Reklama

Reklama

Film je natočen podle skutečného příběhu těžebního skandálu Bre-X Mineral Corporation na počátku 90. let. (Freeman Ent.)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (300)

Othello 

všechny recenze uživatele

Po Syrianě bylo pro mě těžké představit si lépe naservírovanou tabuli než tu, ke které mě opět zve s úsměvem Robert Elswit se Stephenem Gaghanem, navíc ještě s v pozadí pokuřujícím McConaugheym, jehož herecká metoda sundavání triček během filmu je zde obzvláště drastickou zkušeností. Leč právě tento přetlak eg způsobil, že Gold je sice prvotřídně nasnímaná, dynamická a zábavná podívaná, leč na rozdíl od Trafficu, Syriany či třeba There Will Be Blood postrádá na jakémkoli sociálně-ekonomickém přesahu a nedokáže překlenout postavu slizkého malého človíčka, který sice není zlý, ale ve výsledku ani kdovíjak zajímavý. Jediné, co z něj dělá výraznou postavu je právě McConaughey svou metodou "Slizkej hnusec ve třech bodech; kapitola Zuby, pleš a panděro". Elswitovo bravurní snímání i prostých dialogových scén, ve kterých se nikdy nespokojí s třemi přestřihy na mluvící busty, postavy vcházející do záběru z netypické blízkosti či kamera svým pohybem postupně odhalující stavbu scény, po tom se mi, přiznám se, stýskalo. Ale zasadit to do většího celku než je oskarové blbnutí herce v příběhu na motivy skutečné události, usínalo by se mi lépe. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Opakuju se, ale v poslední době je radost sledovat Matthewa McConaugheyho na plátně. Odpískal projekty, ve kterých ukazoval své břišní svalstvo a řešil „zásadní“ vztahové peripetie s nějakou slepicí, a sahá po těch, které vypadají velmi ambiciózně. Alespoň na papíře. V praxi totiž bohužel Zlato trošku platí za beztvaré dobrodružné drama, které velice rychle vyšumí. Obtloustlý zlatokop a alkoholik s pleškou je sice v jeho podání velmi solidní, ale tím to asi končí. Potíž je s unylým příběhem a se stylem, jakým je vyprávěný. Řemeslně je to prachobyčejný průměr, takže ty nedramatické scény nejsou ani nijak solidně vizuálně zabalené. Ve finále z toho máme jeden velký podfuk, který vzešel z obrovského naleziště zlata. K tomu nějaká ta malárie, nějaká ta přítelkyně, nějaký ten chlast. Trošku nuda. A já navíc tyhle biografie bez možností výsledek někam libovolně posunout úplně rád nemám. Ostatně k látce líně přistupující tvůrci se o to zřejmě ani nesnažili. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

M. McConaughey sa pred pár rokmi šikovne vyšmykol zo škatuľky hollywoodskeho romantického maznáčika a začal brať serioznejšie roly a svoju kariéru smrteľne vážne. Jeho filmy v posledných rokoch sú zárukou kvality, minimálne tej hereckej. Film Gold nie je tak priamočiary ako by sa podľa názvu mohlo zdať. Občas sa v tom strácal i sám M. McConaughey a divák rovnako s ním, ale v závere musíme všetci uznať, ako to len chytro E. Ramirez vymyslel...70%. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Zlatá horečka v Indonésii. Zlato je vesměs průměrnou žánrovou podívanou, na které nejzajímavějším prvkem je samotná inspirace ve skutečném příběhu. Herecky slušné, ovšem scenáristicky nevyrovnané a ne zrovna nápaditě či zajímavě natočené. Spíše než jakkoliv památná věc je tedy tenhle snímek nenáročnou jednohubkou. [65%] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ten film stojí a padá na geniálním hereckém výkonu Matthewa McConaugheyho (od kterého bych takový výkon fakt nečekal), protože jen jeho um dělá ze Zlata něco víc, než jen nudná průměrnou podívanou. On to ale průměrný film je tak jako tak - nenápaditá kamera, žádné reálně působící emoce, žádná silná scéna, žádný zvrat nebo překvapení, žádný výraznější moment, prostě nic, co by z toho udělalo zapamatovatelnou záležitost. Navíc to celé má dvě hodiny, takže se to i drobet táhlo a žánr thriller mi k tomuhle filmu taky vůbec nesedí (dobrodružný asi trošku jo, ale sakra slabě). Kdyby to režíroval nějaký pořádný režisér, mohla to být pecka, jenže to režíroval průměrný řemeslník a i když ukočíroval McConaugheyho, i tak z toho nemohlo vypadnout víc, než průměr. A taky že vypadl. 3* ()

Galerie (105)

Zajímavosti (9)

  • Filmovalo sa na autentických miestach v New Yorku, Nevade a Novom Mexiku. Filmový štáb taktiež pracoval aj v Thajsku a Indonézii. (MikaelSVK)
  • Matthew McConaughey uviedol, že mu trvalo 6 mesiacov, kým pribral 23 kilogramov, aby dosiahol opulentnejšiu postavu. Avšak nejedná sa výsledok kontrolovaného priberania. "Nebol to žiadny plán....ja som iba žil tak, ako Kenny Wells". Ako ďalej uviedol, ďalších 6 mesiacov mu trvalo sa vrátiť na jeho pôvodnú hmotnosť. Matthew je známy tým, ako sa vie oddať svojej postave, dokázal to aj vo filme Klub poslednej nádeje (2013), kde zas rapídne schudol. (Bobek15)

Reklama

Reklama