Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodina hejkala Huga obývá poklidně starou vilu na pokraji města. Sladký strašidelný život, v němž si Hugo hejkal, jeho paní Patricie a její matinka Žofie čarovaly, vodník Bubla se staral o dušičky a víla Jitřenka si tančila lehkonohé tanečky, změní vpád úředníka Patočky, který má na obecním úřadě ve správě evidenci budov. A jak zjistil, za dům už pěknou řádku let nikdo neplatí nájem a nikdo v něm ani oficiálně nechce bydlet, především proto, že tu straší. Přesto tu žije jakási šílená rodinka. Verdikt je nemilosrdný: zaplatit nebo se vystěhovat! Čím však platit, když pan Hugo za hejkání nemá žádnou mzdu a paní Patricie míchá pouze lektvary, po nichž se může člověk proměnit ve zvíře či filmovou divu ale peníze nevyčaruje? Nedá se nic dělat, strašidla budou muset do práce a jejich děti – Ester a Eleonor do školy. Vypadá to jednoduše, ale život obyčejných smrtelníků bude pro strašidelnou rodinu složitější, než se na první pohled zdálo. Jak se bude dařit vodníkovi v prádelně, víle jako primabaleríně tanečního souboru a hejkalovi jako hvězdě místního divadla? A odolá paní Patricie svodům své první lásky – upíra Ignáce z Temešváru? A co pan Patočka? Setkání s lidským světem, v němž platí jiná pravidla, než v tom pohádkovém, přinese řadu komických i napínavých situací. Naši hrdinové musí zapojit nejen kouzla a čáry, ale také rodinnou soudržnost, lásku a odvahu, aby dokázali přelstít úředního šimla a zvítězit nad nástrahami „obyčejných" lidí. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (244)

Deimos 

všechny recenze uživatele

iVysílání/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 5/10 Kamera 4/10/// PLUS: někteří herci hrají příjemně civilně (Vladimír Polívka, Sara Sandeva), některé menší role potěší (Petr Čtvrtníček, Jana Bernášková, Aleš "kocour Bedna" Háma), některý kouzla pěkně využitá a nejvíc film funguje jako romanticko vztahová komedie MÍNUS: většina herců bohužel přehrává, tenhle film není totálně pro nikoho, pro dospělé je infantilní a pro děti zcela nevhodný (nebo už se posunula míra toho co dnešní děti mohou vidět?)./// Shrnutí: Tady jsem čekal doslova strašidelný průšvih, ale postupně se dá zvyknout a byla to docela zábava. Na Strašidla z Vikýře nebo Kačenku a strašidla to rozhodně nemá, ale pár zajímavých a dobře zvládnutých nápadů se tu najde./// Celkem 56%/// ()

lukasd 

všechny recenze uživatele

50%. Spojení pohádkového světa s tím reálným má 
v české kinematografii celkem slušnou tradici. K nejlepším snímkům, které z této interakce vznikly, patří třeba Dívka na koštěti nebo Jak utopit dr. Mráčka z dílny režiséra Václava Vorlíčka. Originalitou námětu tedy Strašidla nepřekypují. Troška se ovšem k tradici filmů s obdobnou tematikou hlásí, nasazuje si tak laťku, kterou Strašidla nemohou překonat. Nicméně oproti Kameňákům a Babovřeskám se jedná o kvalitativně výrazně lepší počin. Režisér a jeho scenáristé se snažili nacpat do filmu spoustu popkulturních odkazů, trochu laciných narážek na práci politiků, ale 
povedly se jim vytěžit i některé opravdu dobré vtípky (třeba ten s GPS navigací na létajícím koštěti). Zdeněk Troška nikdy nešel pro ostřejší slovo daleko, a tak ani Strašidla nejsou nějakou výchovnou podívanou. Patrně se jedná o první českou pohádku, ve které se objeví znásilnění (z čehož se nakonec vyklube celkem zábavná dějová linie). Škoda, že si tvůrci nedali větší práci s dialogy, zvlášť ty milostné občas nepříjemně šustí papírem a herci mají viditelné problémy je věrohodně interpretovat. Při natáčení Strašidel se sešla poměrně silná herecká sestava. Nejlépe si z ní vede Jiří Dvořák jako zamilovaný vodník Bubla, zajímaví jsou i Bronislav Kotiš v roli hejkala Huga, Carmen Mayerová jako ordinérní čarodějnice Žofie či Václav Postránecký v malé úloze ředitele školy. Ne všem ovšem role sedly úplně ideálně, což platí především pro křečovitou Terezu Kostkovou, neoslní ani nevýrazná Sara Sandeva. Strašidla jsou letní oddechovkou, která si jistě najde dostatek diváků. Je to snímek, který neurazí, ale ani nenadchne. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Pro člověka ležícího s rýmičkou téměř ideální nenáročná podívaná. Troška si tedy mohl odpustit tolik kritizovanou zápletku se znásilněním a dalších několik hloupých narážek, které se do rodinného filmu opravdu nehodí. Problémem je také příliš natahovaná stopáž, to jsou ovšem nejzásadnější negativa. Kvitovala jsem sympatické a neokoukané herecké obsazení, povedly se i některé vtípky. Tímhle směrem by mohl Troška pokračovat, "lidových komedií" už bylo dost. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Rozverná pohádková komedie, rozhodně ne pro děti. To je škoda, protože téma nabízelo řadu humorných možností ve stylu Dívky na koštěti. Život strašidel v dnešním světě nabízel také řadu komických motivů. Režisér chtěl zřejmě přitáhnout do kina všechny generace a nějak se mu to zvrtlo. Dcera šla na film s vnučkou a v kině nudou usnula. Ani já jsem při televizním vysílání nevydržela do konce. Jako televizní snímek to celkem ušlo, ale jen na jedno shlédnutí a to díky kostýmům a slušné výpravě. Jinak to byla fakt nuda. A znásilněná kočka, to bylo už fakt přes čáru. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

O něco méně tragické, než jsou Babovřesky, ale množství trapných dialogů a scén je pořád nespočet. Opravdu nechápu některé herecké persony, jak se mohou pod touto šarádou podepsat. Strašidla působí jako nepovedená divadelní taškařice, která má aspoň světlé náznaky na začátku, než spadne do Troškovských kolejí. Proč to má proboha skoro dvě hodiny?......2/10 ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • Film byl natáčen celkem v lokacích: Zámek Líšno a Liteň, Základní škola Františka Josefa Řezáče v Litni, Veteránů "U MED.Věda"- Řevnice, Prádelna "Quido" Praha 3, 1. Toušeňská, s.r.o, Kino Řevnice, Městský úřad Řevnice a ZUŠ Řevnice (Brydnis)
  • „Kostýmy strašidelné rodiny v rodinné komedii Zdeňka Trošky jsou z 90 procent navrženy a ušity přímo pro tento film. Nejprve jsem chtěla postavy roztomilé netradiční rodinky odlišit od obyvatel malého městečka pouze částečně, ale pohádkový žánr a podrobný rozbor scénáře umožnil odtrhnout je od současnosti. Drobná vznášecí kouzla, topení vodníkem a proměny v kočku mne nakonec dovedly ke kompletnímu zpracování kostýmů. Některé triky vyžadovaly více variant, a tak jsem měla možnost vytvořit krásnou kolekci,“ uvedla kostymérka Lucie Ulíková. (SONY_)

Reklama

Reklama