Clive BarkerScénář:
Clive BarkerKamera:
Rohn SchmidtHudba:
Simon BoswellHrají:
Scott Bakula, Famke Janssen, Kevin J. O'Connor, Ashley Tesoro, Daniel von Bargen, Vincent Schiavelli, Barry Shabaka Henley, Barbara Patrick (více)Obsahy(1)
Swann s několika přáteli se utkají s Nixem/Puritánem, vůdcem sekty, zabijí ho a ze spárů sekty osvobodí mladou dívku. Po třinácti letech se soukromý detektiv Harry D´Amour stane náhodným svědkem vraždy vykladače karet. Tím se dostane do kolotoče nezvyklých událostí plných magie a násilí. Kolem začínají umírat lidé, včetně iluzionisty Swanna. Harry se nejen prostřednictvím Swannovy vdovy Dorothey (jež je onou osvobozenou dívkou) snaží přijít všemu na kloub. Vše směřuje k tomu, že Nix není tak úplně mrtev, jak by se zdálo, a chystá se znovu povstat. Sekta se opět schází v poušti, aby se stala svědkem Puritánova znovuzrození. Harrymu nezbývá, než se zlu postavit a utkat se s Puritánem. (eraserhead666)
Barker se posral v koutě a vyhnil z toho detektiv Bakula. Pár věcí jsem od něj četla a nemyslim si, že by psal až takový hovna, na jaký jsem tady byla nucená koukat. Lobotomický detektiv, povinný románek, debilní konec. Trochu to zachraňuje brácha Udo Kiera jako hlavní záporák. Ten pravej horor si teď ale dává spíš on. ()
[Director's cut] - Barkerova další temná mysteriózní story, která má na začátku a na konci absolutně vynikající temnou atmosféru a několik perfektních hororových scén, obzvlášť Daniel von Bargen jako Nix byl úplně ďábelskej, ale ten prostředek kterej je hodně prošpikovanej vyšetřováním je rozhodně slabší a chybí tomu ta satanistická atmosféra, která právě na začátku a na konci díky Bergenovi je. Za to ale relativně mladá Famke Janssen je tady fakt k nakousnutí a Scott Bakula správně zkrachovalý soukromý očko ()
Přiznávám, že od mistra hororu, Clivea Barkera, bych čekala mnohem kvalitnější a atmosféričtější formu děsu. Pán kouzel mi přišel spíše jako nějaká béčková parodie. Film nabídne pár vydařených hlášek a okouzlí krásou Famke Janssen. Ale cokoliv hororového raději nečekejte. Když, tak se musíte spokojit s lacině působícími triky a scénami, které zřejmě mají vyděsit, ale spíše rozesmějí. "Nemáš ponětí, do čeho ses namočil." - "Do pěkných sraček.", "Právě tady jsme ho zabili." - "Zdá se, že se Vám to moc nepovedlo." ()
Komentář píšu s odstupem pouze jednoho dne od zhlédnutí, ale přesto už musím usilovně tahat z paměti, o čem Lord of Illusions byl. A to není pro poslední Barkerův režijní počin zrovna nejlepší vizitka. Vyprávění je bez šťávy, táhne se velmi pomalu a nemá žádných zajímavějších zapamatovatelných momentů. Za zmínku stojí možná tak finále, které barkerovskou atmosférou oplývá v docela velké míře. Škoda jen, že mně osobně C.B. nikdy úplně stoprocentně nesedl (jak na papíře, tak ve filmu). ()
„Flesh is a trap. And magic sets us free.“ „The flesh is weak. Only the soul is immortal.“ První úsloví patří soukromému očku Harry D´Amourovi, druhé soukromému očku jménem Harry Angel. Náhoda? Právě prostřední, řekněme noirově-detektivní část z LA mě svou mysteriózní atmosférou nebývale zaujala, leč následujícím sektářským násilím v poušti bylo vše působivé nenávratně ztraceno. Těch pár Barkerových režijních pokusů myslím prokázalo, že je mnohem efektivnější přivést člověka před dveře s nápisem Představivost, než mu do posledního detailu ukázat, co je za nimi.. ()
Photo © 1995 United Artists

- Snímok sa začal natáčať pod hlavičkou Polygram Filmed Entertainment. Keď však toto štúdio začalo pociťovať finančné problémy, film prešiel pod štúdio MGM/UA, ktoré v tom čase hľadalo produkty pre svoju znovu založenú filmovú divíziu United Artists. (beso74)
- Film natočil Clive Barker podľa vlastnej poviedky Poslední iluze z cyklu Knihy krve IV. - VI. (BlackTom)