Reklama

Reklama

Volný den Ferrise Buellera

  • USA Ferris Bueller's Day Off (více)
Trailer

Všechno, na co se jen bojíme pomyslet, Ferris udělá během jednoho dne... Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. Dokonale vypointovaný scénář a především přirozené herecké výkony nejen hlavních ale i vedlejších představitelů jsou největšími devizami filmu. V titulní úloze září Matthew Broderick (předtím se proslavil obdobnou postavou studenta, který pronikne do počítače Pentagonu, ve filmu Válečné hry), v jehož stínu se trochu ztrácejí Alan Ruck (Ferrisův nejlepší kamarád Cameron) i Mia Saraová (Ferrisova dívka Sloane). Svůj mimořádný smysl pro komické načasování tu v roli ředitele ukazuje Jeffrey Jones, nedoceněný herec charakterních rolí (např. císař Josef II. ve Formanově Amadeovi). I na menším prostoru se tu dobře uplatnila Jennifer Greyová jako Ferrisova trpící sestra Jeanie; její definitivní průlom mezi hereckou elitu nastal už v příštím roce v Hříšném tanci. Pozoruhodný výkon v jediné scéně na policejní stanici také předvádí tehdy prakticky neznámý Charlie Sheen, jenž tu hraje (jak jinak!!) mladíka zatčeného kvůli drogám. Snímek se stal diváckým hitem, při rozpočtu šest milionů dolarů vydělal při svém prvním uvedení v amerických a kanadských kinech víc jak desetinásobek této částky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

JADIM 

všechny recenze uživatele

U mňa bolo chybou, že som od filmu očakával to, čo hovoril mnou zle pochopený obsah na IMDB. Také to, keď Ferrisovi všetko maximálne vychádza a u ostatných je to presne naopak ma dokázalo pobaviť naozaj málokedy. Prekvapivé je však to, že ten chlapec občas dokázal odovzdať zaujímavé myšlienky, preto tento film má svoje miesto v niektorých zoznamoch dôležitých filmov. 4/10 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Naopak, nůda zvaná Snídaňový klub, jejíž natočení a zbožňování některými jen těžko pochopit, by se tu mohla učit, jak vtipně a s grácií natočit teenage high school comedy. Některé scény jsou božsky promyšlené, a nebýt několika zbytečnějších a hluchých míst (patos v garáži na konci), jdu ve stupnici na plnou. My muži prostě máme rádi bijáky, ve kterých se to takovými vychytávkami jen hemží, a Ferris měl svoji simulaci přítomnosti v pokoji opravdu zmáknutou. Mimochodem, asi je to jiným vkusem, ale Mia Sara je v tomhle opravdu pěkná, nenechte se odradit (i když ještě větší kost je Kristy Swanson v malé roli spolužačky Simone). ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak nasimulovat nemoc a ulejt se ze školy. Příběh je poměrně jednoduchý. Ferris (Matthew Broderick), jeho šukna a jeho kamarád se ulejou ze školy a poflakujou se jen tak po městě. Během toho se je snaží někde načapat ředitel školy (Jeffrey Jones). Je to celkem zábava, ale neni to zase až taková prdel, aby se z toho člověk válel smíchy. Kdybych to viděl v době, kdy jsem ještě chodil do školy, tak bych minimálně 1 hvězdičku přidal. Jinak mě na filmu zaujal Ben Stein v roli profesora, kterej přednášel látku tak nudně, že jsem z toho skoro usnul, pak taky Charlie Sheen v jedný z jeho prvních rolí a jedna legendární písnička od Yello... Jinak je zajímavý, jak má ten film tady málo hodnocení. V USA je to údajně téměř kultovní záležitost. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že se mi podaří snímek dokoukat na jeden souvislý zátah, protože se mi několikrát chtělo ho přetočit na začátek a užívat si ho znovu a znovu. Zároveň má ještě větší výpovědní hodnotu nejen o své době, než je tomu v případě Amerického graffiti. A pro Američany musí být nemálo důležitý, protože se na něho odkazuje v nejednom pozdějším díle. Ale funguje to i obráceně, jelikož film o Ferrisy Buellerovi také dost referuje, tu nápadněji a nápaditěji, tu zas méně, ale přesto si ponechává dostatek vlastní osobitosti i elegance a klidně si může uprostřed děje dovolit i muzikálové číslo a dále třeba i předpovídající perličku ohledně Charlieho Sheena. A jsem zvědavý, jak budu snímek vnímat za deset, dvacet let... (Netflix) ()

havLord 

všechny recenze uživatele

První půlka celkem pobaví, bezmála čtyřhvězdičkově, ovšem až na ty části, kde se objevuje Brodedick, což asi nebyl záměr; jinak opravdu fajn podívaná se všemi 80s atributy. Ale ta druhá... ta druhá půlka neskutečně moralizuje a sklouzává k ultimátnímu kýči a červený knihovně a příběhu o nalezení vlastní hrdosti a síly v sobě vzepřít se a postavit se za své ideály, což je lol s velkým L a O a L. Tak aspoň že ta Babe je k nakousnutí =) ()

Galerie (170)

Zajímavosti (53)

  • Film byl v roce 2014 v USA zařazen do Národního filmového registru v Kongresové knihovně jako významné dílo, které má být zachováno pro další generace. (P. J. D.)
  • Filmaři dostali několik rozhořčených dopisů od milovníků sportovních automobilů, kteří věřili, že bylo při natáčení skutečně zničeno jedno Ferrari 250GT California Spyder. Těchto automobilů z roku 1966, určených výhradně pro americký trh, bylo vyrobeno pouhých 104 kusů. (darek kartac)

Reklama

Reklama