Reklama

Reklama

Lynč

(seriál)
TV spot

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mladý dokumentarista Lukáš přijíždí do malého města Buchnova, aby zjistil více o násilné smrti Denise, kterého znal od dětství, stejně tak jako obviněného vraha. Nalezne tam nejen vzpomínky na minulost, ale také řadu podivností a záhad ze současnosti. Ukáže se totiž, že Denisovu smrt doprovázel krutý lynč. Seriál mimo jiné zkoumá, jaký efekt má vražda nevinného muže na malé město uprostřed Česka, kde se všichni navzájem znají a kde má každý své tajemství. Velkým tématem projektu je odkrývání reality maloměsta a objevování skrytých kostlivců ve skříních jeho obyvatel. Tvůrci se také zaměřili na více či méně fungující mezilidské vztahy a otevřou i problematiku rasové nesnášenlivosti a předsudků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (54)

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lynč na diváka aneb béčkové guilty pleasure! Ambice tvůrců byla hned od začátku zřejmá, natočit veřejnoprávní ohlas na bravurně komponovanou i natočenou seriálovou vlajkovou loď soukromé televize HBO Pustina - tam jde také o obraz hluboce nemocné společnosti, sondu do podobného sociálního i etnického prostředí, ovšem byla nanejvýš realistická, umělecky velmi povedená, s hlavními hrdiny se dalo lehce ztotožnit, měli charisma, v Lynči se chovají nelogicky, podivně a jsou nesympatičtí naprosto všichni... Navíc se ukázalo, že (sociální) skupina sedmi mladých scénáristů pod americkou supervizí pracovala až příliš aktivisticky, že přenést ryze americké respektive jižanské téma do českého prostředí vůbec nefunguje, že onen koncept ,,Hořící Mississippi na českém maloměstě" je neživotný, že Louisiana opravdu není Středočeský kraj. Asi by to bylo i zajímavé, kdyby to ovšem nebylo po formální stránce tak ,,provinční" a ve výsledku tak utahané a nudné, tezovité, místy silně nelogické, řemeslně nezvládnuté, špatně zahrané, téměř až amatérské, bohužel i hloupé...a tak místo veřejnoprávní Pustiny tvůrci nechtěně napsali a natočili pokračování Magnuskových Bastardů...béčkový škvár... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pokus o druhou Pustinu se nepodařil. 1) Na roztříštěném, chvílemi nelogickém a po celou dobu neobratném scénáři se zřejmě podepsalo množství nezkušených autorů, které očividně nezvládl ani americký showrunner (i když kdo ví, jaké by to bylo bez něj). K tomu kreativní producent Jan Maxa: Projekt je v českém kontextu unikátní hned z několika pohledů: vznikal ve spolupráci České televize, filmových škol a kateder FAMU, JAMU a UTB ve Zlíně. Scenáristé i režiséři jsou vesměs mladí lidé, studenti či nedávní absolventi vysokých škol, které řídí zkušený Harold Apter. Jde o kombinaci kriminální minisérie se sociálním dramatem, což je nelehký žánr, který se rovněž v české tvorbě nevyskytuje často. A konečně jde o první televizní seriál koprodukovaný televizí ARTE z její centrály ve Štrasburku._____ 2) Spoiler. Asi největší problém mají někteří diváci a komentátoři se skutečností, že Romové jsou zde vylíčeni čistě jako nevinné oběti. Nechuť k nim je zde podána jako rasistický předsudek a nikoli jako odezva na jejich vlastní chování (což by bylo, myslím, blíže realitě)._____ 3) Spoiler. Incestní linka působí dosti rušivě. Její smysl se vyjeví až ke konci, což je sice mírně překvapující, ale pachuť z předchozího to nesmyje._____ 4) Další zásadní výhrady se týkají řemeslného neumětelství, zejména pokud jde o scénář a dramaturgii._____ Dokumentarista z Prahy je...jak to říci...silný myšoid._____ Protivná doktorova dcera (Štěpánka Fingerhutová) mi pila krev (některé oběti prostě nesnáším)._____ Pitomoučký policista by byl k smíchu, kdyby nebyl k pláči._____ Klause (37letý Ladislav Hampl) a Franze (37letý Ondřej Nosálek) si tvůrci zřejmě vypůjčili z České sody (Alles Gute)._____ 5) Na druhé straně stojí dobré až výborné výkony herců, vemlouvavá atmosféra připomínající Pustinu, aktuální společenské téma a nikoli nezajímavá kriminální story s pokusem o thrillerový konec._____ 6) Zaujali mě: vynikající (a navíc silně přitažlivý) Janek Gregor (Pavel, co dělá pro magistru), Jiří Roskot (slabomyslný Jirka), 30letý Jan Cina (zlynčovaný Denis), 31letý šedivě nenápadný Matěj Anděl (Lukáš, přijel prozkoumat Denisovu smrt), 19letý přirozený bratr Jana Bendiga Marsell (Denisův mladší bratr Tomáš), 12letý výborný Tobiáš Rímský (Zbyněk Jokl, šikanuje cikány) a samozřejmě i 37letý Ladislav Hampl (Klaus) a 37letý Ondřej Nosálek (Franz). ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Oceňuji snahu České televize natočit něco zajímavého a namočit do toho mladé talenty. Atmosférou tu městečko Buchnov opravdu působilo podobně, jako třeba městečko Pustina ve stejnojmenném seriálu. Pohraniční oblast je a bude vždycky vděčným prostorem pro dobrou atmosféru. Horší už je to ale se scénářem. Nevím totiž, na jakou sortu diváků má mířit lynč cikána v pohraničním městě. Absolutně jsem nepochopil lhostejnost snad celého Buchnova. Stejně tak jsem nepochopil, proč tu autoři celé městečko vykreslují jako poměrně slušný panoptikum (obzvlášť Pavel Kříž tu svojí postavu přepálil do absurdna) a z cikánů naopak dělají lidumily. Jako kdyby nám film chtěl říct, že i mezi cikány jsou normální lidi a mezi necikány psychopati, což je jasný...Dělá to ale nejhůř, jak jenom může, čímž si sympatie nezíská. Naštěstí herecky to není zle a mladá krev se opravdu snaží. Jenže jakmile se oklepete z prostředí, zasáhne Vás závěr, kde vyvrcholí celá ta lhostejnost do ještě většího absurdna, než by Vás během celého toho sledování, byť jen, napadlo. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řekněme, že námět lynče v kombinaci se sociálním dramatem severních Čech ( chudoba, sociálně slabí opálení, atd. ) byl celkem dobrý nápad, ale to provedení je tak nevěrohodné a chování postav z říše mimo realitu ( absolutní úlet dva "zábavní" gangsteři, kteří zvednou statistiky počtu vražd v ČR o desítky procent , hlavní hrdina nesympatický chytrolín, který se osype při slovu cikán, atd.) , že tento seriál splachuje do zapomnění. Herecky nejvíce exceluje Kříž, který tu má asi nejúchylnější roli své kariéry. ()

Sarpele 

všechny recenze uživatele

Místo sedmi scenáristů a amerického konzultanta to chtělo především schopného dramaturga. Škoda vyplýtvaného potenciálu tolika mladých lidí. Od ČT je sice hezké dávat šanci i neostříleným tvůrcům, ale pokud si jejich podporu představuje zrovna takto, tedy předhodit je "velkému" jménu, které se dobře vyjímá v PR článcích, jinak ale při neznalosti českého jazyka reálií může těžko pomoct zrovna při tvorbě tohoto typu seriálu, to ať raději mladé nepodporuje vůbec... Plusové body snad jen za spoustu neokoukaných herců, případně i za zajímavé obsazení těch okoukanějších (ambivalentní doktor Pavla Kříže, rasistický hnusák Jiřího Dvořáka, za každou cenu smířlivá starostka Barbory Kodetové). Doufám, že se Pavel Anděl, Marsell Bendig nebo třeba Štěpánka Fingerhutová objeví časem v něčem lepším... ()

Galerie (112)

Zajímavosti (13)

  • Hospoda u Kachny existuje a v seriálu nese svůj skutečný název. Nachází se v Blšanech, které byly v seriálu přejmenovány na fiktivní Buchnov. (Nick321)
  • Jako místo pro natočení veškerých záběrů fabriky Magdy Stránské (Zuzana Stivínová) posloužil bývalý cukrovar v obci Velvary. (Nick321)
  • Policista Vojta Marek (Marek Němec) má na uniformě připevněné osobní číslo 98911108. Osobní čísla policistů jsou ale vždy šesticiferná. (Martin_L)

Reklama

Reklama