Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (539)

silentname 

všechny recenze uživatele

Dobre napísaný a správne podaný film. "American Made" vie povedať svoj príbeh a prináša nám postavy, ktoré chceme sledovať od začiatku do konca, chceme ich spoznať, ich motivácie a sú dostatočne zaujímavé na to, aby sme s nimi zotrvali až do konca filmu. Vyzerá to vynikajúco, má to dobrú atmosféru a najviac ma držal celý čas fakt, že Tom Cruise ma dostatočne veľkú charizmu na to, aby celý ten film pretlačil, a aby sme cítili sympatie voči jeho postave. A plus sa aj niečo dozvieme o tom, čo sa dialo a nebude to len rozhadzovanie peňazí, šlapky a drogy ako sme to videli v"The Wolf Of The Wall Street". To je asi najväčšie plus filmu. Plus to má aj dobrý spád a film utečie ako nič. Sú tu dobré herecké výkony od schopných ľudí a skutočne som si film poriadne užil. Získal som z neho dostatok informácií, pôsobí autenticky, má veľmi dobrý soundtrack, je svieži, inteligentný a vtipný. Možno si viem predstaviť od neho vididť o niečo viac, najmä čo sa týka zloduchov a niektorých vedľajších postáv, no náš hlavný hrdina je dostatočne silný na to, aby človek ohodnotil "American Made" ako vynikajúci film. Čeknite si ho a uvidíte sami. Hodnotenie: A- ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film plných kusých informací a sympatického gaunerství za každou cenu. A kdo stráví ten vyloženě ošklivý, barevně vyblitý vizuál, je vítěz. Z filmu jsem se dozvěděl, že Barry Seal na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století v letadle převážel zbraně, pašoval drogy, fotil nedostupné oblasti a pral špinavé peníze. Kdybyste se náhodou v přeskakujícím ději a přeskakujících lokacích neorientovali, jsou ve filmu přítomny popisky, vyvedené jak od pětiletého dítěte. Motalo se kolem něj CIA, DEA, FBI a koketoval s Medellinským kartelem, jemuž šéfoval pověstný narkobaron Pablo Escobar. A skutečný Barry Seal rozhodně nevypadal jako Tom Cruise, který je tak přebujele sympatický a tlačí na komiku, až odpuzuje všechny potenciální zájemce o Sealovu (ne ten zpěvák) biografii. Sakra, takový ve skutečnosti určitě nebyl. A pochopitelně Cruiseovi do filmu za manželku nehodí stopadesátikilovou ochechuli, nýbrž krasavici Sarah Wright, co po několika dětech stále vypadá, že jde na konkurz do modelingové agentury. Film nabere kolovrátkový ráz, z kterého se nevymaní. Takže na začátku, uprostřed i na konci vypadá dějově stejně. Čestnou výjimku tvoří celkem zbytečná linka s jeho švagrem, která je jaksi nedodělaná. Švára zmizne, nikdo se po něm po zbytek filmu neshání. Vše je cíleno na Toma Cruise, vedlejší postavy představují jen málo uvěřitelné, ničím zajímavé figurky. Že to hrál Cruise na sympatie, celkem chápu, uchopení postavy je takto ale těžce prvoplánové. Kdo má Cruiseovy úsměvy a gesta rád, bude jich mít dosytosti. A nyní k hlavní perle filmu. Doug Liman zvolil jakousi polodocu formu kombinovanou s found footage, která má dodat příběhu autentičnost. Že to bylo hnusné na pohled, to už je vedlejší. Funkci to neplnilo veškerou žádnou. Zarazilo mě, že film je prost veškerých atraktivních a spektakulárních scén. Až na letecké manévry, které vypadají, že je Cruise provádí bez dubla, zde nic akčně zajímavého, potažmo zapamatovatelného, není. Nahrazuje je Sealovo/Cruiseho home video, které jaksi stopne nájemný vrah vyslaný Pablo Escobarem. Samozřejmě, že ze samotného filmu se nic takového nedozvíte, ostatně jako z většiny zkreslených událostí a filmových zjednodušení a fabulací. Doug Liman neupoutal moji pozornost natolik, abych jeho režii chválil. Prostě v ničem to neoslnilo. Rozhodně jsem od filmu čekal poutavější ráz, než jen docu experiment/exhibici. 5/10 ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moc hezké zavzpomínání na Narcos v době jeho pauzy. Až na Tomíka v hlavní roli to téměř nemělo chybu. Už jsem si na toho klučinu začínal zvykat, ba dokonce jsem si jej v mnoha filmech užil. Tato role ovšem nebyla úplně pro něj. Nicméně film velmi brzy nahodil moc hezké zábavné a totálně nadlehčené relaxační tempo a od určitého momentu nedělal nic jiného než bavil. Takže ve finále se jednalo o skutečně moc hezkou oddechovku. Velká škoda, že skutečné události, kterými je snímek šmrncnutý, sleduje divák z hodně rychle řítícího se rychlíku. Pokud se člověk cítil ve společnosti narkobaronů jako doma, pak by mu rozhodně neměl uniknout mnohem komplexnější Narcos, který jde do hloubky a jde tam dokonce ještě mnohem divácky atraktivnější cestou. Na každý pád, hodně kvalitní věc. Doug Liman má tento žánr zkrátka v malíčku. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nebudu si nic nalhávat, už letošní Cruisova Mumie zklamala. Jeho nos na vysoce atraktivní látky a pověstný tah na bránu selhaly. Barry Seal je na tom o poznání lépe, ale že bych skákal do vzduchu jako u Jacka Reachera nebo předchozí spolupráce s Dougem Limanem Na hraně zítřka, tak to určitě ne. Uvolněné to sice je, očekávání ovšem byla vyšší. Za mě tak sice ujeté, absurdní, ovšem bez momentu překvapení, energie nebo jakékoliv přidané hodnoty. Náš hrdina začínal coby řadový pilot, který občas simuluje turbulence a který na palubě pašuje nějaký ten doutníček. Nejmladší pilot v oboru zaujal CIA a ta mu nabídla job fotit z letadla komunistické tábory. Kolumbijský drogový kartel přišel vzápětí s lákavější nabídkou: pašovat do USA kokain. Podobné to bylo se zbraněmi, vojáky mířícími do výcvikových táborů.. prostě na jeden život pilota aerolinek hodně muziky. A dost přitažené za vlasy. Stejně jako tvůrci se náš hrdina nedopouští výraznějších škobrtnutí, ovšem jeho osudy se tak nějak brzy začnou zajídat. Pasivně plní úkoly, které dostává od těch, kteří královsky platí, když jde do tuhého, divák o nějak nemá strach, ač je patrné, že Cruisovi role sedla. A když třeba ve své vile schovává další pytel prachů, užívá si to společně s divákem. Letní zábava, která nepřekvapí. Nic moc víc. A já krapet víc čekal. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Velice přímočará krimi-komediální jízda bez výraznějšího zaškobrtnutí i bez snahy stavět nás před nějaká náročnější morální dilemata. American Made nápadně imituje styl Scorseseho filmů (popové songy, vypravěč zasahující do příběhu a určující, co a jak uvidíme, kamera a střih strhávající k sobě pozornost) a veze se na popularitě seriálu Narcos, takže působí nepůvodně a předvídatelně, ale díky hladkému vyprávění (byť lehce mechanickému) a Cruiseovu charismatu baví od začátku do konce. Netradiční je (na hollywoodský film) pozice hlavního hrdiny, který se nechává vláčet okolnostmi a téměř po celý film jen přijímá cizí nabídky a plní příkazy, které mu někdo diktuje. Svou vynalézavost může projevit pouze v tom, jak dodání určitého zboží provede, nikoliv v tom, co vůbec bude provádět. Skoro by se nabízelo interpretovat jej jako ztělesnění amerického pragmatismu, schopnosti přizpůsobit se určité situaci a vytěžit z ní pro sebe maximum, ale na to, abychom jej vnímali takto neosobně, o něm víme příliš dost informací (oproti ostatním postavám, které skutečně jsou pouhými typy) a poměrně velký důraz je kladen také na rodinnou linii (se kterou však film nakládá mnohem ledabyleji než třeba Vlk z Wall Street – na hrdinově manželce a dětech vám bude zřejmě záležet stejně málo jako Barrymu). Z filmů „utěšujících“ nás tím, že lidé jsou možná špatní, ale jejich vlády ještě horší (Týpci a zbraně, Špinavý trik), získává tenhle v mých očích plusové body za větší zohlednění procedurální stránky věci i za to, že si nehraje na nic lepšího. Prostě lehká letní macho-zábava, která dělá vše pro to, aby se divák ani na okamžik nenudil a na rozdíl od Atomic Blonde nebo Zabijáka a bodyguarda se jí to daří velmi dobře. 70% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Napriek tomu, že sa dej filmu zameriava na obchod s drogami, predovšetkým na kokaín, tak počas celého filmu ani jedna z postáv žiadnu drogu nekonzumuje. (MikaelSVK)
  • Pro Mauricia Mejíu se jednalo už o druhé natáčení zasahující do prostředí medellínského kartelu. Zatímco poprvé v seriálu Narcos (od r. 2015) ztvárnil jednoho z úhlavních nepřátel Pabla Escobara, tak tentokrát se už ocitl na opačné straně, a to dokonce v roli samotného drogového barona. (Ediebalboa)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama