotřídně nasnímaná, dynamická a zábavná podívaná, leč na rozdíl od Trafficu, Syriany či třeba There Will Be Blood postrádá na jakémkoli sociálně-ekonomickém přesahu a nedokáže překlenout postavu slizkého malého človíčka, který sice není zlý, ale ve výsledku ani kdovíjak zajímavý. Jediné, co z něj dělá výraznou postavu je právě McConaughey svou metodou "Slizkej hnusec ve třech bodech; kapitola Zuby, pleš a panděro". Elswitovo bravurní snímání i prostých dialogových scén, ve kterých se nikdy nespokojí s třemi přestřihy na mluvící busty, postavy vcházející do záběru z netypické blízkosti či kamera svým pohybem postupně odhalující stavbu scény, po tom se mi, přiznám se, stýskalo. Ale zasadit to do většího celku než je oskarové blbnutí herce v příběhu na motivy skutečné události, usínalo by se mi lépe. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (9)

  • Ve zprávách, které sleduje Kenny Wells (Matthew McConaughey) v televizi, ukazuje moderátor výtisk časopisu Forbes, na jehož titulní straně je hlavní hrdina filmu a titulek „Fool's Gold“. Ve stejnojmenném filmu - Fool's Gold (2008) si zahrál Matthew McConaughey hlavní roli. (Snake.Charmer)

Reklama

Reklama