Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou černé komedie Teroristka je Marie (Iva Janžurová), učitelka na penzi, která si jednou řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás občas napadne, ale hned tu myšlenku rozumně zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky – přesto, že jí bývalý žák, momentálně v podmínce (Pavel Liška), dává cenné životní rady: „Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere.“ (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (563)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Výrazně nevyrovnaná černá komedie, režírovaná spíš jako seriózní sociální drama, v němž se realistická dramatická rovina střetává s rovinou humornou v disharmonickém nesouladu a obě se navzájem potlačují, místo toho, aby spolupracovaly a doplňovaly se. Komediální nadsázka je přitom to jediné, co film zachraňuje před osočením, že oslavováním postavy bývalé učitelky, stylizované do takřka westernové bojovnice za spravedlnost, která se s ilegálně získanou brokovnicí v ruce rozhodne ochránit chatařskou osadu před zlým mafiánem, v podstatě obhajuje prosazování cílů střelnými zbraněmi. Záměrem tvůrců pochopitelně nebylo nebádat lidi, aby si vzali pušku na každého, kdo jim vadí v cestě, jakákoli nenásilná řešení však zároveň prezentují jako neúčinná, což zanechává hořkou pachuť z neexistence východiska pro všechny, kdo se kdy ocitnou pod nespravedlivým útlakem bezcitných či zkorumpovaných mocnářů. I jako od reality odtržená bláznivá komedie o mstící se důchodkyni (což vážně není tento případ) působí Teroristka dietně a neintenzivně. Mimo jiné hlavní hrdinka ani nemá svůj pokus o vraždu dost promyšlený - snímek je totiž podřízen tomu, že jde o křehkou seniorku, která zbraň v životě nedržela, ani za mák se nesnaží hlídat si záda a její plán na zabití je amatérský a lajdácký, kvůli čemuž se vyvrcholení filmu nese v duchu spíše rozvážného improvizovaného vaření z vody. Zároveň jde o film, v němž se ženy nechávají sexuálně vydírat jak na běžícím pásu, a kde dostatečným trestem za smrt psa má být kopanec do rozkroku. Většina diváků se v tom ale pravděpodobně šťourat nebude, vystačí si s tím, že Iva Janžurová dobře hraje, a bude se smát tomu, jak míří na lidi s brokovnicí, kterou tahá v nákupní tašce na kolečkách spolu s formou na bábovku. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Fakt jsem byl překvapený, jak moc mě to bavilo, protože Bajgarův předchozí film Teorie tygra jsem vyloženě protrpěl. S tím, aby se problémy v reálném životě řešily v podobném stylu, jaký si zvolila titulní postava, samozřejmě souhlasit nejde, na druhou stranu se zcela ztotožňuji s druhým vyzněním scénáře, a sice že staré lidi není radno podceňovat (k tehdy 78 leté Janžurové lze chovat skutečně jen respekt - btw. vlastně nechápu, proč jí v tom filmu ještě roky ubrali a mluví o ní jako o 70 leté - a ta role penzionované učitelky, která vezme spravedlnost do vlastních rukou, mi pro ni přišla fakt skvěle napsaná, a to mladé koště Svarinská se vedle těch 2 legend Janžurové a Holubové může jít zahrabat, a né, fakt to nezachrání tím, že ve filmu ukáže prsa, což je btw. asi nejzbytečnější svlečený záběr v dějinách filmu ever, protože kdyby v té scéně byla například jen ve spodním prádle, vyznělo by to zcela nastejno). Bavil mě i soundtrack, lokace a Hofmann, naopak Vilhelmová mě tam poněkud otravovala, a fakt mi vadilo to zabití psa (které jsem navíc úspěšně předpověděl dopředu, jinak mi to ale naštěstí moc předvídatelné nepřišlo), které je navíc "potrestáno" nepochopitelně mírně. Celkově nicméně skutečně pro mě obrovsky pozitivní filmové překvapení. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Teroristka zaujme zejména černohumornou atmosférou a nepředvídatelným scénářem. Celému filmu vévodí (v nejednom slova smyslu) ostřílená Iva Janžurová, paní Herečka, jejíž postava se na stará kolena rozhodne vzít spravedlnost do svých (lehce se třesoucích) rukou, ať to stojí, co to stojí. Nicméně i ostatní členové hereckého ánsámblu předvedli přesvědčivé výkony, od arcišmejda Hofmanna, přes rajdu Vilhelmovou, až po na smrt nemocnou a děsivě vypadající Holubovou. Vrchol filmu byla rozhodně konfrontace mezi Marií s Machem, následovaná nevyhnutelným koncem. V závěrečné třetině jsem si nemohl nevšimnout nepřehlédnutelné podobnosti s Univerzální uklízečkou - Janžurka alias česká Maggie Smith. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

S přibývajícími minutami čím dál víc nelogický, absurdnější a obludnější příběh. Film je rozdělen na třetiny - ta první, expozice, ještě docela ušla, byť je, jak je u Bajgara zvykem, plná klišé a rádoby pravd o tom, jak to ve společnosti fuguje nebo by aspoň fungovat mělo. Druhá třetina, kdy se obyčejná, středostavovská učitelka připravuje na svůj čin, už začíná povážlivě skřípat. Že by si Marie neuvědomovala, že se určitým činem začne podobat zlu, které chce sama vymýtit? Třetina poslední je naprosto neuvěřitelnou eskalací samoúčelných jatek, u kterých nevíte, zda se jim smát, nebo u nich plakat. Netuším, zdali se scénárista a režisér inspiroval QT, ale u něj je násilí hodně často prostředkem k tomu, aby nám ukázal, jak jsou postavy směšné. Píšu to po několikáté, ale jeden z hlavních autorů bulvárního pořadu "Na vlastní oči" nemá na to, aby udělal černou komedii pořádně odvázanou a vyrobil násilí, které je prospěšné vyprávění. V podstastě jen díky hercům jsem film neposlal nemilosrdně do odpadu. Kvůli hereckému umění Ivě Janžurové, která svoji jednorozměrnou roli dokáže zahrát poměrně přesvědčivě, Martinu Hofmannovi, který prostě záporáky umí, MOST neMOST (ale bojím se, aby se časem zbytečně nezaškatulkoval do typově podobných rolí, stejně jako svého času Jiří Macháček) a poměrně civilnímu Pavlu Liškovi se dalo vše slušně přežít. Mladší ženské postavy byly víceméně odsouzeny do pozic stafáže se sexuálním podtextem. Tomu říkám úspěch! 10%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Český pokus o western po dlhom čase, čiže eastern, mi celkom sadol, ale je jasné, že takýto experiment nemohol osloviť kladne všetkých, čo dobrovoľne chodia za peniaze do kina na českú tvorbu. Kým sa dostaneme k "prestrelke", prejde dosť dlhý čas a ten je vyplnený prípravou na záverečnú konfrontáciu. Pozerať sa na to rozhodne dá bez ujmy, no a tá konfrontácia zase všetko naladí do atmosféry a humoru špagetti westernov, čo zase nemusí každému sadnúť. No to pretože o skutočnú prestrelku nejde, skôr o paródiu na žáner, pričom ale postavám určite o niečo závažné ide. Všeobecný hejt je podľa mňa nezaslúžený, respektíve zbytočne k tvorcom krutý, neviem, či sa vážne čakala sociálna dráma desaťročia a útok na všetky české levy, ako zábava Teroristka podľa mňa svoj účel plní. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • Prvá zbraň, ktorú dostane Marie (Iva Janžurová), je pištoľ Desert Eagle. Neskôr má revolver Astra 357. Eva Součková (Eva Holubová) má revolver typu Webley Bulldog. Mach (Martin Hofmann) má pištoľ CZ 75. (ČSFD)
  • Film pokračuje ešte po záverečných titulkoch. (figis20)

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Čeští filmaři si rozdělili peníze

Čeští filmaři si rozdělili peníze

15.06.2018

Státní fond kinematografie čerstvě rozdělil celkem 65 milionů mezi devítku vybraných filmových projektů. Největší částku 15 milionů korun obdržel chystaný snímek Davida Ondříčka (Ve stínu) Zátopek,… (více)

Reklama

Reklama