Reklama

Reklama

Volný den Ferrise Buellera

  • USA Ferris Bueller's Day Off (více)
Trailer

Všechno, na co se jen bojíme pomyslet, Ferris udělá během jednoho dne... Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. Dokonale vypointovaný scénář a především přirozené herecké výkony nejen hlavních ale i vedlejších představitelů jsou největšími devizami filmu. V titulní úloze září Matthew Broderick (předtím se proslavil obdobnou postavou studenta, který pronikne do počítače Pentagonu, ve filmu Válečné hry), v jehož stínu se trochu ztrácejí Alan Ruck (Ferrisův nejlepší kamarád Cameron) i Mia Saraová (Ferrisova dívka Sloane). Svůj mimořádný smysl pro komické načasování tu v roli ředitele ukazuje Jeffrey Jones, nedoceněný herec charakterních rolí (např. císař Josef II. ve Formanově Amadeovi). I na menším prostoru se tu dobře uplatnila Jennifer Greyová jako Ferrisova trpící sestra Jeanie; její definitivní průlom mezi hereckou elitu nastal už v příštím roce v Hříšném tanci. Pozoruhodný výkon v jediné scéně na policejní stanici také předvádí tehdy prakticky neznámý Charlie Sheen, jenž tu hraje (jak jinak!!) mladíka zatčeného kvůli drogám. Snímek se stal diváckým hitem, při rozpočtu šest milionů dolarů vydělal při svém prvním uvedení v amerických a kanadských kinech víc jak desetinásobek této částky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělá a trochu netradiční komedie, která je super ani ne tak kvůli Ferrisovi, ale spíš díky vedlejším postavám. Jeho megadrsná ségra, kterou hraje Baby :) nebo tlustá sekretářka ředitele, ale naprosto nejvíc vládne Jeffrey Jones, jako ředitel Ed Rooney., co se snaží Ferrisovi dostat na kobylku a samozřejmě to celej film kupuje. Fakt mě bavilo, že se film nezalekne ostřejších výrazů a postavy tam pak vždycky ucedí hlášky, jako "what a little asshole" které mají smrtící efekt. Nejlepší je, když Jeffrey Jones pozoruje, jak se Ferris vykousává se svojí holkou a myslí si, že je to její otec. Mno a je tam samozřejmě skvělá hudba s nezapomenutelnou duffmanovou hymnou v čele Oh Yeah! ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Na Snídaňový klub, naprostý vrchol teenagerovských filmů 80. let, to ani zdaleka nemá. Přesto v rámci žánru stále nadprůměrná záležitost, která neurazí, pobaví a zvedne náladu. Narozdíl od některých komentujících dokážu pochopit, proč se Volný den Ferrise Buellera stal za velkou louží kultovním filmem. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Potěšení z podvratné, čtvrtou stěnu bořící teenagerské komedie (která si ze vzdělávací instituce dělá nepokrytou prdel), mi brzy zkalilo zjištění, že titulní "vodvázaný" záškolák se ponejvíce chová jako egoistický nezodpovědný fracek a já spíše fandím smolařskému vynervovanému řediteli, jenž se ho snaží načapat. :-) Většina fórků mi také přišla vcelku předvídatelná, v současnosti již zprofanovaná. Jak snímek ke konci zabrnkal na vážnější notu, hodně toho dohnal, byť k Ferrisovu potrestání zbaběle nepřistoupil, když celou linku s veřejnou sbírkou zametl pod koberec. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tohle objevování dalších filmů Johna Hughese stojí za to. Dokázal vykreslit mladé jako nikdo jiný a bylo celkem jedno, že tyhle mladé hráli i třicetiletí herci. Ta iluze funguje dokonale. Důležitý je příběh a to, jak se podařilo na sebe navázat jednotlivé scény, které by mnohdy fungovaly i samostatně jako gagy nebo povídky. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Jé, ona Jennifer Grey hrála i v něčem jiném než v Hříšňáku! Ale teď vážně, v Americe je tahle komedie prý celkem klasika a já moc nevidím důvod proč. Broderick je sice čumáček, ale víc mě bavili jeho přátelé a další vedlejší postavy (ředitel vede). Pohoda, ale žádný zázrak, který bych chtěla viděla každý rok znovu. ()

Galerie (170)

Zajímavosti (53)

  • Kvůli své roli feťáka, zadrženého na policejní stanici, se Charlie Sheen rozhodl více než dva dny nespat, aby před kamerou působil dostatečně odrovnaně. (darek kartac)

Reklama

Reklama