Reklama

Reklama

Obsahy(1)

A je tu zpět jedna z nejúspěšnějších českých filmových komedií od renomovaných tvůrců - režiséra J. Hřebejka a scenáristy P. Jarchovského s řadou skvělých herců. Vraťme se tedy s oblíbenými postavami k rodinným rituálům, láskám a trapasům odehrávajícím se na sklonku šedesátých let minulého století v jedné pražské čtvrti. Jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro vyprávění životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968… V jedné dvoupatrové vile tu žijí dvě rodiny - Šebkovi a Krausovi. Otec Šebek (M. Donutil), prostoduchý, ale dobrácký důstojník z povolání, je zastáncem panujícího režimu a stejně vehementně obhajuje i vlastní neomylnost v roli hlavy rodiny. Elegantní otec Kraus (J. Kodet), bývalý odbojář s trpkou válečnou zkušeností, je naopak zarytým opozičníkem. Také on je přesvědčený o tom, že má za všech okolností pravdu - není proto divu, že se tihle dva nemají zrovna v lásce. Jejich děti - gymnazista Michal (M. Beran) a jeho spolužačka Jindřiška (K. Nováková) - spolu vycházejí docela dobře. I když Michal by byl rád, kdyby ho jeho sousedka brala trochu víc na vědomí. Ta má ale oči pro jiného. Nezbývá mu tedy nic jiného, než aby smutně přihlížel, jak mu jeho první milostné body krade spolužák Elien (O. Brousek). U Šebků a Krausů se zatím střídají rodinné návštěvy, ve vší obřadnosti se tu slaví Vánoce, svatba i nečekaný, bolestný pohřeb. Do zabydlených domácností vtrhnou i některé novodobé vymoženosti v podobě umělohmotných lžiček, nerozbitných sklenic i podivných her pro statečné pionýry. Mládež zatím pokukuje po lákadlech světa kapitalismu a snaží se žít svůj vlastní, na rodičovských autoritách a "velké" historii nezávislý život. V soukromí rodinných pelíšků se tak čas od času odehrají malá dramata názorů a vztahů, která se v paměti jejich účastníků otisknou už nejspíš navždy… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (120)

  • V počátku scény štědrovečerní večeře u Krausů je v levém horním rohu zřetelně vidět rameno mikrofonu. (Boulderman)
  • V úvodu filmu Michal (Michael Beran) hraje před svou mladší sestrou mrtvého. Když je na něj záběr z boku, má pootevřená ústa, při následujícím záběru z vrchu má ústa zavřená a při dalším záběru má opět ústa pootevřená. (Tyra_EL)
  • V úvodu filmu píše Šebek (Miroslav Donutil) jídelníček na psacím stroji a udělá překlep „houskový knrdlík“. Když jídelní lístek věší na nástěnku, překlep na jídelním lístku již není a je na něm napsáno „houskový knedlík“. (Tyra_EL)
  • Když Šebkovi u stromečku rozdávají dárky, na stole je svícen s cinkajícími zvonečky, které se v některých záběrech hýbou a cinkají, v jiných však stojí a je slyšet jen zvuk cinkání. (Sona.P)
  • Když Šebek (Miroslav Donutil) stojí na ramenou Václavovi (Boleslav Polívka) a měří medvěda, má na sobě bílou košili, na které má ve všech záběrech zblízka černý flek na levém lokti. Když je ovšem záběr z větší vzdálenosti, má košili čistou. (snikrs)
  • První část filmu se odehrává v Praze 24. a 25. 12. 1967. Ve filmu je v prostoru domu, kde bydleli Šebkovi a Krausovi, čerstvě napadaný prašan. Ve skutečnosti v těchto dnech bylo dle údajů z Klementina minimálně celý týden teplo. 24. prosince byly teploty 6–11 °C, o den později 4–8 °C. V Praze tedy určitě sníh nebyl. (aannemer)
  • Ve scéně, kde se rodina Krausových modlí a zasedá ke štědrovečerní večeři, můžeme vidět nohu člena štábu. Těsně před koncem této scény, když si Vilma (Emília Vášáryová) sedne, se vlevo dole na kraji záběru zjeví noha v sandálu. (FullHaDes)
  • Při přípravách svatby říká Jindřiška (Kristýna Nováková) Michalovi (Michael Beran) v kuchyni, že jsou teď něco jako brácha a ségra. Toto je samozřejmě nesmysl, protože Eva (Jindřiščina nová adoptivní matka) je sestra Marie Šebkové, a proto se Jindřiška stala Michalovou sestřenicí, nikoliv sestrou. (pjotri)
  • Když se tatínek Kraus (Jiří Kodet) rozčiluje u stolu při diskuzi o noku, má košili s kravatou. V jednom záběru, když stojí, má ale kravatu povolenou a košili u krku rozepnutou. Poté opět upravenou. (rakovnik)
  • Když Saša (Jaroslav Dušek) přinese na návštěvu k Evě (Eva Holubová) hru s elektrickým proudem, tak ji jako první odzkouší Evy syn Péťa (Marek Morvai-Javorský). Ten při spuštění elektrického proudu okamžitě odhodí dráty. Je to nelogické, jelikož při opravdovém zapnutí by proud ruku stiskl a dráty by nešly pustit. Dokazuje to další scéna, kdy Saša vezme do ruky dráty a Péťa přístroj spustí. Nemůže je odhodit, protože do něj jde proud. Jediná možnost, jak dráty pustit, je vypnutí přístroje. (Jimmy15)
  • V jedné z posledních scén, kdy leze Uzlinka (Sylvie Koblížková) na parapet, aby se dostala do Krausova bytu přes balkón, si můžeme všimnout, že na něm stojí obdélníkový plastový květináč. Ten v té době ještě neexistoval. (tommahol)
  • Když kouzelník (Boris Hybner) hodí po paní učitelce (Eva Holubová) při obědě umělého hada, ta se lekne a pak napije. Když si v dalším záběru kouzelník uklízí hada, je vidět jak sklenice stojí před paní učitelkou. (Fenk)
  • Ve scéně, kdy se Kraus (Jiří Kodet) a Šebek (Miroslav Donutil) hádají na schodech, hodí Šebek po Krausovi botu, která skončí v mezipatře. V dalším záběru ji však Šebek ml. (Michal Beran) zvedá ze země u dveří a hází ji do bytu. (Jirka_Globus)
  • Bílý vůz Škoda 1000 MB, stojící na ulici při filmové produkci, má zadní mlhový světlomet, v té době nemyslitelný, navíc celý z plastu. (Mr.Hudson)
  • Když Uzlinka (Sylvie Koblížková) s Michalem (Michal Beran) věší na nástěnku obrázek "máničky", Uzlinka ho připíchne pouze jedním připínáčkem. Ráno je však připíchlý dvěma připínáčky. (Mr.Hudson)
  • Ve scéně, kdy pije Šebek (Miroslav Donutil) hořící vodku a z úst mu vyletí plamen, je za ním možné zahlédnout autogen. (Ole92)
  • Motocykl Pionýr měl v té době výfuk zvaný doutník, nikoli useknutý konec se dvěmi otvory. Zadní kryt kola měl zase oválný výkroj, ne obdelníkový. (Kroup4)
  • Ve scéně, kdy se Uzlinka Šebková (Sylvie Koblížková) ptá, co bude k obědu, následuje záběr na troubu, ve které se peče kuře. Všechna kolečka na ovládání trouby jsou však vypnutá. Ta stejná chyba je i ve scéně, kdy Jiřina (Kristýna Nováková-Fuitová) vaří knedlíky. (Kroup4)
  • Major Šebek (Miroslav Donutil) by měl mít na vojenské pokrývce hlavy, zvané brigadýrka, zlaté šňůrky, nikoli hnědé koženkové pásky. Takové nosili jen „záklaďáci“, a to až o několik let později. (Kroup4)
  • Ve scéně, kdy Saša (Jaroslav Dušek) přichází k Evě (Eva Holubová) na návštěvu, přešlapuje na rohožce ve vzorovaných ponožkách. Poté na gauči má však ponožky jednobarevné. (Kroup4)

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama