Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Newman i Hitchcock sice mají na svém kontě lepší filmy, ale mě tenhle studeně válečný thriller slušně sednul. Rozjezd je pomalejší, ale o to lepší je pak postupná gradace až k povedenému finále (od autobusu až do konce). Trochu škoda, že místo Newmana nehraje hlavní roli někdo o kom by se dalo od začátku pochybovat. On sice byl pan herec, ale dost blbě se u něj věří tomu, že by hrál zběha a divák je tak připraven o to napětí zda je nebo není zběh/špión...70% PS : jako třešnička pro našince tu dokonce zazní věta v češtině. Konkrétně kolem dvacáté minuty, když Armstrong (Newman) letí letadlem do Berlína a nějaká paní prohlásí "Já mám žížeň" ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Na Hitchcocka slabota a Julii Andrews měli nahradit někým sympatičtějším (což není tak těžké), protože by Vám v ději vůbec nechyběla, kdyby prostě sbalila kufry a vyrazila na západ, jak jí to Paul říkal, přesto, z mého úhlu pohledu, zhýčkaného demokratickým režimem se jedná o zajímavý špionážní thriller (scéna s autobusem je vážně dobrá), i když místy dosti naivní, a navíc.......Paul Newman. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Je patrne, ze Hitchcockova zlata era uz byla na ustupu, herecky uz to nebylo uplne ono, zena uz neptrila do klubu uzasnych blondyn jako driv, uz ani Herrmannovy hudby se nedockate, protoze se behem procesu nahravani s Alfredem nepohodli na hudebni podobe a zanru (Hitch a studio chteli vic pop) a ukoncili spolupraci. Stale je to ale kvalitni Hitch tentokrat v evropskem spionaznim stylu s nekolika super scenama (autobusy). Celou dobu to vypadalo, ze se to i na ty 4* dohrabe, cim me ale Cock ke konci vylozene nastval byl neskutecne otravny charakter stare polky, jako minutove cameo ok, ale kdyz film graduje a speje do finale, tak proste neni mozne tam suverene napalit 10 minut scen s nesympatickou babkou, ktera trapci a vsechno zdrzuje, podle me jasny ukaz toho, ze uz to Hitch zacal ztracet. 6/10 ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Možná trochu netypický Hitchcock, ale i tak velmi kvalitní špionážní thriller, který hravě strčí do kapsy většinu bondovek. Paul Newman sice již překročil čtyřicítku, ale stále vypadá jako mírně přestárlý puberťák. Mistr se vydal za železnou oponu, aby zde natočil pořádné drámo. A ačkoliv je patrné, že to nejlepší má za sebou, stále ještě má co nabídnout nejen svým fanouškům. Pokud mohu vytknout, tak zase ta pitomá zadní projekce, ale to je vlastně to jediné co lze Mistrovi během jeho režisérské kariéry vytýkat. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem ten, který by s chutí odňal monopol na ochranu světového míru z "čestných" amerických rukou. Přesto mne tento špionážní Hitchcock hodně bavil, ač jsem v něm patrně viděl něco jiného, než autor. On po mně logicky chtěl, abych fandil statečnému americkému vědci na sebevražedné misi mezi východoněmeckými kolegy, ale já jsem viděl doktoráty ověnčeného absolventa prestižní placené univerzity, kterak se snaží ukrást myšlenku vědci, který promoval na bezplatné státní škole v NDR. Ovšem absenci napětí jsem nezaznamenal, takže u mne spokojenost. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • "Myslím si, že film Roztržená opona byl špatně obsazen," řekl Hitchcock. "Měl jsem do něj obsadit hrdinu, který by byl zpívajícím vědcem a který by doprovázel Julii Andrews." [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcock chtěl, aby hlavní ženskou roli hrála Eva Marie Saint, kterou obsadil již do filmu Na severoseverozápadní linkou. (Kulmon)
  • Hitchcocka lze ve filmu vidět v hotelové hale, kde si hraje s malým dítětem. (Němi)

Reklama

Reklama