Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Možná trošku příliš irský ( a tím pádem jednostranný) pohled na "Jejich věc", nicméně moje znalosti této části historie jsou příliš kusé, abych mohl lépe soudit. Ale teror v podání IRA - zabíjení policistů vs. teror v podání Britského impéria -- zabíjení nevinných ... no možná to bylo na počátku skutečně takové. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan mi omnoho viac ulahodil čistokrvnou upírsštinou (Interview s upírom) a melancholickou romantikou (Hranice lásky), ale Michael Collins vo mne napriek perfektným hercom a dobrému scenáru nezanechal takmer žiadne dojmy. Bohužiaľ, mne čoby zhýčkanej milovníčke Hollywoodu nestačí k 100%tnému uspokojeniu "len" prepracovaný obsah. Zmocnil sa ma nepríjemný pocit, akoby som sa dívala na nezáživnú televíznu drámičku na nedeľné poobedie, ktorá v rámci vizuálu nemá vôbec čím nadchnúť, práve vďaka tomuto nedostatku si na razantného bojovníka za Írsku slobodu o mesiac už ani nespomeniem. Škoda, že tento významný politický námet nedostali do rúk majstri filmárskej zručnosti - bratia Scottovci, Fincher, .... ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

To, že do role Irky obsadili Juliu Roberts, bych bral jako urážku irského lidu. Né kvůli tomu, že to je Američanka, ale proto že to je zrovna Julia Roberts. Na konci filmu jsme se dozvěděli, že Michael Collins zemřel ve věku 31 let - zajímavé je, že Liamu Neesonovi jsem tipoval tak 45 let už na začátku filmu (ve skutečnosti měl 43). A Aidan Quinn měl zas smůlu a ostrouhal, když šlo o ženskou (podobně to měl už v Legendě o vášni). Neil Jordan zas jede svoje rodné Irsko a tentokrát nám dá nahlédnout do počátků IRA a další zajímavé milníky irské historie. Osobnost Michaela Collinse si film opravdu zasloužila a můžu říct, že se povedl. Sice se povedl, ale ne natolik, abych jako ne-Ir byl nějak zvlášť unesen... ale koukalo se na to dobře. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Roku 1920 prochází Irsko bouřlivou proměnou a stává se svobodnou zemí. V čele událostí stojí bojovný Michael Collins, jehož osudy líčí životopisný film Neila Jordana s Liamem Neesonem v titulní roli. První polovina snímku je naprosto strhující, ale přesně v půlce filmu nastane zlom a filmu dojde zřetelně dech. Pak už se toho moc neděje, a vše, co bylo tak skvěle rozběhnuto, vyšumí do ztracena. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Miesto romantickej vložky s Kitty by som viac ocenil bližšie objasnenie sporu medzi Collinsom a De Valerom, ktorého vnútorné pochody boli v poslednej scéne iba letmo načrtnuté. Sám režisér Neil Jordan uviedol, že nechcel, aby De Valer pôsobil v očiach divákov ako ten, kto stál za smrťou Collinsa. Nerozumiem teda, prečo ho práve tak vykreslil. Inak je však Michael Collins výbornou životopisnou drámou, ktorá vhodne dávkuje emócie a napätie až do očakávaného finále. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Z obavy pred reakciou IRA výkonný riaditeľ Warner Bros. Rob Friedman tlačil na režiséra, aby pretočil koniec a zameral sa na milostný príbeh medzi Collinsom (Liam Neeson) a Kiernanovou (Julia Roberts), v snahe bagatelizovať krach rokovaní o anglo-írskej zmluve. (Arsenal83)
  • Aktivity IRA spôsobili, že pre prerušenie prímeria musel film vyjsť s oneskorením polroka. Namiesto júna vyšiel v Írsku až v decembri 1996, hoci inde mal už dávno premiéru. (Arsenal83)
  • Počas scén Veľkonočného povstania v Dubline vidíme Collinsa (Liam Neeson) v uniforme poručíka, avšak počas povstania bol Collins kapitán, nie poručík. (Arsenal83)

Reklama

Reklama