Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nathan Algren se stal hrdinou občanské války a tažení proti indiánům. V roce 1876 je z něj však troska a alkoholik. Poručík Gant ho přivede na setkání s japonským průmyslníkem Omurou, který mu nabídne práci při výcviku modernizované japonské armády. V Japonsku čeká Nathana tlumočník Simon Graham, který mu vysvětlí, že mladý císař Meidži chce otevřít zemi západní civilizaci, proti sobě však má rebely z řad samurajů, kteří brání dávné japonské tradice. Když rebelové, vedení samurajem Kacumotem, napadnou železniční stanici, dostane jednotka příkaz k nasazení do boje. Je poražena a těžce zraněný Nathan je zajat. Kacumoto ho ubytuje u své sestry, manželky samuraje, kterého Nathan v boji zabil. Žena o zraněného pečuje jen s velkým přemáháním, ale on se snaží pochopit mentalitu vesničanů i samurajů a učí se bojovat jejich zbraněmi. Překvapivě zde nalézá klid, po kterém vždy toužil. Když je vesnice napadena maskovanými bojovníky, postaví se na stranu obyvatel. Definitivně se přitom sblíží s Kacumotem a pochopí, že se nepostavil proti císaři, ale podle svého nejlepšího svědomí mu stále slouží. Když je samuraj pod záminkou jednání vlákán do pasti, Nathan ho osvobodí. Kacumotovi je jasné, že bitvu o záchranu císaře a tradičního Japonska prohrál, a chce spáchat harakiri. Nathan ho však přesvědčí, že lepší je padnout v boji. Poslední samurajové tedy vyjíždějí do bitvy a Nathan je odhodlán bojovat po jejich boku. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 018)

Guran 

všechny recenze uživatele

Film o vojákovi, který se stal dobrým přítelem svých nepřátel. Kapitán Olgren však našel životní klid. Pěkný snímek o Japonských samurajech a vzniku samotného Japonska. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Neskutočný filmový klenot, ktorý má nielen všetko, čo by mal obsahovať každý hollywoodsky veľkofilm, ale aj niečo naviac. Tým "naviac" mám na mysli filozofickú hĺbku diela, kde takmer každá myšlienka a dialóg stojí za zamyslenie a málokedy sa v scenári skĺzava k prázdnemu parafrázovaniu hodnôt. Snáď len záverečný rozhovor Cruisa s cisárom my tak mierne pripadal. Práve tieto "hlbšie" scény my trochu pripomínajú Costnerov "Tanec s vlkmi", najmä tie predčítané z denníka, v ktorých popisuje pokorný a cnostný život samurajov/dedinčanov. Zwickova réžia je excelentná, kľudne mohla byť aspoň nominovaná na Cenu akadémie, hoci v tom roku bola fakt ťažká konkurencia. Najmä v bojových scénach sa vybláznil a musím podotknúť, že čo do epickosti, prepracovanosti a realistickosti, tunajšie bitky majú v rámci celej kinematografie len málo seberovných konkurentov. Ďalším výrazným highlightom filmu je určite soundtrack, ktorý vznikol podľa môjho názoru v Zimmerovom vrcholnom období (viac menej celé minulé desaťročie). A samozrejme aj kamera a celkové scenérie, v ktorých sa film natáčal mali na konečnom výsledku podstatný vplyv. Herecky filmu dominuje hlavne Watanabe, ale Cruise za ním zaostáva len o málo, a jeho výkon v tomto filme ma svojho času prinútil vziať tohto môjho kedysi neobľúbeného herca na milosť. Plná paľba - 100%. ()

Sssiksseilor 

všechny recenze uživatele

There is Life in every breath. ~ Nemám příliš v oblibě Asii, ač Japonsko z těch všech tamních kultur pro Mě vychází nejlépe. Nemám extra v lásce ani samuraje - jejich styl, filozofii, kodex...; přesto několik aspektů kolem nich Mi přijde vysoce inspirující i atraktivní. Tento film svým obsahem není se Mnou v absolutním souladu povětšinu stopáže; byť stále se po shlédnutí cítím velice obohacen a výrazně emotivně posílen. Přeci jen zde hraje hlavní roli můj herec ze všech nejoblíbenější, a tradičně excelentně. Pochopitelně hudebně je to takřka dokonalé, vzhledem ke skladateli. I tak je to celé stále velmi zvláštní, vskutku, neboť jsem očekával, že výsledný efekt bude po letech již nižší. Mimochodem, krásu tu nacházím v detailech a taktéž množství myšlenek, mající hodnotu, jež nabízí důvody k zamyšlení, jsou zde k nalezení od začátku do konce. Aneb jak by to mohlo všechno krásně fungovat v úctě a tolik potřebném obousměrném respektu. Zkrátka těžko slovy popsatelný poklad, ač slz po letech rozhodně neubývá. Velemocně krásné... ()

RafaKrakal 

všechny recenze uživatele

Jeden z top 5 filmů vůbec. Úžasná režie, vizuálně skvostné, herecké obsazení na výbornou, kdo neviděl, povinně doplnit. 95% ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Jinak dobrý film velice sráží závěrečná scéna, která je naprosto nelogická, vyvolává zdání nesmrtelnosti a to takovým způsobem, že je to až trapně směšné. ()

johnsnow 

všechny recenze uživatele

Zwick je profesionálny režisér a všetky filmy ktoré som od neho videl boli super(aj druhý Reacher) ale toto je niečo úplne iné. Toto je dielo ktoré sa oplatí vidieť nie raz ale viackrát a vždy vás dojme i poteší. Skvelý Cruise a Watanabe, výborne vystavaná chémia medzi nimi a aj ostatný samurajovia perfektný. Akčné scény výborné, prehľadné drsné a nekompromisné, taktiež perfektne zobrazená rozdielnosť kultúr. Film ktorý je naozaj skvost. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikajícící snímek, na kterém pravděpodobně se nedají shledat žádné nedostatky nebo hluchá místa. Podle mého soudu se jedná o jeden z nejlepších, či dokonce nejlepší snímek, ve kterém se objevil v hl. roli Tom Cruise. Tvůrci si s tím opravdu velmi dobře pohráli, záběry zachycující nádhernou a zároveň tajuplnou japonskou krajinu a samurajský zůsob života jsou opravdu úchvatné a celý film je skvěle doprovázen hudbou Hanse Zimmera, který svou prací již doprovodil celou řadu úspěšných hollwoodských snímků. Vskutku byla to výborná podívaná a škoda, že se takových dobrých filmů netočí více. ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pecka, to je jedna velká, neskutečně silná emoce. Samuraje jsem viděl v minulosti dvakrát a dvakrát se mi hodně líbil, ale co se mnou udělal dneska?! Dneska jsem se z něj málem posral. Neuvěřitelně silný příběh s tuctem scén, při kterých mi vstávaly chlupy na těle i v místech, kde je nemám, ty emocionálnější mi zase vháněly do očí slzy nad tou krásou, která by nebyla taková, nebýt boha všech hudebních bohů Hanse a jeho nevysychající studnice geniální tvořivosti. Do toho úžasná japonská kultura, krásná příroda, výborné bojové scény a v neposlední řadě chodící charisma v podobě Toma Cruise. Tenhle film je dechberoucí od samýho začátku až po úplný konec a mě nezbývá než jít a přehodnotit svojí top desítku. 98%. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Na přelomu tisíciletí vzniklo spoustu perfektních, ale i horších historických dobrodružství. Vidět tento film nám dalo velké úsilí, protože, když se otvírala brána, ručička právě přeskočila na 19 : 59 a film začínal v osm večer. Naštěstí (tentokrát) tam Dvojka dala nějaké ty reklamy a film jsme stihli. A za to značné úsilí to podle očekávání stálo. I když jsme se obsazením Toma Cruise divili, protože, kdyby to byl kvalitově lepší herec, šel by i na sošku, tentokrát to spíš vypadalo "pouze" na BAFTA. Naštěstí se Tomík dobře připravil a zabodoval. Děj, který je promíchaný akčními a bojovými scénami a duchovními scénami, kde jsou odkryty krásy Japonska i samurajů. To je doprovázené epickou hudbou Hanse Zimmera, která překonala i Gladiátora. Zwick na nás nijak nepospíchá ani netlačí, ale zase jsou tam jen podstatné scény pro film, které budou mít v následujících scénách podstatu. Konec... ten se Gladiátorovi také vyrovná, jak kvalitou, tak dojemností. Nemyslíme tím úplný, ten právě naše hodnocení trošku snížil. S tímto vším si tento klenot historického filmu může vyšlápnout i na Gladiátora, Bena Hura a dokonce i na Statečné srdce. 95% ()

donnovann 

všechny recenze uživatele

U Toma Cruise mám obdobné pocity jako u Nicolase Cage, prostě to tomu chlapovi vůbec nevěřím. Výprava se musí nechat ale je to asi jediná pozitivní věc. Až na pár scén, které uznávám za to stáli mě snímek ničím nezaujal a závěrečná scéna byla tak kýčovitá, že jsem se usmíval od ucha k uchu byť záměrem bylo aby divák slzu uronil. S místním hodnocením se většinou shoduji, s Posledním samurajem to ale bohužel nevyšlo. ()

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele

silně nadhodnocený film,protože je to v podstatě dost předvídatelné a patetické.Ale co se týká kostýmů a výpravy tak za mě absolutně top ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Jednoducho dobré kino, čo vám poviem. Výborná mainstreamová historická dráma, radim ju ku Gladiátorovi, no Poslednému Samurajovi chýba punc legendárnosti, ktorým sa Gladiátor môže popíšiť. Čo je možno neprávom, lebo kvalitou by sa mu vedel vyrovnať a bojovými scénami Gladiátora snáď ešte predčí. ()

Midar 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm plně si uvědomující v čem tkví jeho silné stránky, natočený s citem a láskou k dané tématice, po němž budete mít chuť obléct samurajskou zbroj a vyrazit po boku Kacumota do rozhodující bitvy. Poetické a krásně pomalé záběry střídající nekompromisní a perfektně natočenou akci vás zde spolu s dokonale vykresleným prostředím a ohromující atmosférou, naprosto pohltí. V každém záběru je navíc cítit něžnost a respekt s jakým tvůrci k tomuto filmu přistupovali. To vše pak už jen podtrhují herci předvádějící své životní výkony a nádherný soundtrack, který si po zhlédnutí tohoto vyjímečného snímku budete chtít poslechnout ještě několikrát. Naprostým právem je tak Poslední samuraj mým vůbec nejoblíbenějším historickým velkofilmem. ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

"Tell me how he died." "I will tell you how he lived." Pekne natočený...gýč. Najväčším prekvapením pre mňa bolo to, že ma Posledný samuraj za celých 148 minút nedokázal zhola ničím prekvapiť. Zwickova stávka na istotu, na ktorú sa síce dobre pozerá, ničím však nevybočuje zo štandartnej hollywoodskej šablóny a sklame množstvom klišé. Japonská kultúra je mi blízka, film ako taký ma však okrem japonského backgroundu v ničom inom výraznejšie nezaujal. 6/10 ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

"Co to znamená být samurajem?" Celý film lze shrnout do jednoho slova respekt. Vrcholné Cruiseovo dílo, které rozvíří kolikatero vod... 95% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

A zhruba takhle to vypadá, když si Hollywood vezme do parády nějakou historickou postavu či událost (viz. Pearl Harbor, Titanic aj.). Vždy je z toho velkofilm. Zde máme snímek vyprávějící o muži, který se obrátil zády ke svým prvotním živitelům a dal se na službu samuraje. Snaží se pochopit jejich mentalitu, zač vlastně bojují a proč bojují. Film sice vyniká kostýmy a hereckými výkony, ale uniká mu to důležité. Skutečná myšlenka toho za co vlastně samurajové bojují a oč usilují je mírně řečeno upozaděna velkolepou závěrečnou bitvou a též dlouhým sbližováním Nathana Algrena s Kacumotem. Mezitím vidíme, kterak se prvně jmenovaný učí japonsky a umění boje. Film by rozhodně nemusel mít více než dvě hodiny a stejně by působil výpravně. Přeci jen na mě ale působí klasicky Hollywoodsky, kdy je vše tak nějak zveličené a v ostatních momentech plytké. ()

seba 

všechny recenze uživatele

Především, skvělá závěrečná bitva alá Statečné srdce (+ meče proti kulometům), Ken Watanabe, který je o dost výraznější než Tom Cruise (ale i ten si odehrál se ctí svoje) a naštěstí nepříliš rozvinutá milostná linie. Historický dovětek: již tady se rodila militarizace Japonska. ()

ZajoMajo 

všechny recenze uživatele

Posledny samuraj ma oslovil a to vdaka osade, kde sa odohravala doslova ZEN-ova hra. Bolo to poucne a hlboke - hlavne pre ludi, ktori poznaju vychodne kultury a buddhizmus. Ini by si toho mozno nevsimli - zivotny styl, myslenie, harmonia. Mozno aj sam hlavny hrdina, bol prekvapeny postojom samurajov, ktorych predtym zrovnaval s Indianmi. Ok. Za 5 ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

Kdy bude další Jack Reacher?

Kdy bude další Jack Reacher?

15.08.2015

Tom Cruise momentálně točí kriminálku Mena pod dohledem Douga Limana (Na hraně zítřka) a už na podzim ho čeká další akční štace. Znovu si totiž zahraje Jacka Reachera, bývalého armádního… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Reklama

Reklama