Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Werich a Vlastimil Brodský v magické pohádce o tom, co bylo i nebylo, ale zejména o tom, co by mělo být. Dnes již legendární český film Až přijde kocour režiséra Vojtěcha Jasného z roku 1963, v němž hlavní dvojroli nenapodobitelným způsobem ztvárnil Jan Werich, je moderní pohádkou pro dospělé. Její děj se odehrává v malém městečku, které jakoby samo bylo z pohádkové říše. Přijíždí sem kouzelník s krásnou dívkou Dianou a kouzelným kocourem. Kocour má na očích brýle a když mu je někdo sejme, lidé se pod jeho pohledem zbarví podle svých charakterů a skutků. Lháři a farizejové zfialovějí, zloději zešedivějí, nevěrnice a nevěrníci zežloutnou – a zamilovaní zčervenají jako vlčí mák. Je jasné, že kocoura mají rádi jen ti poslední. A samozřejmě – děti...
Jan Werich měl v šedesátých letech žalostně málo hereckých příležitostí. O to s větší chutí si v „Kocourovi" zahrál role kouzelníka i vypravěče. Společně s Vojtěchem Jasným se podílel i na dialozích. Film byl oceněn mimo jiné Zvláštní cenou poroty na MFF v Cannes. Vojtěch Jasný dostal také v roce 1963 Trilobit za režii, Jaroslav Kučera za kameru a Svatopluk Havelka za hudbu. (Česká televize)

(více)

Recenze (216)

levente 

všechny recenze uživatele

Byly doby, kdy režiséři tvořili, místo toho, aby natáčeli. Dnes se už jen natáčí (ach ten generační povzdech). Až přijde kocour je film z osobních, přitažlivých, zhruba jako Emília Vašáryová v červené barvě. To znamená moc a moc a ještě trochu víc. Škoda jen Werichova samolibění v moudrostech, ale na druhou stranu je nádherně vyrovnává humorem a ironií. Nemůže být dokonalosti bez chyb. To je poezie!! ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Pohádka? Pro děti to tedy zrovna není. Hodně politika, hodně moralita. Ale naivní - doba byla nejspíš taková. Dnes už těžko stravitelné a hlavně některé scény se nekonečně vlečou, chtělo by to prostříhat. Zajímavé, že je mnoho filmů z té doby, které zdaleka tolik nezestárly. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý film s výbornou hudbou, znamenitým Sovákem (jeho ředitel byl vskutku perfektní), Werichem a spoustou barevných lidiček. V. Brodský zde hraje netradičně zamilovaného učitele. Moment, který mě z tohoto filmu zaujal nejvíce je ten, když si malý klučina Joska nese zázračného kocoura, kráčí nádherným náměstím a do toho hraje svižná veselá hudba. Také hra na flétnu byla velmi zajímavá. Bohužel k mému zklamání obsahuje film příliš mnoho hluchých pasáží a proto nemohu přistoupit k nejvyššímu hodnocení. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Bohužel,nemám vůbec rád Wericha.Tento člověk,jehož veškerá moudra se točí kolem lidské blbosti se sebere a jde podepsat Antichartu.Tento pán,kolem kterého je vytvořen tak strašný kult mi vždy spolehlivě zkazí každý film. Tři hvězdy dávám pouze za kvartet Sovák-Menšík-Brodský-kocour. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Bývam s dosť podobným muftim, ktorý sa objavil vo filme, akurát, že filmový bol kot a ja bývam s mačkou. Film pre mačkofilov, akou je moja švagriná, to však nie je. Kot sa však mení na čarodeja a je to celkom zábavné sledovať. Werich a opäť dvojrola? Prečo nie. Zvyšok hercov hrá veľmi dobre a celé je to pekne zrežírované. Slabým zostáva príbeh a dlhé cirkusové čísla, ktoré dosť nudili. Rejža to v tomto prepískol. V pohode udeľujem 3*. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Medzi 3* a 4*. Slávne mená, krásne centrum mesta Telč (má zápis v UNESCO), ktoré som spoznal na prvý pohľad a morálny odkaz sú jednoznačnými plusmi. Avšak pretiahnutá prostredná časť spolu s príliš zdĺhavými psychedelickými/lyrickými vsuvkami spomalili miestami tempo tak, že som sa už trošku nudil. Záver je dobrý, no dnes už nemal taký silný odkaz ako v dobe natáčania (keď si divák domyslí spoločenský kontext). No téma charakteru je aktuálna stále, takže film má aj dnes čo povedať, akurát dramaturgicky mi prišiel trochu obstarožný. Film získal špeciálnu cenu poroty v Cannes ako aj nomináciu na Zlatú Palmu tamtiež. 7/10 ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Co tím chcete říct? Že každý máme svoji pravdu?" Výborný námět. Skvělý Jan Werich. Ale ty barevné/experimentální pasáže byly dlouhé a nudily. Škoda. "Táta se mi nelíbí, ale to tam nenapíšu, protože by mi nařezal..." ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Soudruzi umělci se s tim nemažou a hned od první vteřiny spouští školení na praktické téma: VESMÍR  „Člověk se nesmí dívat na svět z příliš velký vejšky jako třeba astronauti…“ (správně přeloženo do češtiny: hvězdoplavci) „Ti si pro beztížnej stav nemají čas všimnout, o co jde pořádně.“, perlí moudrý klaun, který je zde dokonce ve dvojroli (!!). Spolupráce na dialozích: Jan Werich (jen lákadlo pro diváky) - Werich do třetice. Symbolika: 17:17 – globus s Werichem – do toho Brodský: „Tak, děti, dnes budeme malovat podle skutečnosti.“ Werich začne pekelně rychle mrkat. Globus je v záběru skoro tři minuty.; 33: „To byla bouřka tři dni a tři noci.“; 29:15 – Brodský: one eye symbolism; 32:01 – Werich u stromu poznání. Werich má rád magii: „Kouzelník hrál na kouzelnou flétnu.“ Werich: „S kostýmama to máte jako ve vesmíru s konečností a nekonečností. Jakej vesmír byste měl rači? Konečnej nebo nekonečnej?“ Werich přiznává: „Jó, kdyby tak věděli, co já vím.“ Místo šílených a strašně dlouhých skupinových tanců tam měli šoupnout více Wericha. Třeba nějaký dobrý vtip o vesmíru nebo o astronautech. Aspoň by byla sranda. Pěkná hudba, památné scény („Kružte, ať je iluze dokonalá.“), ale jako celek už to asi nikdy vidět nemusim. 50 % ()

swiss 

všechny recenze uživatele

Po opětovném shlédnutí musím uznat, že na tu dobu to bylo originální. Jen mě napadá, co by s námětem udělal takový David Lynch.... ()

Poker_Face 

všechny recenze uživatele

Začátek interesantní, zvláště díky Werichovi. Postupem času jsem ale ztrácel zájem a doufal v konec nebo aspoň ještě jednu zajímavou scénku či větičku s Werichem. Kdo si jako další zaslouží zmínku je určitě Sovák, tvářička Vášáryové a krásné záběry na náměstí v Telči. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem je to film, který velkým způsobem zasáhl do české kinematografie. Poetické, vytvarně působivé podobenství, které ve své době tvořilo protiváhu syrových, dokumentárně laděných snímků rodící se nové vlny (v roce kdy přišel do kin Kocour, debutovali Forman či Chytilová) ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Sakryš, jak to ten Jasný dělá, že vždycky jeho film začne diváka nudit už v prvních pěti minutách. Takže jsem děkoval osudu, že má film jen hodinu a půl a nebude se opakovati porod jako u Rodáků. Naštěstí ale, chyba lávky. Na scénáři kromě Jasného pracovali ještě Brdečka s Werichem (který si střihl i titulní dvojroli) a nedovolili panu režisérovi, aby to zvojtil definitivně. Nakonec tu máme vcelku příjemnou, občas zábavnou alegorii, obsazenou těmi nejlepšími herci s panem Werichem v čele. A Emília Vašáryová? Ztělesněná krása..Navíc celý ten vkusný cirkus doprovázela krásná hudba. Nenudit to místy, hlavně zpočátku, jdu na 4*.. ()

Monggol 

všechny recenze uživatele

Krásne scény, alegória, nostalgia a optimizmus, ten nefalšovaný optimizmus detstva bez infantilnosti. To vo mne vyvolal tento film. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Videl jsem film v obnovené premiéře v Telči v 2007 a musím říci, že film mnoho nezestárnul, ale přeci jen o něco více než Všichni dobří rodáci. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Z mého osobního pohledu je tohle snad nejpřeceňovanější film české kinematografie. V podstatě moralita komunálního rozměru, kterou nezachránilo ani hvězdné herecké obsazení. Je až neuvěřitelné, že Všechny dobré rodáky natočil stejný člověk. ()

Související novinky

Zemřel režisér a scenárista Vojtěch Jasný

Zemřel režisér a scenárista Vojtěch Jasný

16.11.2019

Ve věku 93 zemřel český režisér a scenárista Vojtěch Jasný. Mezi jeho nejznámější díla patří snímky Všichni dobří rodáci s Radoslavem Brzobohatým nebo Až přijde kocour s Janem Werichem. Jasný… (více)

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

30.09.2014

Berlín, Benátky, Cannes – tři prestižní mezinárodní filmové festivaly, které každoročně přináší divákům to nejzajímavější ze současné filmové tvorby. Společnost Film Europe Media Company přinese… (více)

Reklama

Reklama