Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé země Gandahar žili dlouhá staletí v harmonii a míru. Nyní na ně ale utočí neznámý nepřítel, po jehož nájezdech zůstávají zničené vesnice a lidé přeměněni v kámen. Představitelé Gandaharu vyšlou mladého špeha Sylvaina, aby našel nepřítele, zjistil o něm co nejvíce a vrátil se zpět. Ten objeví armádu černých kovových robotů, kteří postupují od hranic Gandaharu a ničí vše, co jim stojí v cestě. Zatímco Gandahar mobilizuje svoji armádu, Sylvain se snaží zjistit, kdo jsou černí roboti a proč na Gandahar útočí. (p6qwre)

(více)

Recenze (35)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No teda whoow--Tolik fantasie naprosto utržené ze surrealistického řetězu..Kde jsou ti tvůrci?Kde je toho víc?Jaktože tohle není více známé(85hodnocení???)?Zasraný Disney a jeho velkoočičkovský sentiment!..Tak úžasné až psychedelické orgie naprosto bez svazujících mantinelů se vidí jen málokdy....Pár zádrhelů a nečistot si v tom asi taky každý najde ale to jsou jen drobnosti, které Gandaharu jako celku něják zásadně neškodí=krása! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* s Divokou Planetou se svezlo, že jsem zkouknul i tenhle kousek od stejného režiséra, který je o 15let novější, ale stylově hodně podobný svým fantastickým světem. Tady se objevují ještě divnější bytosti a zrůdy a zároveň má v sobě i velký kus erotična, takže má podle mě hodně blízko k japonskému žánru anime a manga komiksům. Propracovaným sci-fi příběhem mi byl bližší a působil na mě zajímavěji než starší bratříček. Oba byly v průběhu dalších let určitě hodně inspirativní pro další filmy, a proto si zaslouží vysokou známku za originalitu. Zub času však i tu působí čím dál víc, ale tady své 4 hvězdy určitě dám. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Taková osmdesátková kombinace Kruanových dobrodružství, Sexmise a Jamese Bonda. Občas mi přišlo těch falických a sexuálních obrazů zbytečně mnoho. Ale líbí se mi hlavní téma pokusů s přírodou a na lidech, které vedou (zde) ke vzniku metamorfa a tělesně postižených lidí, na které se raději zapomnělo, ale právě v případě metamorfa to přinese pěkně velké problémy. Což se může docela dobře stát i lidstvu, pokud bude provádět experimenty na hraně přežití lidstva a planety. Animace ušla, některé nápady také, jen mi to kdovíproč pořád připomínalo Avatar. :-) ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Ano. Takto má vypadat skutečná sci-fi. Je tristní, že jí není dopřáno větší pozornosti. Je to ale asi dáno tím, že Gandahar nabízí místo prosté akce naopak autorovu imaginaci - a ta se zpravidla spíše odsouvá do pozadí. Gandahar je jeden z nejlepších zástupců svého žánru, který bych s klidným svědomím řadil vedle Kubrickovy Vesmírné odysey nebo japonského filmu Ghost in the Shell. Ty čtyři hvězdičky jsou vlastně nadsazené, protože podobných námětů je v tištěné podobě mraky. Ale na filmovém plátně, kde vládnou Vetřelci, Matrixové a Blade Runnerové (a to jsou bezesporu ty lepší snímky) je Gandahar zjevením. Souvisí to pravděpodobně i s tím, že zachovává původní Asimovovu představu o cizích světech a nepřekrucuje ji do masového mainstreamu, jako se to stalo s jinou jeho klasikou Já, robot. Nakonec bych ještě rád podotknul, že po dějové stránce Gandahar připomíná jiný kreslený film a to Oheň a led od R. Bakshiho, který sice není na tak vysoké úrovni (a navíc se jedná o fantasy), ale přesto bych vám ho doporučil, pokud vás Lalouxův snímek oslovil ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u Divoké planety jsem si film užil naplno. I zde je fantazie puštěna ze řetězu, surrealistické orgie propukají naplno. Jestliže postavy jsou stylizovány do typických comicsových figurek, pak prostředí je vyvedeno do úžasných detailů plných rozličných překvapení. Spletité kořeny s různými výrůstky, houbami, mechy, lianami, chapadly na jedné straně a nerovný boj obyvatel, využívajících síly přírody, s kovovými lidmi na straně druhé. Fantastická fauna i flora na každém kroku (inspirací pro Avatara bylo, jak se zdá, mnohem více). Hlavním motivem je opět boj o přežití, který se v jisté chvíli zdá marný....leč naděje by měla vždy umírat až jako poslední. Krásné. Jedinou radost z toho všeho mi kazí absence filmového plátna. Jestliže jsem se dočkal obnovené premiéry v kině u Divoké planety, pak zde má naděje právě umírá... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Natočeno podle románu Jean-Pierra Andrevona "Les Hommes-machines contre Gandahar" (The Machine-Men versus Gandahar). Anglicky dabovaná verze vyšla pod názvem "Light Years", revizi překladu dialogů dělal Isaac Asimov. (p6qwre)

Reklama

Reklama