Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na půdorysu parodování televizních zpráv, dokumentů a reklam vznikla zábavná reflexe své doby se solidním nadčasovým přesahem. Na konci každého dílu se objevovala krátká "sklepácká" parodie jazykových kursů němčiny Alles gute v podání Milana Šteindlera a Davida Vávry. Prvních pět dílů moderoval Vlastimil Zavřel, zbytek Petr Čtvrtníček. S minimálním rozpočtem se dařilo vytvářet solidní napodobeniny předražených televizních reklam, nevybíravé satirické šlehy se nevyhnuly patrně žádnému z významých politiků a hrubozrnný humor se čas od času setkal se silným odporem "postižených" celebrit, jejichž protesty patrně přispěly ke stažení pořadu z vysílacího schématu České televize. Kultovní televizní pořad devadesátých let. (MarekMotor)

(více)

Recenze (258)

easaque 

všechny recenze uživatele

neznámých 4* U tohoto filmu je zajímavé, že nejspíš většina diváků, co ho tady hodnotí, tak ho vlastně neviděla, protože se nesmí vysílat kvůli neshodám jeho autorů a bůhví kde je mu teď konec a na internetu se objevují jen sestřihy jednotlivých dílů, který s tímto filmem nemají nic společného. Proto umístění v místní TOPce je na pováženou. Přiznám se že k ním patřím taky, ale věřím, že nemůže být horší než původní série. Přesto nedám plný počet a počkám si až se někde objeví nebo vyjde na DVD. [ PŘÍBĚH: X /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Stein92 

všechny recenze uživatele

Konečně svoboda. Totalita padla. Ivan vypadl z naší dobré vlasti (Pokud jste komunisti tak to dál nečtěte). Přes 40 let se nám mezi zuby vytvářela tak nehezká slova na účty soudruhů okupantů. Chuť pošpinit komunistický režim. Zesměšnit ho. Chytit ho a aniž bychom se píchli, tak ho poplivali. A přesně to udělali hrdinové z České Sody. To není jenom satirický pořad. Je to náš názor, na dobu od roku 1948 (resp. 1968) do 1989. ()

Reklama

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Ne, ne a ještě jednou ne. Možná to v době, kdy to bylo aktuální, vtipné bylo, ale teď, kdy jsem schopen všemu rozumět, nepřijde mi vtipné takmer nic! Ne a ještě jednou ne. Od odpadu dělí jen Čtvrtníčkův kamenný xicht. Jde asi jasně o předchůdce Tele tele a podobných, ale opravdu. Co díl, to max jedna povedená hláška... To je pro mě fakt málo... ()

ZetDaElO 

všechny recenze uživatele

Česká soda si zaslúži nesporné uznanie za pionierstvo v oblasti televíznej satiry. Rovnako legendárne scénky ale ponúkli aj nasledovníci v podobe slovenských odchovancov Sody Noga a Skrúcaný, ktorí spolu s Filipom a Radičom vytvorili kultové Apropo TV a Telecvoking a na českej strane bolo nemenej úspešne Tele Tele. Napriek tomu nemá tento snímok čo hľadať v Top 200 filmov, nakoľko ide o nie príliš podarený strihový materiál, ktorý nijakým spôsobom nezvyšuje hodnotu daného materiálu. Takže za Alles Gute, Mečjar a maratónca zaslúžene 2*. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Ze začátku je to pěkná slabota, u mne navíc posilněná faktem, že mi v té době byly tři roky, tudíž mi jména politiků a parodie na tehdejší reklamy příliš neříkaly. Na konci to vždy zachránili alespoň Karl s Egonem. Postupně to šlo nahoru a já se řezal smíchy... "Jsou to hlavně lesy, dvory... i budovy" - "Ján Zákopčaník byl zadržen za sex se zvířaty. Na svou obhajobu řekl pouze "nejtepleji bylo v Oslu"... 80% ()

Zajímavosti (6)

  • Tvář, která se objevuje v úvodní znělce, patří fotografovi Karlu Mesnerovi, příteli Fera Feniče. (sator)
  • Neshody autorů, kteří se podíleli na tvorbě pořadu plného drsné satiry, způsobily, že celovečerní film Česká soda už nemůže ani do kin, ani na televizní obrazovky. Kromě jediného místa, a to Pardubic. V roce 2007 totiž získaly Pardubice povolení, že film mohou promítnout. Smlouva však nemá datum ukončení, takže Pardubice jsou dnes jediným místem, kde mohou lidé Českou sodu vidět. (hippyman)

Reklama

Reklama