Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Phobia

všechny recenze uživatele

Do krdele, zase jsem v půlce usnula:-(. Negativní postřehy z první poloviny: 1) kapitán Achab působil příliš mladě a málo šíleně, chtělo to víc šedin a víc jizev. 2) Herec v roli vypravěče nemá charisma a jeho sblížení s kanibalem bylo nevěrohodně jednoduché. 3) Námořníci jsou krásně čistí a hladce oholení. 4) Mnoho patetických projevů a opakování již řečeného. 5) Radostně budovatelská hudba při masakrování velryb. V kontextu doby šlo nepochybně o kvalitní film, ale přes půl století mu na atraktivitě nepřidalo, je to z mého hlediska příliš naivní a přehrávané. Zatím tak 60%, uvidíme, jestli se mi povede vidět i druhou půlku a třeba nějaké to procento přihodit. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku dost pomalé (ano scény z kostela jsou zábavné jen v Simpsonech) ale v pozdějších fázích opravdu napínavé a chvílemi až hororové dobrodružství s nezapomenutelným Gregory Peckem, který své šarmantní elegány vyměnil za jednonohého a zjizveného kapitána Achaba. Větší tempo a více scén s velrybami a neváhal bych jít s hodnocením výše. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Nikam neodcházejte, zůstaňte tu. Nenechte si ujít tenhle dokonalý zážitek..." Jedno z těch krásných vyprávěních s přesně vykřeslenými postavami a vystupňováním napětím, jaká dnešní kinematografie většinou postrádá. Opravdu báječné! Tenhle klasický příběh s osudovým poselstvím jako ze starých legend, ve společnosti zpívajících kumpánů vyrážejících na velrybí lov, nezestárl s výjimkou technické stránky ani po letech. Ba co víc, ten vizuál jako ze starých maleb i pradávné jednoduché triky v akčních scénách k těmto stařičkých dobrodružným bijákům přímo náleží. Strastiplnou pouť pana Ishmaela v přístavním městečku s tajemným a pomstivým Achabem jsem si v té atmosféře opravdu vychutnal. I díky Gregorymu Peckovi, jehož výkon zde patří k těm nedostižným a nezapomenutelným. 100% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Mám rád starou filmařinu, protože je je to poctivé rukodělné řemeslo. Nemám rád novodobou filmařinu, která s řemeslem mnoho společného nemá. Poctivý film, pravda. Jediné, co bych snad vytknul, jsou tu a tam příliš patetické proslovy a nevyváženost v zaostřování na jednotlivé postavy. Ale to jen tak pod čarou. Jinak parádní dobrodružný film, který se nevyhýbá i hlubším myšlenkám, čehož se novodobé patlaniny hrůzyplně děsí. Gregory Peck fantastický - fanatický. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kapitán Ahab ví, že mstít se je nekřesťanské, ale o to šíleněji žene svou loď Pequod i s posádkou vstříc zkáze zvané Bílá velryba, či chcete-li Leviatan.. Stěžejní literární dílo amerického romantismu Moby Dick, or The Whale se podařilo Hustonovi zfilmovat docela poutavě, především závěrečný souboj s albínským kytovcem je na svou dobu natočen opravdu mistrovsky, nicméně ty občasné divadelní monology a kázání o boží moci ukazují, jak obtížné je někdy převést knihu podobného rázu na filmové plátno, aniž by vyprchalo kouzlo psaného slova a přitom bylo udrženo napětí. Na závěr tu máme jeden spoileroidní výsledek pro příznivce ekologie i sportu: Lovci velryb vs. Greenpeace 0:1.. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Film byl uvolněn do kin v roce 1956, natočen byl však již roku 1954. (Kulmon)
  • Rozpočet: 4 500 000 dolarů. (mahler)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama