Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z roku 1898 sleduje britského důstojníka Harryho Favershama (Heath Ledger), který se odmítne postavit do čela svého pluku, když zjistí, že jeho regiment odchází do Súdánu kvůli vojenskému konfliktu s "mohamedánskými fanatiky". Přátelé a snoubenka mu pošlou čtyři bílá pírka, která symbolizují zbabělost. Aby znovu získal ztracenou čest, vydá se v převlečení za Araba do Súdánu, aby se mohl dostat za nepřátelskou linii a sloužit britským silám jako špeh a průzkumník. Když je jeho bývalý pluk napaden, Faversham tajně zachrání životy těm, kteří ho předtím označili za zbabělce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

italka63 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to nebylo nejhorší, leč také ne nejlepší, ovšem výpravnost filmu a dobré oko kamery mnohé zachránily. Letger byl tradičně dobrý a téma války v Súdánu pro britskou korunu taktéž. A je zde dobře vidět prvopočátek důvodů imigrační vlny do Evropy, bývalé koloniální státy jsou smlouvami sešněrovány dodnes. Tak tedy tři hvězdy. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem hledal nějaký dobrodružný film, natočený za posledních 10 let, který by si na nic nehrál. A pak jsem jeden objevil - "Čtyři pírka". Narozdíl od těch všech "Mumií" a "Tajemných tváří" působí velice přirozeně a uvěřitelně jak po příběhové stránce, tak co se týče postav. Hlavní hrdina není žádný namachrovaný a neporazitelný borec, ale obyčejný kluk, který se hrdinou stal spíše omylem. Jinak o dobrodružství není ani na chvilku nouze, výprava je pěkná, nechybí pořádná bitva, přátelství až za hrob a láska, která i hory přenáší. Nevím, co se většině na tom nelíbí. 85%. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Britský režisér indického původu (začínal v Bollywoodu) své režijní kvality přesvědčivě demonstroval již historickou Královnou Alžbětou, a aniž bych převypravoval děj, vše se točí (jak zní název) kolem tradičního symbolu zbabělosti. Přibral australskou hvězdu Heathe Ledgera, vycházejícího Rickyho Fittse z Americké krásy (Wes Bentley) a povinný ženský element, neústupně patriotistickou Kate Hudson (oscarová nominace za Na pokraji slávy). Úvodní zauzlení nepřináší zhola nic, ani napětí, ani sympatie, divák nemá absolutně šanci získat si motivacemi alespoň jednoho z ústředního tria. Chybu na svých bedrech pravděpodobně nenese režisér Kapur, ale producenti, kteří osekali rozsáhlé, zajímavé téma a smrskli jeho úsilí do o něco delší dvouhodinové stopáže. Kostýmní drama totiž mělo četné ambice, rozmáchlé pouštní bitvy mají svoji poetiku a nejsou prostým masakrem řvoucích mas á la ryze řemeslný Patriot Rolanda Emmericha. Nakonec si tak divák musí vystačit „jen“ (vedle hudby Jamese Hornera) s neomylným kameramanem Robertem Richardsonem, před kterým musím (a to velice rád) opět smeknout. Poušť nasnímal jako jeden neklidný obraz a například vedle Oscarů za JFK a Letce se na něj snáší další uznání. Leckterý jeho záběr dychtí nápadem, originalitou, používá ostrý kontrast, a především jeho zásluhou je film nadprůměrným dobrodružstvím. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Schiffer, Hossein Amini .. Britští královští vojáci si posílali pírka zbabělosti. Shekhar Kapur by měl dostat pírka neschopnosti. Na pár momentů, hereckých výstupů a slušné hudby je to snadno zapomenutelná historická záležitost. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

60% - Televize nova se snaží ze smrti Heatha Ledgera vytřískat maximum, tak zařazuje snad na každý víkend jeden film s ním v hlavní roli. Čtyři pírka jsem předtím vůbec neznal, tak jsem si řekl, že se kouknu. Nic extra se nekonalo. Herecky byl film na vysoké úrovni, děj byl taky zajímavý, ale prostředí pouště mě zas tolik nebralo a tempo některých scén bylo silně uspávací... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • V mnoha záběrech se po boku britských jednotek objevují také jednotky egyptské. Sůdán totiž spadal pod egyptské chedivství, vazalský stát upadající Osmanské říše. Egypt od 70. let 19. století začal prohlubovat svou závislost více na Velké Británii, která měla silný vliv především v Káhiře a závislost na Osmanské říši se tak stávala čím dál více formální. Mahdího sjednocené pouštní kmeny tak stály proti Britům, Egypťanům i Turkům. (stefji)
  • Film se dostal do kin až po dvou letech po natočení a nevydělal ani čtvrtinu svého rozpočtu. (Aknah)

Související novinky

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama