Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1942 přijímá fašistická vláda tzv. Slovenského štátu norimberské zákony. Zabavené židovské podniky předává do rukou prověřených slovenských občanů. Truhlář Tono Brtko (Jozef Króner), poctivý a slušný člověk, pod nátlakem chamtivé manželky a vysoce postaveného švagra neochotně přijme arizační dekret na galanterní krámek stařičké paní Rozálie Lautmannové (Ida Kamińska). Polohluchá paní nechápe, co se v zemi děje, a považuje Tona za svého pomocníka. Doma a na veřejnosti ovšem Brtko předstírá, že „arizuje". Ve skutečnosti u paní Lautmannové renovuje letitý nábytek, zatímco ona o něj pečuje jako o syna. Nadejde však den, kdy všichni Židé z městečka obdrží předvolání k transportu a Tono musí přiznat barvu... (Česká televize)

(více)

Recenze (518)

Satan 

všechny recenze uživatele

60. léta československého filmu a tabuizovaná témata. Skvělá studie charakteru ovlivněná okolnostmi a patřičně zahraná Kronerem, solidně zvládnutá atmosféra, která postupně nabaluje tíhu tragických rozměrů a vkusně dávkovaný humor, jenž se záhy mění v nefalšovanou hrůzu. Možná je to vysokým oceněním, možná je to na československý film trošku delší stopáží, ale na konkurenty v podobě Vyššího principu nebo Spalovače mrtvol se tento, byť velmi důležitý a psychologicky zajímavý film, nemá. [Přesná stopáž: 120 min] ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli existuje důvod, aby se Kadár a Klos za své filmové počiny z 50. let smažili v pekle (a ono jich pár existuje), pak tímhle filmem svá provinění bohatě odčinili. Výborné mrazivé drama z válečné doby, které ukazuje, jak diktatura a temná doba dokáže křivit lidské charaktery. Mimochodem, když srovnáme oceňovaný Hřebejkův snímek Musíme si pomáhat s Obchodem na korze, pak pochopíme, jaký je rozdíl mezi velmi dobrým a vynikajícím filmem a jaký je rozdíl mezi sázkou na jistotu a filmařskou odvahou. Celkový dojem: 100 %. Jeden z nejlepších filmů, jaké kdy československá filmová škola vyprodukovala. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Velký filmový zážitek. Naprosto poprávu oceněný Oscarem za nejlepší cizojazyčný film. Geniální herecké výkony, lepší jen stěží uvidíte v nějakém jiném československém či českém snímku. Jozef Króner tu předvádí svůj životní výkon, který kdyby byl Američan a předvedl takový výkon v americkém filmu, tak je to jistý Oscar. Ida Kaminska, která dokonce byla naminována na Oscara za nejlepší ženský výkon, předvádí též špičkový herecký výkon a na její paní Lautmanovou je tak nezapomenu. Dvojice Kloss - Kadár (jsou i autoři scénáře) moc filmů nezpodila, ale ty co natočili na konci 50. a v první polovině 60. let patří mezi absolutní špičku. Závěr filmu budu ještě nějaký čas rozdýchavat. I když dávám jen čtyři hvězdičky, tak věřte, že to jsou ty nejsilnější co jsem kdy dal......... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

O Obchode na korze bolo toho napísané asi už všetko, ja sa zameriam na herecký výkon Jozefa Kronera. Zobrazuje jednoduchú, v podstate dobrácku postavu Tóna Brtka, ktorý sa stáva po niekoľkých zásadných udalostiach akýmsi slovenským "Konformistom". Môžeme ho nazvať obeťou, môžeme ho nazvať zbabelcom, ale nikdy nemôžeme tvrdiť, že my by sme sa dokázali v danej situácii zachovať statočnejšie. Króner, ako vysoko inteligentný herec a človek pôsobí v tejto úlohe maximálne uveriteľne. Ak dokáže herec vzbudiť dojem, že z jeho výrazu vyžaruje jednoduchosť a malomeštiackosť, že jeho postava nie je príliš bystrá, je jeho výkon dokonalý. Naopak to nejde. Takmer každá európska krajina sa musí prostredníctvom kinematografie vyrovnávať so svojou históriou v rámci druhej svetovej vojny a témou holokaustu a som rád, že my slováci smeto dokázali tak bravúrne a uznal to aj svet. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne herecké výkony, silná téma, škoda len, že farba chýbala. Pritom nemusela. Film je to dobrý, to nepochybne, ale po rokoch sa dá zamyslieť nad určitými vecami. Že je to jediný oscarový slovenský film je samozrejme úspech, ale asi to niečo hovorí aj o tých oscaroch, kde sa vždy pretláča do popredia len istá téma, etnikum, menšiny. A to už desaťročia. Tiež je na pováženie, že v Sabinove stojí dnes od leta 2021 bronzová socha Kronera alias Tóna Brtka, zatiaľ čo v tom istom čase súdia iného človeka za citácie štúrovcov... Ako spoločnosť sa posúvame určitým smerom a nezdá sa mi, že šťastným. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (48)

  • Mesto Sabinov, v ktorom sa príbeh odohrával aj natáčal, v júni 2006 slávnostne otvorilo expozíciu kultúrneho centra s exponátmi z nakrúcanie filmu, z ktorých mnohé darovali občania mesta. Je medzi nimi aj kópia sošky Oscara od manželky scenáristu. Zaspomínať na nakrúcanie snímky si prišiel do Sabinova v tom čase posledný žijúci protagonista filmu František Zvarík (Markus Kolkocký), dcéra Jozefa Kronera (Tono) – Zuzana Kronerová – a vyše 80-ročná vdova pani Edita po autorovi literárnej predlohy filmu Ladislavovi Grosmanovi. (Raccoon.city)
  • Že je Obchod na Korze naším prvním Oscarem oceněným filmem je všeobecně známo. Ale méně se ví, že má i jednu neproměněnou nominaci. A to pro herečku Idu Kamińskou, která byla za svůj výkon nominována na Nejlepší herečku v hlavní roli. Co se však neví takřka vůbec je, že tato nominace byla udělena zcela výjimečně až v roce 1967. Tedy rok poté co film získal Oscara pro Nejlepší neanglicky mluvený snímek. (DaViD´82)
  • Deti, ktoré sa vo filme len mihli, dostali desaťkorunáčku, gazdinky na trhu s husou pod pazuchou si zarobili za deň päťdesiat korún, gazdovia s konským povozom si zarobili dvojnásobok. (Raccoon.city)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama