Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lee Strobel (Mike Vogel) je novinář a ateista. Znepokojen tím, jak se jeho manželka Leslie (Erika Christensen) hluboce oddala křesťanské víře, rozhodne se dokázat - s využitím svého novinářského i právnického vzdělání - že náboženství je podvod. Avšak v průběhu své investigativní činnosti je Lee postaven tváří v tvář neočekávaným výsledkům, které mohou změnit vše, co on sám pokládá za pravdu... (mac000)

(více)

Recenze (19)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem doufal ve filozofické debaty a trošku nadpřirozena. Nečekal jsem, že to vlastně bude křesťanský film o jednom novinářovi, který našel cestu k Bohu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V prvom rade musím napísať, že som ateista telom i dušou. Snímok "The Case for Christ" som si pustil čisto zo zvedavosti, či samotný spôsob podania úvah, alebo informácii, ktoré tu zaznejú, dokážu akýmkoľvek spôsobom ovplyvniť, respektíve minimálne spochybniť moje zmýšľanie. Na úvod musím povedať, že z pohľadu konfrontácie názorov medzi veriacim/neveriacim je snímok skutočne vydarenou záležitosťou, pričom mňa zaujalo aj prepojenie s krimi prípadom postreleného žandára. Čo však na mňa pôsobí rušivým dojmom, je vložka v podobe osobného života a konflikty s tým spojené, či predvídateľný záver s pointou (tehotná žena, boží zázrak, nový život). Každopádne, film ma naozaj bavil, až som sám zo seba prekvapený. Chcel by som sa veľmi pekne poďakovať užívateľke "vydumnica" za výborný tip. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najväčšie prekvapenie na filme je pre mňa účasť Eriky Christensen, ktorá je zarytou scientologičkou. Príbeh o človeku, ktorý chcel spáchať atentát na kresťanstvo, aby sa nakoniec stal kresťanom sám. Typický kresťanský film, ktorý si nájde svojich fanúšikov a mnoho takých, čo budú pľuvať. Každého slobodné rozhodnutie. Ja verím. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Jak moc důkazů je dost důkazů? Ano, kdo opravdu hledá pravdu, nalézá. Kdo jen tvrdoglavě hledá potvrzení svého názoru, bude hledat donekonečna. A přesto - je to na každém, čemu/komu se rozhodne uvěřit. Tento příběh je jedním z mnoha těch, kteří našli. A je hromada dalších lidí, (zvlášť vědců, co vím) které až věda přivedla ke stvořiteli... TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jsou to slabé 4 hvězdy a objektivně bych to viděl na 3, protože je to minimálně o 20 minut delší, než by mělo být, a protože bych ocenil méně rodinných vyhrocených scén (z nichž některé stačí říct jednou, ne je pořád opakovat), zato více oněch vědeckých důkazů. Knihu jsem četl a ta je na těch důkazech, postupně skládaných logicky v řadě za sebe, postavena. Chápu, že tvůrci se snažili, aby natočili film, a ne didaktickou pomůcku, ale přesto z toho filmu to Strobelovo zahlcení a přesvědčení důkazy tak, jak je podáno v knize, necítím. Ale pro ty, kteří knížku (a dalších pár s vědeckými důkazy, které původně ateista Strobel vydal potom) nečetli, může být film impulsem, aby v ní alespoň zalistovali. Přijde mi, že ty vědecké důkazy jsou v jeho knihách skutečně poctivě do detailů rozebrané, včetně všech námitek proti existenci Ježíše či zmrtvýchvstání, mnohá fakta jsem ani nevěděl (třeba literární důkaz pravosti evangelií), takže určitě stojí za to se nad uvedenými fakty alespoň zamyslet. Nu a na závěr opět k filmu - herci hrají fakt civilně a dobře, návštěva kostela a modlitby nevypadají kýčovitě jako v některých křesťanských filmových agitkách, objeví se tu i pár zajímavých postřehů mimo oblast víry, takže vlastně celkově až na tu přepálenou stopáž a některé vyloženě vatoidní scény jsem nakonec s tím, jak přepis faktografické knihy tvůrci pojali, spokojený. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když něco vypadá jako agitka, kejhá to jako agitka, tak to nejspíš bude agitka a je úplně jedno, že se to tvůrci snaží schovat za něco jiného. V tomto případě se snaží zarytý ateista dokázat, že to s Ježíšem a jeho vzkříšením bylo jinak, ale jako na potvoru mu všichni potvrzují to, co je psáno v evangeliích. Problém hlavního hrdiny je, že nedokáže položit správnou otázku a proto je jeho počínání odsouzeno od začátku nezdaru. A to mě možná štvalo ještě víc, než všudypřítomné blábolení o ježíšovské lásce ve chvíli, kdy se na scéně objevili křesťané. Zaryté křesťany to potěší, my, nevěřící psi, zůstaneme pohany i nadále. 10% ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

,,Friends, I spent almost two years of my life investigating the history around the resurrection of Jesus.... And in the light of the avalanche of evidence that points so powerfully toward the truth of Christianity I realize that it would take more faith to maintain my atheism than to become a Christian." - Lee Strobel at Passion City Church, 2018. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Teda tohle je zase kopa sraček. I když je to založeno na pravdě, nemůžu si pomoct, ale takový film mi přijde nebezpečný. Je to náboženská propaganda, která - co hůř - má velmi příjemný profesionální háv. Je vidět, že církev má peníze. Mohl by to být i zajímavý příběh, ale není a je to plné fanatických přesvědčení. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Niektoré prezentované údaje sú pre mňa ako veriaceho užitočné, ale film ako celok by ma nepresvedčil, aby som sa stal kresťanom. Je tu množstvo argumentov, a v kresťanstve je dôležité iba jedno. Láska Boha k človeku a láska človeka k Bohu. Hoci aj to tu X krát zaznie. Samotný fakt, že dielko je nekvalitne natočené, ešte podľa mňa nie je dôvod na hanlivé prírastky, ktoré tu v komentároch padajú. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Po zhliadnutí filmu som sa nevedela hneď rozhodnúť, aké mu udeliť hodnotenie, potrebovala som pár hodín na rozmýšľanie. Som veriaca, ale snažím sa byť objektívna. Už som videla viacero kresťanských filmov, ale The Case for Christ sa mi nakoniec vidí len priemerný. Čakala som viac, možno aj preto, že má na ČSFD prekvapivo hodnotenie v červenej farbe (aktuálne 70%), a tiež preto, že kamarátka si dala tú námahu a poslala mi DVD, myslím si, že asi dúfala v obrátenie môjho manžela ateistu. Ním tento skutočný príbeh nepohol, no možno niekomu niečo dal. Mne sa páčil ten začiatok, boli tam silné momenty, napríklad to, čo sa stalo v reštaurácii či postupná premena a zvedavosť mladej ženy a jej túžba po pravde. SPOILER: No potom tá "náhla" zmena u jej manžela vo mne nevzbudila až také emócie, chýbal mi tam akýsi hlbší vývoj, jeho vnútorná premena mohla ísť naozaj viac do hĺbky, aby to pôsobilo uveriteľnejšie. Aspoň mne to pripadalo také rýchle, neviem no. A ešte potešilo Chicago, moja srdcovka. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Ospravedlňujem sa, ale nebudem nestrannou hodnotiteľkou tohto filmu. Priam by som považovala za zázrak, ak by filmy tohto žánru mali skutočný účinok a premieňali zmýšľanie ľudí. Možno si mnohí povzdychnú, že to bol len milý a dojímavý príbeh s druhotriednym obsadením, niekoho možno táto myšlienka až podráždi. Lenže v mojom živote sa podobný zázrak stal. Nie vďaka filmu, ale skutočnými životnými zážitkami a skúsenosťami. Dovolím si ich nazvať milosťou v mojom živote. Vďaka nim sa môj život v mojich 21 rokoch zmenil. Takže – ďakujem za tieto filmy, lebo mi pripomínajú, že Boh je stále prítomný. ()

Packal13 

všechny recenze uživatele

Proboha, ježíši kriste, pane bože, šmarjápano, kristova noho....na film, jehož hlavní postava si má zakládat na faktech, tady fakta skutečně nenajdete, co tu ale najdete je snůška keců a zasranýho náboženskýho patosu. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Od doby, čo som prijal Ježiša som si dal iba jedno jediné svetské predsavzatie: žiadnemu kresťanskému filmu nedám plné hodnotenie, pretože by to bolo neprofesionálne a neobjektívne. Lenže som objavil film, ktorý si za mňa to plné hodnotenie zaslúži. Preto som sa dostal do nezávideniahodnej situácie, keď musím obhájiť svoje myšlienkové pochody. Hneď na úvod musím napísať, že budem ako kresťan nekompromisný voči iným názorom (ktoré z logického hľadiska nedávajú zmysel) a zarytých ateistov týmto komentom rozhodne rozzúrim. Takže kde začať? Príbeh je veľmi jednoduchý. Rozpráva o skutočnom žijúcom žurnalistovi menom Lee Strobel, ktorý bol prestížnym novinárom vo svojom "mládí" lenže jedného dňa sa mu prihodí nečaká situácia. Jeho žena sa stane kresťankou a jeho to natoľko naštve, že sa rozhodne zabiť dva roky svojho života a spraviť výskum, kde by dokázal, že kresťanstvo je jeden veľký blábol. Lenže akýmkoľvek spôsobom sna snaží dokázať neexistenciu a neautenticitu kresťanstva naráža len na opätovná potvrdenia svojich obáv. Oproti knihe sa tu viac rozoberá Strobelov osobný život, ktorý bol v jeho knihe len mierne natienený. Dáva to aj zmysel. Ako inak by ste inak zosympatizovali nejakú postavu, ak by sa celý dej točil len okolo vyvrátenia kresťanstva? Celé toto spracovanie je veľmi jednoduché. Kamera nevyvádza žiadne akrobatické kúsky, ale robí to, čo je správne. Herci hrajú tak ako majú a scenár je v pohode. To, čo ale najviac ľudí pobúrilo je logicky kresťanská "filozofia" v kresťanskom filme (ako sory, ale nechápem tých zopár jedincov, čo sa tú sťažujú, že si dobrovoľne pozreli kresťanský film rozvádzajúc základné kresťanské myšlienky a je im zle z toho, koľko kresťanských myšlienok tam je. To je akoby ste sa sťažovali, že vo filme o psoch je priveľa psov). Veľa ľudí tiež namieta, že sa Strobel ľudí, ktorých vypočúval pýtal zle otázky (z knihy je vybraté len to najdôležitejšie, čiže tie viac "spicy" otázky sa tam, bohužiaľ nedostali, čo ma na jednu stranu mrzí). Ďalší argument divákov je, že Strobelove zdroje sú slovo proti slovu (ak by ste si dohľadali originálnu knihu, tam Lee veľmi rád odkazuje na zdroje, z ktorých čerpal, a aby som tu neplácal nezmysly som si ich overil). Všetko historicky aj filozoficky sedí. Vypustená kačica to teda nie je. A ak by vám to stále nestačilo, tak pán Strobel na tieto zdroje odkazuje aj ateistickými váženými zdrojmi. Takže, aby som to zhrnul za mňa osobne je film Kauza Kristus zaujímavý a chytľavý kresťanský film s jasným poslaním. Film sa nesnaží nikoho sfanatizovať, len podať informácie o niečom, čo stále ľudia spochybňujú, i keď už na to existujú pádne dôkazy (tým nemyslím celé kresťanstvo, ale v túto chvíľu práve otázku o jeho historickej hodnovernosti). Neviem, čo to povie ateistom, ale kresťanom to ukáže skrytú alegóriu v tom ako sa snažíme nájsť na všetko odpoveď, alebo len naopak, že až moc bezcieľne veríme a nezisťujeme. Tento film si určite nezaslúži takú neoprávnenú kritiku a nenávisť akú vzbudil v konzervatívnych ateistických kruhoch. Niekedy ma až mrzí, akí ľudia sa schádzajú na ČSFD v sekcii komentáre. U kresťanských filmov je to vždy to isté. Buď sa tu nájdu fanatickí kresťania, ktorí keď uvidia kresťanský film tak mu pacnú päť hviezd bez toho, aby to nejako vysvetlili, potom je tu zase skupina zaprisahaných ateistov, ktorý nie sú schopní prehrýzť fakt, že sa pozerajú na kresťanský film a tak mu dajú odpad už len, keď počujú zmienku o Bohu. Toto nie je konštruktívna kritika a takéto komentáre neakceptujem. Česť výnimkám, ktoré sa snažia napísať recenziu tak ako sa patrí. Konečné hodnotenie sa dá najlepšie zhrnúť slovami uživateľa KrestanFilms: Jak moc důkazů je dost důkazů? Ano, kdo opravdu hledá pravdu, nalézá. Kdo jen tvrdoglavě hledá potvrzení svého názoru, bude hledat donekonečna.... () (méně) (více)

Mlle 

všechny recenze uživatele

Pro ty, kdož se hodlají postavit, či spíš již předem stojí na jedné ze stran soupeřících ve filmu o právo na Pravdu, může snímek postrádat přesvědčivost, tah na brnku, důvtipnou emocionalitu i zajímavou argumentaci – to vše je zde notně omšelé a recyklované. Atmosféru má ale film velmi pěknou, prožívání filozofického i vztahového sporu zarámované možnostmi doby před třiceti lety je příjemným osvěžením. ()

korok 

všechny recenze uživatele

"Šavle, Šavle proč mě pronásleduješ?" zeptal se zjevící se Ježíš Šavla. Film o přerodu chicagského novináře Lee Strobela z ateisty na křesťana, který se nejprve snažil vyvrátit křesťanskou pravdu - zpochybnit smrt a zmrtvýchvstání Ježíše Krista a nebylo mu po chuti, že se jeho žena stala křesťankou, aby na základě studia historických, vědeckých a filozofických důkazů našel Krista. Ano, připomíná mi to biblický příběh Šavla z Tarsu, zarytého pronásledovatele a křesťanobijce, ze kterého se později po obrácení stal apoštol sv. Pavel a jedna z největších postav křesťanství. Díky filmu si chci určitě sehnat i knihu, kterou Lee Strobel napsal. ()

Tipko 

všechny recenze uživatele

Príbeh o hľadaní argumentov Lee Strobela proti kresťanstvu. Dej aj postavy sa mi páčili, hoci je tu cítiť jednoduchosť. Ako kresťana katolíka ma zaujali hlavne vedecké fakty o hodnovernosti spisov Nového zákona, ale aj argumenty o Kristovej smrti a Jeho reálnom vzkriesení. Lee nakoniec otvoril po hľadaní pravdy svoje srdce Bohu a stal sa jeho služobníkom. Film by som poradil hlavne manželom, alebo snúbencom, ktorí túžia nájsť odpovede na zmysel ľudskej existencie na zemi, alebo na problémy života. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Na to, jak angažovaně se tváří, je film spíše zklamání. Věřící nepřesvědčí nepřesvědčí a ateisty utvrdí v jejich přesvědčení. A k tomu mě dorazila "přeplastikovaná" Fay Dunnaway! ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Odporná agitka, která se snaží ukázat skeptikům, že všechno se tvrdými daty rozbourat, či potvrdit nedá, tak zbývá rozhodnout se, zda (zachovat tvář a ztratit věčnost) věřit, že nevěřit, či věřit a přenechat "to" na Vzkříšeném. Jednu hvězdu si odkoulelo pár filmařských ztvárnění, pro které se autoři rozhodli. Přesto každopádně díky všem zúčastněným za odvahu do toho jít i nasypat prachy. ()

Reklama

Reklama