Reklama

Reklama

Staršinovi Vaskovi, veliteli oddílu protiletadlové obrany v Karelijské pustině, je přidělena jednotka dobrovolníků skládající se z mladých žen. Když přijde zpráva, že v zázemí seskočili dva němečtí parašutisté, musí staršina reagovat. Vybere pět děvčat a s touto „jednotkou" se vydá Němce zajmout. Brzy však zjistí, že zde neseskočili dva parašutisté, ale šestnáct těžce vyzbrojených komandos... (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se těšil. Věděl jsem, že je to remake a nepolíben původním filmem z roku 1972 jsem očekával moderní ruský válečný film tak jak to mám rád, v kvalitě na kterou jsem už u Rusů zvyklý... Navíc nejeden můj válečný druh zde na csfd mi psal jestli jsem to už viděl a film doporučoval jako pěkný... Nu tak, tak tedy jsem jej konečně viděl. Je to už pár let co v TV běžela reklama na Tatranky Opavia - z darů naší země. Celá ta věc byla taková barevná, točená v krásných lokacích s krásnými lidmi... A jitra jsou zde tichá (2) jsou také takovou reklamou na Tatranky Opavia. Já na to bohužel koukal jako na válečný film a tak i když i mně (nepopírám) se líbily fešné vojandy se všemi svými zbraněmi (teď myslím ty ženské) , které tam navíc hojně ukazovaly, nenechal jsem se jen tím ošálit. Tenhle film mnohem více než jiné ruské nové válečné filmy těžce tlačí na patriotickou gerojovskou strunu, na což nejsem zvyklý. Celé je to točeno pravda v krásných lokacích s hudbou, která mi v jednom motivu (flétny) připomínala vykradenou ústřední melodii z Pána prstenů... Samotné boje s tupými německými paragány, kteří se nechají na úkor obrovského přečíslení i mohutné zbraňové výstroji pobíjet jak zajíci byly málo uvěřitelné. Staršina na hlídce kecá s každou, hulí u toho atd.. zkrátka porušuje všechny zásady držení pozice při očekávání nepřítele...Dochází k brodění bažiny, která jde přeplavat atd.. Vrcholem všeho byl ,,bitevník'' Ju 52, který se kulometným útokem vrhl na 2 stanoviště rychlopalných ruských flaků! Ovšem pozor nestřílely kulomety ze střeliště na hřbetě, tedy obranné, které JU 52 na východě skutečně měly (včetně někdy bočních v trupu) jako obranu proti stíhačům, ale kulomety podél každé strany kabiny synchronizované s otáčením vrtule !!! Zžejmě Hitlerova další tajná zbraň! Takže, ač měly holky krásný oči, vlasy, prsa i prdelky, nemohu jinak a dávám jen hodně podprůměrný průměr. Jsem zvědav na ten původní kousek z roku 1972... Tři rudé hvězdy. * * * ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

V súčasnej dobe nie je žiadnym prekvapením, že sa prerábajú staršie sovietske filmy. Aj v tomto prípade ide o remake filmu z roku 1972, ktorého premiéra bola načasovaná na 70. výročie osláv Dňa víťazstva. Ja tvrdím, že akákoľvek kópia nikdy nenahradí originál a taktiež je vylúčené porovnávať tieto dva filmy. Ale pre mladých ľudí je to jediný spôsob, ako im priblížiť atmosféru doby po prepadnutí Sovietskeho zväzu Nemeckom, nakoľko k staršiemu filmu sa dnes dopracujú už veľmi ťažko. Film sa natáčal v Karélii a je to skutočný príbeh sovietskeho klasika Borisa Vasiljeva, ktorý v 2. svetovej vojne vo svojich 18 – tich rokoch velil v Karélii jednotke 25 dievčat. Išlo o protilietadlový oddiel s úlohou chrániť a brániť Bielomorsko – baltský kanál. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem obdivovala celou tu pětku hereček - dobrovolnic jak se brouzdají v těch močálech, poskakují po lese a kamení.....fakt to zvládly na jedničku, myslím si, že to pro ně nebyl žádný med. A oceňuji občasný pohled na minulost některých děvčat, co je přivedlo k tomu, aby se takhle daly na vojnu. To bylo velkým plusem celé téhle anabáze, která musela skončit tak, jak se dalo předpokládat. Snad se mi někdy podaří mrknout i na ruský originál, srovnání může být docela zajímavé, uvidíme.... ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Za mě lehčí zklamání. Původní Jitra jsem viděl již před mnoha a mnoha lety, nicméně ten matný pocit, ten je i po takové době mnohem intenzivnější a lepší. Tohle zpracování mně přišlo drobet načančané a takové až moc hezké. Teď nemyslím příběh, ale spíše výpravu a herce. Ale slibuju, že se na ty staré podívám znovu a pak možná hodnocení zvednu. U těch prvně jmenovaných, samozřejmě, tady to nehrozí ani náhodou. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má dvě zásadní slabiny. První, že působí strašně papundeklově, lacině a nerealisticky. Německý tank vjíždí do vesnice a je naleštěný, jako by byl na přehlídce. Celou dobu mají všichni - Němci i Rusové - perfektně čisté a vyžehlené uniformy. Fakt to působilo rušivě. Druhá věc je, že mě moc nebavil děj. Prostě žijou v chajdě a pak přijdou nepřátelé. V Rusku umějí točit dobré válečné filmy, ale tenhle mezi ně nepatří. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (10)

  • Při první bojové scéně zaútočí na ženské osádky protiletadlových děl kulometnou palbou německý transportní letoun Junkers Ju-52/3m, který ale neměl ve výzbroji žádné vpřed střílející zbraně, jak je vyobrazeno ve filmu. (bejkovec)
  • V záběru, kdy Němci popravují zajatce u zdi kulometem MG 42, je vidět, že v nábojovém pásu kulometu nejsou „dobové“ ostré náboje se špičatými kulkami. (montywalsh)
  • Hlavná časť natáčania prebiehala v Karélii v lete a na jeseň 2014. (Arsenal83)

Reklama

Reklama