Reklama

Reklama

Richard Müller: Nepoznaný

  • Slovensko Richard Müller: Nespoznaný (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Richard Müller patří již 25 let k nejvýraznějším osobnostem hudební branže v ČR i na Slovensku. Během své kariéry zažil dramatické vzestupy i pády, jednou dokonce vyhlásil, že s hudbou nadobro končí. Následně se však na scénu vrátil a zároveň se pustil do boje s neléčenou a konzumací drog akcelerovanou psychickou poruchou, maniodepresí. Dokument je intimním portrétem výrazné autorské osobnosti, která každodenně čelí množství osobních problémů i nonstop zájmu fanoušků i bulváru. Samotné natáčení filmu trvalo 3 roky, během nichž bylo natočeno více než 200 hodin materiálu a autoři hojně využívali i „home-video" záběry natočené samotným protagonistou. Dokument v českém kontextu navazuje na umělecké dokumentární portréty analyzující inspiraci, samotu uprostřed davů či prvky autobiografičnosti, ke kterým patří například Amy či Nick Cave: 20 000 dní na Zemi. (AČFK)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (87)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak z tohto materiálu sa dalo vyťažiť viac, respektíve o Mullerovi by sa dalo nakrútiť 10 dokumentov a každý by bol o jednej téme. Tu je to všetko dokopy a je to potom značne povrchné. Choroba je iba načrtnutá a radšej vysvetlená psychiatričkou, aby sme vedeli, čo to Richard má. Archívne zábery potešia, ale zároveň vzbudia chuť vidieť nejaký komplexnejší dokument o vzostupe v 80. rokoch. Podobne je to aj so ženami, tam by sa zase viac žiadalo okrem dlhodobejších vzťahov zaoberať aj búrlivým životom na turné, pričom Bittová iba na kameru spomenie, ako to asi vyzeralo. Mnohých ale možno tento prístup, od každého niečo, uspokojí viac a bude mať svoju pravdu. Pre mňa Muller ostáva stále Nespoznaný. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Žádná Třináctá komnata. Nekompromisní portrét vyhaslého umělce, který se ocitl v područí vlezlých kýčařů. Návraty do 90. let fungují jako tvrdé zrcadlo. Kreativita a intenzita si vybírají zpětně hodně tvrdou daň. Má to v sobě zárodky misery porna a hodně hraničního zážitku, ale Remo dokáže udržet distanci a zachytit vypovídající detaily nad rámec pouhého hyenismu. Působivé, nepříjemné. Rozpaky hlavně z úvodu, poslouchat sebestředný plky blbky Banášový, to je dobrý start leda k rannímu průjmu. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Hlavní problém je asi to, že to je vlastně o ničem. Dokument, co popisuje Richarda Müllera v nějakém určitém stádiu jeho života s několika záběry na minulost. A tím to končí. V podstatě nic konkrétního z jeho života. Vše si musíte bez pardonů domyslet a nebo vědět už předem. To je asi problém. Je mi jasné, že tvůrci to mysleli jinak a třeba nějak různorodě. Ale primárně když koukám na skoro až biografický dokument, tak nějak čekám, že se o dané osobě dozvím víc. Bohužel z dvou řádků wikipedie jsem se dozvěděl za deset vteřin víc než z hodinu a půl dlouhého filmu. A to je dle mého silně špatně. ()

kersten odpad!

všechny recenze uživatele

Hrúza des. Ako vykresliť Richarda ako totálnu trosku, tak to sa im podarilo. Čakala som viac. cesta na vrchol, pád na dno, návrat do života, ženy jeho života, nedostala som z toho nič. ale keď sa chcete hodinu a pol pozerať na totálne zruinovaného, psychiatricky chorého človeka, ktorý len tak sedí pozerá do blba a tvári sa ako keby ani nebol prítomný v čase a priestore, musia ho obliekať, obúvať kŕmiť liekmi, ale považujú ho pomaly za Boha, nech sa páči. To si Rišo nezaslúžil nech už povyvádzal v živote čokoľvek, budem sa tváriť že som tento dokument nikdy nevidela a zachovám si Riša trošku v lepšej forme. ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Dokument, po jehoz zhlednuti budete mit chut pouzivat #freerichard. Roky hyreni a nelecene maniodeprese zbidaceny Müller uz je tu v podstate jenom loutka vlacena showbyzem, ktere opravdu z duse prejete ten klid a mir v domku u more. V mnohem (samozrejme ne vizualne ani rozpoctove) mi to pripomina Amy. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Dokument sa nakrúcal počas príprav a turné Richarda Müllera so slovenskou vokálnou kapelou Fragile v rokoch 2013 – 2016. (lukyno40)
  • Režisér Miro Remo nakrúcal celkovo tri roky, počas ktorých jeho tím vyrobil viac ako 200 hodín materiálu. Okrem toho mali k dispozícii aj nikdy nezverejnené zábery nakrútené samotným spevákom. (Raccoon.city)
  • Richard Müller si dokument před premiérou přál autorizovat a nebyl s výsledkem spokojený. Proto museli tvůrci filmu snímek „zcenzurovat“. Autoři se následně vyjádřili, že doufají, že někdy diváci spatří i snímek bez zásahů. (sator)

Reklama

Reklama