Reklama

Reklama

Okno do dvora

  • USA Rear Window (více)
Trailer 1

Fotograf J. B. Jeff Jeffries (James Stewart) je kvůli zlomené noze odkázán na kolečkové křeslo. Jeho společníkem se v dlouhých chvílích stane okno vedoucí přímo do dvora, odkud má Jeff výhled do bytů svých sousedů. Sledování osudů nájemníků z protějšího domu ho pohltí natolik, že začne podezřívat jednoho z nich z vraždy své manželky. Jeffries se spolu se svou elegantní přítelkyní (Grace Kelly) pustí do odhalování zapeklitě složitého řetězce událostí... Událostí vedoucích k senzačnímu a strhujícímu konci. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (686)

castor 

všechny recenze uživatele

„Ženská intuice sice pomáhá prodávat časopisy, ale v reálném životě je to pořád jen pohádka.“ Horko a ubíjející nuda. Týdny pozoroval tak akorát sousedy. A až pár dní před sundáním sádry z nohy to začíná být pekelně zajímavé. Okno do dvora reprezentuje vrcholnou závěrečnou sérii Hitchcockovy tvůrčí práce, podmanivost snímku spočívá mimo jiné v tom, že i dnes poměrně snadno uvěříme, že to, co se postavám děje, se klidně může stát i nám samotným. Navíc prakticky vše sledujeme úhlem pohledu bytu Jamese Stewarta. Gradaci napjaté atmosféry umí Hitchcock báječně, udržuje děj v pohybu, i když operuje na malém prostoru. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Dnes již klasický thriller od mistra Alfreda Hitchcoka, který ani tentokrát neobdržel Zlatou sošku za režie. Tento film je zdárným příkladem jak se dá z naprosto jednoduché pointy vykřeset kvalitní, napínavý film se skvělými dialogy. Na závěr bych ještě pochválil povedenou kameru a výborné herecké výkony v čele s Jamesem Stewartem. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

V 50. letech to byla určitě pecka, nic moc jiného taky nebylo, že... Ale koukat na to 60 let poté, to už to člověka tak nedostane. Bohužel. Film je sice dosti pomalý, ale působí tajemně, což se mi na něm líbilo, ale se závěrem jsem čekal něco velkolepějšího, nějaký lepší vyústění, zajímavější pointu... Takhle to prostě musím hodnotit, jak hodnotím, není to prostě z mýho pohledu žádná bomba na 87%. A člověk to fakt nemůže hodnotit z pohledu diváka 50. let, to prostě nejde. Sorry. 70% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Chytré, vtipné, k zbláznění zábavné a napínavé, do detailu promyšlené - prostě jeden z nejlepších filmů nejen samotného Hiche, ale filmů vůbec. Ani po x-tém zhlédnutí mě nepřestává fascinovat. Doufám, že Okno brzo vyjde i na BD. Vedle Vertiga a Na sever severzápadní linkou můj nejoblíbenější Hitchcock. P.S. Kdo by nechtěl být na místě Jamese Stewarta a nechat se nahánět krásnou a akční Grace Kelly do chomoutu? Ach. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Náš privát s Peťanem na škole měl také okna do dvora. Když nás po prvním měsíci sousedi přestali zdravit a domácí mě jednou přivítal slovy "včera jsem tě tu viděl s tou malou", nabyli jsme přesvědčení, že celá pavlač zřejmě trénuje na olympiádu ve šmírování. Podle nás by v soutěži družstev neměla konkurenci. Začali jsme zbrojit smíšeným pěveckým čtyřhlasem, který zkoušel výhradně po půlnoci při otevřených oknech, do programu každé návštěvy zavedli povinnou promenádu po balkoně v negližé, velmi oblíbené se staly noční golfové turnaje, přímé přenosy nočních přenosů z NHL a zakončení proběhlo ve slavnostním duchu na samotném dvorku, kde jsme kompletní domov důchodců málem vykouřili při nevinném grilování. Nakonec se to všechno obešlo bez vraždění, ale já teď už zatraceně dobře vím, jak důležité jsou k životu závěsy. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (67)

  • Jean Douchet v periodiku Cahiers du Cinéma vyslovil nad filmom zaujímavú tézu, a to, že hlavnú postavu Jeffriesa (James Stewart) identifikuje s divákom v kine a všetko to, čo vidí Jeffries, keď hľadí cez dvor, identifikuje so strieborným plátnom v kinosále. Zároveň tvrdí, že to, čo vidíme, je projekcia túžob Jeffriesa. Analyzuje to z toho, že Jeffries je predstavený ako človek, ktorý sa nikdy nevyrovnal sám so sebou. Ako fotoreportér sa viackrát ocitol v ohrození života, odmieta záväzok a na poli osobného vzťahu je nerozhodný. Vyhýba sa zodpovednosti tým, že sa hekticky púšťa do nebezpečných akcií. Vo filme má zlomenú nohu a je uväznený v byte na invalidnom vozíku. Jeho partnerka Lisa (Grace Kelly) túto analýzu uzatvára trefne: „Je ako turista na nekonečnej dovolenke.“ (Biopler)
  • Denní světlo nahrazovalo tisíc obloukových lamp. Štáb byl tak schopen měnit noc za den v průběhu necelých 45 minut. Velké množství světel však několikrát spustilo požární sprinklery. (džanik)
  • Když v roce 1998 uvedl Americký filmový institut premiéru zrestaurované verze filmu, chtěli pořadatelé pozvat některé členy štábu. Podařilo se jim ale zkontaktovat pouze Georgine Darcy (slečna Torso), tanečnici a jednu ze sousedek, o něž se zajímal L.B. 'Jeff' Jefferies (James Stewart). (Pavlínka9)

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama