Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisný film režiséra Carlose Saury, zabývající se osudy a dílem jeho slavného krajana, malíře Francisca Goyi (1746-1828). Umělec tu již jako stařec v exilu ve francouzském Bordeaux vzpomíná na celý svůj život, od narození, přes svou dráhu dvorního malíře královské rodiny až po postižení hluchotou a stáří mimo vlast.
Film byl oceněn 5 španělskými filmovými cenami, příhodně nazvanými, Goya. (troxor)

(více)

Recenze (13)

Radko 

všechny recenze uživatele

Porážka kravy – purpurovo červené, ešte teplé mäso rozseknutého tela vnútrajšku sa premieňa na hlavu slávneho maliara. Ten prežíva záver života vo vyhnanstve. Možno šlo o symbol snahy národu umením sprostredkovať krásu života, zničenej v pretlaku tvorivej nutnosti vypovedať vo svojich dielach o hrôzach, ktoré sužovali rodné Španielsko. Šokantný úvod lemuje jedno z posledných diel slávneho režiséra Carlosa Sauru. Sčasti chaotické dielo, raz viac, raz menej vydarene popisujúce životné epizódy a horúčkovitú, zväčša nočnú tvorbu známeho umelca. Nedostatky zachraňuje kamera, verne zachytávajúca farebné odtienky Goyových diel. Atmosféra, ladenie deja, tiene a sfarbenie obrazu zodpovedá jednotlivým tvorivým obdobiam výtvarníka, o ktorom spisovateľ André Malraux vyhlásil, že ním začína moderné umenie. Francisco Rabal, po väčšinu času na plátne exceluje v postave hluchého maliara, ktorý trpel touto chorobou zhruba od svojej štyridsiatky a všetky vízie počuteľného sveta a milovanej španielskej hudby a tanca s klopkajúcimi opätkami si vytváral iba pomocou imaginácie. Zaujímavý film, ktorý možno odporučiť všetkým interesujúcim sa o výtvarno a rovnako záujemcom o život a dielo Francisca Goyu. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný Goya, než jsem očekával. Je to spíše taková směs vzpomínek tohoto světoznáméno malíře, na sklonku jeho života. Největším kladem je zcela jistě podmanivá hudba, výtvarná stránka a také přesvědčivý výkon Francisco Rabala. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Očekávaně artové zhmotnění představ znalců a obdivovatelů Goyova života, shrnuté do útržkovité symboliky před rozevírající se náručí smrti... Zkrátit vzdálenost, kterou jsme se s účinkem míjeli, se nezdařilo už ani nesporně působivému oživlému obrazu občanské války s kombinací vznešených smyčců... Jen mně tak přišlo do hlavy - ještě že svou neuměleckou duší neprožívám stejně jako Goya politiku doby, v níž žiji, vyhnu se tak míhání siluet u mého smrtelného lože - to by byly teprve přízraky! ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Tak jako si malíř vyhrává se svým dílem, tak neskutečně si hraje i Carlos Saura..nepopsatelné pocity vyvolá zejména jeho práce se světlem, hudbou a Goyovy výjevy.. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : Montréal World Film Festival 1999 - nominácia na Grand Prix des Amériques, Najväčší umelecký prínos (Carlos Saura), Cena ekumenickej poroty ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny film od Carlosa Sauru /Cria Cuervos, Flamenco/ o Franciskovi Gojovi /1746 - 1828/. Francisco Rabal v roli Goyu je vyborny a cely film sa nesie v duchu spomienok. 80 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Goya v Bordeaux je především zhmotněním Goyových výtvarných děl. Goya v Bordeaux sic obsahuje životní skutečnosti proslulého španělského malíře, ale než o životopisném snímku lze tu spíše hovořit o Saurových představách o Goyových vášních, halucinacích, snech i vnitřních běsech. Goya v Bordeaux je věnován bratru Saury, malíři Antoniovi, jenž nedlouho předtím zemřel a Goyou byl také ovlivněn. Francisco Goya zavrhoval starý typ námětů, nezřekl se mistrovství ve prospěch klasické vznešenosti a uchoval něco ze zářivosti světla ve svých dílech, přesto neznal slitování a nelichotil, razil svou nezávislost na konvencích a plochám svěřoval své vidiny, a to i ty intimně bolestivé. Pro své překračování norem byl později Goya označován za předchůdce nejen impresionistů, ale rovněž expresionistů a též surrealistů. Goya v Bordeaux, to je směs baroka, rokoka, klasicismu, romantismu a naturalismu, Goyovy obrazy ožívají ve své živoucí horečnatosti, v touze a v chtíči, v hrůzách války, v temných zákoutích lidské duše, v očekávání. A k dokreslení atmosféry doby a místa je přihozeno largo a fandango Luigiho Boccheriniho. Hlavním předmětem zájmu je Francisco Goya (výborný Francisco Rabal, jako mladší José Coronado), starý muž, který si připomíná nezapomenutelné okamžiky ze svého úspěšného života. Přítomnost plyne vedle minulosti i vedle představ, vzpomínek, předtuch a běsů. Z dalších rolí: Goyova zvídavá dcerka (později prokázala výtvarný talent) Rosario (Dafne Fernández), Goyova milenka v jeho pokročilém věku Leocadia Zorrilla (Eulàlia Ramon), Goyova touha a múza Cayetana, třináctá vévodkyně z Alby (Maribel Verdú), mocný šlechtic a politik Manuel Godoy (Josep Maria Pou), nebo přátelé malíře a básníci Leandro Moratín (Joaquín Climent) a Juan Valdés (Carlos Hipólito). Goya v Bordeaux, to je živoucí forma Goyových výtvarných prací v jejich podstatě a duchovním rozpoložení, dotýkající se nejvíce nejniternějších pocitů a vjemů malířova génia. Pozoruhodný vizuální požitek. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Čisto štúdiové artové dielo s lacnými kulisami retrospektívne pojednávajúce o živote Goyu (španielsky maliar). Forma ma nejako nezaujala, na hlavnú postavu, ktorá vyzerela ako mrvola tlstého muža, sa nepozeralo príliš dobre, ale keď naozaj takto vyzeral, tak ok. Čo už, každý nejako musí vyzerať. V životopisnom Goyovom príbehu som sa strácal, podstatné momenty (strach sluchu) sa tu striedali s vatou a celkový výsledok vyznel tak nemastno-neslano. Spracovanie zasa vyzeralo ako by bolo televízne. Ak by som si chcel niekto pozrieť o Goyovi a nepozná ho, odporúčam siahnuť radšej po niečom inom. ()

KanjiVital 

všechny recenze uživatele

Režisér Saura pojal životopisný film o Goyovi skrz jeho uměleckou stránku a běsy, které ji doprovázely. Jedná se v tak, v tomto případě, o ty pravé "Goyovy přízraky". ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Máte rádi obrazy španělského malíře Goyi? Znáte dopodrobna všechny jeho životní peripetie? Potom je Goya v Bordeaux filmem přímo pro Vás. Film je směsicí vzpomínek, obrazů a snů/halucinací slavného kritika lidské hlouposti, autora slavných Capricios ("Spánek rozumu plodí příšery!") Zážitek podporují zajímavě provedená prostředí, výborné herecké výkony, nádherná hudba... Mnoho sekvencí je přímo převzato z jeho obrazů, které takto "ožívají" a dotvářejí jedinečnou atmosféru filmu. Myslím, že velice věrně a s notnou dávkou empatie je vystižena samotná povaha "posledního ze starých mistrů" a zároveň "otce moderního malířství" i pohnutá doba, ve které žil, která zvláště ve Španělsku nebyla na boje, zrady a zvraty chudá. ()

Rathe 

všechny recenze uživatele

Většinou mě životopisné filmy vezmou za srdce. Vezmou mě na šílenou jízdu, kterou si užívám od začátku až do konce. A pak na film ještě několik hodin musím myslet. Zde se mi to ale z nevím jakých důvodů nestalo. Film naprosto nudný. Asi jsem kulturní barbar no. ()

Reklama

Reklama