Reklama

Reklama

Louskáček a čtyři říše

  • USA The Nutcracker and the Four Realms (více)
Trailer 6

Klára (Mackenzie Foy) chce jediné, a to je klíč – takový, který otevře skříňku, ve které se skrývá dar od její zesnulé matky. Zlatá nit, kterou napne její kmotříček Drosselmeyer (Morgan Freeman) o Štědrém večeru, ji k tomu klíči zavede – jenže ten v mžiku zmizí do záhadného a fantastického paralelního světa. Právě tam se Klára setká s vojákem a louskáčkem Filipem (Jayden Fowora-Knight), armádou myší a regenty, kteří spravují tři říše: Říši sněhových vloček, Říši květů a Říši sladkostí. Klára s Filipem musí vstoupit do Čtvrté říše, kde panuje krutá Perníkářka (Helen Mirren), získat Klářin klíč a pokud to bude možné vrátit nestabilnímu světu harmonii. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 6

Recenze (115)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Louskáček a čtyři říše je případ filmu, kde forma dostala zcela očividně přednost před obsahem, což ovšem ještě nemusí být vždy problém, pokud tedy ale ona forma dokáže být natolik zajímavá, výrazná, nápaditá, či prostě jakkoliv působivá, aby dokázala nahradit onu příběhovou nekvalitu. To zde tvůrcům ale nevyšlo, a i když tedy celý ten vizuál, výprava a styl Čtyř říší není úplně marný a svým způsobem vlastně působí v rámci dětské podívané docela i poutavě, tak zároveň na druhou stranu ale opravdu nedokáže pohltit natolik, aby mohl být divák slepý k obsahu, respektive zápletce, která je bohužel vážně slabá. Vytýkat každopádně pohádce tuctovost by bylo tedy asi směšné, ale přeci jen alespoň trocha jisté nápaditosti by jistě neuškodilo, jenže Louskáček nedisponuje ani příliš velkým spádem, naopak trpí velkým množství opravdu hluchých, nudných míst, jistě nepotěší ani absence vtipné složky, veškeré postavy pak navíc působí fakt až příliš naivně, a opět musím zopakovat výraz neskutečně tuctově, a to samé by se dalo vlastně tvrdit i o atmosféře, která tedy sice možná v rámci možností působivá je, ale zároveň je i tak moc všední a obyčejná, že v podstatě nemá opravdu šanci i přes svou funkčnost zaujmout. Herecky jinak Louskáček nabízí slušnou řádku více než známých hereckých jmen, a ve výsledku by se dalo tvrdit, že právě veškeré ony výkony a sympatičnost jednotlivých herců zajistili filmu největší část kvality a zábavnosti, i přesto se ale nakonec jedná spíš o slabší průměr, který možná děti osloví, u dospělého publika ale nemá moc šanci na zaujetí. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Nová Disneyovka, tentokrát nová verze Louskáčka. Původně film režíroval Lasse Hallström, režisér filmů jako Pravidla moštárny nebo Psí poslání, který prý nebyl schopen dostavit se na plac dotáček a tak byl nahrazen Joe Johnsonem, režisérem filmů jako Jumanji, Jurský park 3 nebo Captain America: První Avenger. Bylo tak jasné, že z toho dost možná bude mišmaš dvou totálně odlišných stylů a byla tak otázka co z výsledku vznikne. Ve výsledky není Louskáček a čtyři říše špatný film. Ne výborný film ani dokonalý film, ale rozhodně ne špatný film. Spíše bych použil výraz oukey-plus+ fajn film až nadprůměrný film. Louskáček a čtyři říše je očividně drahý film, jelikož produkčně vypadá naprosto parádně zvládnutě, prostě klasicky Disneyovsky. Vše to tedy krásně vypadá, je to nádherně barevný a má to šikovný herce. Příběh není moc komplikovaný ani náročný, prostě klasický příběh hrdiny/nky která se musí porvat se svými démony a problémy, postavit se za dobro, něco spasit/zachránit a následně se vykoupit. A s tím nemám problém, jelikož nic víc jsem asi očekávat nemohl. Problém je tedy možná v tom, že ten film prostě tak moc nezaujme, protože už jsme ho tu měli tolikrát. Helen Mirren, Keira Knightley, Morgan Freeman, Mackenzie Foy.. to je jen výčet pár herců, kteří hrají ve filmu hlavní role a jsou ve svých rolích přesvědčivý. Knightley si svojí roli neuvěřitelně užívá, Freeman na to pořád neskutečně má, Helen Mirren je pořád neskutečně cool a Mackenzie Foy je pořád šikovná. Problém možná bude v nějakých výrazných vedlejších postavách. Vizuál je jak jsem říkal parádní, například baletní scéna, která je na chvíli viděna i v traileru je natočena opravdu pěkně a dá vzpomenout na klasický balet. Závěrečné titulky jsou pak poskládány z dalšího baletního vystoupení a opět to je nádhera pozorovat. Problém mám spíše s poslední půl hodinou, kde přijde nepřekvapivý zvrat a odpudivá závěrečná ,,bitva´´. Toto byla opravdu nezvládnutá část a jediné co mě jakž takž utěšilo od nervů bylo posledních 5 minut. Je to sice strašná sázka na jistotu, na druhou stranu ale slušně natočena a po zásluze ocenitelná. Ze všech těch Disneyovek bych asi čtyři říše strčil do té slabší půlky, pořád to je ale o prsa. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Pro mě obrovské zklamání, jakmile jsem viděla trailer, věděla jsem, že na to musím do kina a jsem si jistá, že nejsem sama, ale bylo to strašný. Po vizuální stránce je to dobré, ale místy až moc přeplácané, jediné, co je na tom nejlepší je hudba, ta se naštěstí nedala nijak zkazit, jelikož použili původní z baletu Louskáčka. Herci jsou přemalovaní a oblečení v přezdobených kostýmech. K příběhu se moc říci nedá, ale myslím si, že by se to dalo zpracovat jinak a lépe a pokud možno i tak, aby divákovi nedošla zápletka už na začátku filmu. Mackenzie Foy hrála překvapivě skvěle a dle mého názoru svým herectvím předčila i růžovou kouli Keiru nebo oscarovou Helen Mirren, který ale nedostala tolik prostoru, jak jsem doufala. Za mě zatím nejhorší zpracovaná "live disneyovka". ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Pravda je, že ztvárnění královského paláce a jeho obyvatel je fakt hodně sladký. Napomáhá tomu i vzhled hradu, který dost výrazně kopíruje nadýchanou podobu moskevského chrámu Vasila Blaženého v Kremlu. Že by šlo o alegorii říše, trpící pod domnělým nebezpečím, a tak sama začne nesmyslně zbrojit...? No nic. Lze se taky pozastavit nad překladem, dialogy jsou mnohdy kostrbaté, některé výrazy zbytečně knižní a obraty zastaralé, v dalším dialogu se rozhovor odehrává normálně a s moderními výrazovými prostředky... Ale mnohem důležitější je, že celé dílo je okouzlující tím správným disneyovským způsobem. Z plátna dýchá duch doby starých pohádek, první setkání s démonickým myším králem rozhodně stojí za to, a vůbec mě celý přeslazený kouzelný kraj jako z klasické disneyovky fakt bavil. Velkým plusem je fakt, že Mackenzie Foy je stejně stará skoro jako její postava, a Keira Knightley je ve všech svých polohách Cukrové víly rozkošná (ostatní herci předvádějí jen takovou rutinu, mám pocit, že třeba Helen Mirren to moc nebavilo). A úplně nejlepší je, že film naladí na blížící se Vánoce. I díky melodiím z Čajkovského - škoda, že neměly větší prostor. PS: Na nářky chytrolínů, že louskáček Filip nebo kmotříček ve viktoriánském Londýně jsou ztvárněni černými herci, lze říct jen to, že v pohádkovém syžetu, kdy nikomu nevadí, že se hrdinka setká s myším králem a pobývá ve světě hraček, vyhlížejí tyto stížnosti minimálně nepatřičně. ()

psychoJoa 

všechny recenze uživatele

Pohádkový film na motivy slavného baletu, který se nebál balet zasadit přímo do příběhu. Tímhle spojením si mě Louskáček získal! Kostýmy mi hodně připomínaly styl Tima Burtona: neotřelé, šílené, ale vlastně velmi povedené. Keira Knightley je okouzlující a svou roli si užívá a Louskáček je prostě správný fešák! Pohádce tak nemám co vytknout, kromě hlavní postavy Kláry. Ze začátku milá, chytrá dívka, která má však (aspoň pro mě) nepochopitelné záchvaty vzteku a zmítá se mezi bezmocí a přehnaným sebevědomím. Na začátku filmu jsem ocenila vykreslení hezkého vztahu se sestrou, avšak na konci se mi nelíbilo, jak veškerá pozornost patřila jen Kláře a její sourozenci po zbytek filmu nebyli důležití. Za vyzdvihování jednoho dítěte před ostatními jak matkou tak otcem dávám filmu jen 4 hvězdičky, protože to aspoň mě kazilo jinak příjemný dojem. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (5)

  • Joe Johnston se přiznal, že musel věnovat 32 dnů přetáčení některých scén. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 29. října 2018 v Los Angeles. (Varan)

Související novinky

Vánocům kraluje Aquaman

Vánocům kraluje Aquaman

24.12.2018

Aquaman Jamese Wana (V zajetí démonů) konečně doplaval do amerických kin a za první víkend z toho bylo včetně předpremiér 72 milionů dolarů. To je sice v aktuální sérii DC filmů nejméně, pro co si… (více)

Reklama

Reklama