Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„My jsme holky z porcelánu, život máme těžký“, stěžují si děvčata z velkoskladu porcelánu. Mají své problémy – jedna se chce vdávat a nějak jí to nevychází, druhá předstírá život mondény a přitom bydlí v chudičkém podnájmu, třetí je svobodnou matkou a občas ukládá miminko ve skladu do bedny s dřevitou vlnou, čtvrtá je ještě pubertální kůzle a teprve se začíná rozhlížet po světě, a ta pátá je potřeštěná, ale v jádru hodná a celým srdcem toužící po lásce. Jejich vedoucí je razantní ženská, která svým děvčatům neodpustí jediný hříšek. Ale když dojde k velké inventuře, začnou se dít neméně velké věci… Komedii Holky z porcelánu natočil v roce 1974 režisér Juraj Herz podle scénáře spisovatelky Jaromíry Kolárové, pro kterou to byl filmový debut. Holky z porcelánu nejsou filmem, při kterém by divák od začátku do konce slzel smíchy. Je to spíše laskavá komedie, ve které se objevila řada populárních herců. Vedoucí skladu si s chutí zahrála Míla Myslíková, důchodkyni Janinku pak Marie Rosůlková, v rolích nesmělých nápadníků se objevili Karel Smyczek a Jan Hartl. Dívčí role si zahrál tehdejší herecký dorost, převážně posluchačky 4. ročníků rozmanitých hereckých škol, z nichž nejvíce zaujala Dagmar Veškrnová, která za postavu Dany získala v roce 1975 na XIII. festivalu pro mladé diváky v Trutnově Malé zlaté slunce. K písničkám Petra Hapky napsal texty Zdeněk Rytíř. (Česká televize)

(více)

Recenze (196)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je to hrozná kravina, která je vlastně celkem o ničem, a navíc je tady D. Havlová (resp. tehdy ještě Veškrnová) naprosto hrozná, přehrává a ze všech je vlastně úplně nejvíc na facku, přesto se najdou scény, který pobaví, zejména pak slovní souboj hlavní skladnice a jejího exmanžela. Tam se najdou perly, který jsou nejspíš ze života, a to je na tom asi největší zábava. Zbytek je průměr a celkově můžu říct, že stačí tenhle snímek vidět jednou za čas... za delší čas. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

"Já se, prosím, vylížu". Povedený film, který mám velmi rád. Je to vlastně taková milá pocta všem ženám, muži zde hrají druhé housle. Musím se zastavit u několika postav - Míla Myslíková zde dostala zřejmě jednu ze svých nejlepších rolí vůbec. To samé se dá říci o tom Rybičkovi (tento herec měl úžasný komický potenciál, škoda, že ho náš film více nevyužil). Skvělá je paní Rosůlková, Veškrnice úžasně potrhlá a ta Slovenka... pánové... to je kus. K tomu solidní písničky, zajímavé prostředí inventury ve skladu porcelánu a máte velice povedený snímek. ()

Reklama

Jurge 

všechny recenze uživatele

Fakt výborná komédia, ktorá ma vždy dokáže spoľahlivo pobaviť. Až sa nechce veriť, že takýto vtipný film natočil ten istý režisér, ktorý natočil aj Spalovača mrtvol. V tejto komédii sú perfektné hlášky ( "Jak dlouho to nikdo neto, je to celý TO!" ), akurát tie pesničky to trochu kazia ( obzvlášť rozťahaná prvá a potom uvrieskaná Svatební cesta kolem světa ). Všetko ťahá brilantná Míla Myslíková ako pani Světla a obzvlášť potreštená ( ale výborná! ) Dagmar Veškrnová, do ktorej by nikto vtedy nepovedal, že sa raz stane prvou dámou Českej republiky. Milujem české komédie a táto patrí medzi moje naj. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Překrásný předrevoluční film o jedné opravdu povedené inventuře. Film, kde hraje bývalá první Dáma Dáša Veškrnová, mě ve své době docela oslovil a vždy jsem ho rád sledoval. Některé seky jsou fakt povedené viz. problém ze šťukou a nebo zapomenutá aktovka. Jako rodinnou komedii na sobotní odpoledne vřele doporučuji! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film celý o inventúre vo veľkosklade je dosť unikát. Aj takú nudnú inventúru státisícov tanierov si holky vrátane budúcej pani prezidentovej vedia spríjemniť láskami, spevom a tancom a hoci sa hlbšia myšlienka vo filme nenájde, je to príjemné a netreba to hneď vypínať. Niekoľko príjemných scén, miss mokrý plášť a hitlerovsky vyzerajúci šéf sa o to postarajú. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Ve scéně, kdy holky chytají talíře, hozený talíř zasáhne jednu z nich ve chvíli, kdy je otočená na jinou stranu, omylem do hlavy. (Redyx1)
  • Adaptace knihy Inventura u světlušek od Jaromíry Kolárové. (BLStryker)
  • Pro roli syna vedoucí skladu vybral režisér Zdeňka Lovečka, známého brněnského motorkáře, který později emigroval do USA a přijal nové jméno Steve Lichtag. (raininface)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama