Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Henri Rochard (Cary Grant) se zamiluje do americké důstojnice jednotek WAC, poručice Catherine Gates (Ann Sheridan), která je shodou okolností jeho pobočnicí. Procházejí složitým rituálem dvoření a svádění, jenž vede nakonec k manželství, jenomže nedostanou příležitost svůj svazek naplnit. V Evropě po válce, kde se film odehrává, je Rochard francouzský občan a proto nemůže svou americkou manželku doprovázet do Spojených států, pokud neprojde nově zavedenými restriktivními opatřeními imigrační policie, která zná jedinou výjimku, jež spadá do kategorie „válečná nevěsta“. (Pavlínka9)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Pro studio 20th Century Fox byl I Was a Male War Bride kasovně nejúspěšnějším filmem roku 1949, nejúspěšnější komedií a třetím nejvýdělečnějším filmem roku vůbec. (Pavlínka9)
  • Cary Grant byl v průběhu natáčení odvezen do nemocnice a byl mu diagnostikován infekční zánět jater komplikovaný žloutenkou, což byla potencionálně smrtelná kombinace. Musel být hospitalizován na jednotce intenzivní péče a natáčení se zastavilo na dobu 4 týdnů. (Pavlínka9)
  • Výroba tohoto filmu zabrala nečekaně mnoho času. Stále docházelo k odkládání, filmování nakonec zabralo 8 měsíců a cena produkce se nečekaně vyšplhala až přes 2 miliony amerických dolarů. (Pavlínka9)
  • Scénář napsali Charles Lederer, Leonard Spigelgass a Hagar Wilde. Vycházeli přitom z mimořádně úspěšného autobiografického románu Henriho Rocharda s názvem "I was an Alien Spouse of Female Military Personnel Enroute to the United States Under Public Law 271 of the Congress", který vyprávěl o trablech, do jakých se dostal jako francouzský voják snažící se o sňatek s Američankou. (Pavlínka9)
  • Edward Platt v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama