Reklama

Reklama

Dark River

Trailer
Velká Británie, 2017, 89 min

Obsahy(1)

Po smrti svojho otca sa vracia  Alice (Ruth Wilson) späť do svojej rodnej dediny, na farmu, o ktorú sa stará jej brat, aby si tvrdila právo na jej nárok a vlastníctvo. (sochoking)

Recenze (23)

Radek99 

všechny recenze uživatele

I druhý film britské scénáristky a režisérky Clio Barnardové je událost. Silně působivé psychologické drama, jehož tíživá atmosféra a ponurost příběhu zacykleného v dávné minulosti, kterou si hlavní hrdinka nese v sobě, doslova ubíjí... V Dark River už sice zmizel dětský hrdina a náhled na svět jeho očima, ovšem traumata způsobená v dětství determinují naprosto vše. Clio Barnardové se podařila skutečně strhující reflexe kampaně #MeToo naroubovaná na tradici britského sociálního dramatu (konkrétně tolik typického filmově britského vesnického ,,mizernizmu"). Komorní až minimalistický rámec, působivá kamera, silný scénář a skvělé herecké výkony - herečka Ruth Wilsonová mi svým výkonem (i fyzickou podobností) připomněla kultovní roli Emily Watsonové v Trierově Prolomit vlny... Možná jen to finále je až moc...antické... Tam mohla možná Clio Barnardová coby scénáristka ubrat. I bez něj jde totiž o temně melancholický film, jehož tragický rámec se dokonale otiskuje v tamní až goticky působící krajině (skvěle komponované záběry, v nichž strhující jsou především celky). O tomhle filmu budu přemýšlet ještě dlouho... PS: Smažte, prosím, někdo ten zavádějící žánrový tag ,,mysteriozní", ať se toho nechytají adolescenti a nekazí filmu hodnocení... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Drsná, ponurá, silně depresivní záležitost, kde se minulost setkává s přítomností a její dopad je deprimující pro všechny zúčastněné. Mnoho se tam nemluví, ale o to víc se dá vstřebat tím, co je viditelné nejen z jednání Ruth s bratrem, ale i z flashbecků a celkové atmosféry, která byla přesně v souladu s daným příběhem. Už druhý film od Clio, kde jsem spokojená a doufám, že se dočkám jejích dalších počinů. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Veľmi pochmúrna záležitosť odohrávajúca sa v tej najväčšej prdeli Anglicka, niekde na farme s ovcami, kde sa i muchy otáčajú a líšky dávajú dobrú noc. Na psychike moc nepridá ani výborná práca s kamerou, ktorá dosť času trávi zábermi ťažkého, depresívneho počasia. No a tu riešia svoje nezhody brácho so segrou, ktorí sa nevideli 15 rokov. Vpodstate je treba byť pripravený na pomerne drsnú depku. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Když tak čtu některé komentáře, úplně se mi z nich motá hlava. Silný, ponurý příběh, zacyklený v dávné minulosti? To jako vážně? Pro mě je největším problémem, že jsem mu prostě a jednoduše nevěřil. Ruth Wilson nějak extra nemusím, Sean Bean řekne asi jen dvě věty a filmový bratr v podání (asi) Marka Stanleyho mě hrozně štval. Samozřejmě výkonem. Ale to bych ještě přežil i chatrný scénář, který absolutně neví, co chce. Ale konec ne.Ten byl přeplácaný jak silvestrovská oslava. Ještě teď mi je z něj zle, tak proto dvě a půl. A pokud můžu doporučit mnohem lepší, sourozenecké drama tak Ďábli a nebo Deltu, na tohle se pokusím co nejdříve zapomenout. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Intenzívna súrodenecká dráma z prostredia upadajúcej farmy. Brat a sestra nedokážu zmeniť desivú minulosť, ale zanechala v nich pocit smútku, hnevu a strachu. Obaja nedokážu komunikovať, v tomto je snímok veľmi silný. Tých silných momentov je však oveľa viac, minimalistická hudba, pôsobivá statická kamera, šikovné prestrihy udalostí z prítomnosti a minulosti a v neposlednom rade vynikajúce herecké výkony. Tento film je ponurá rodinná dráma, ktorá vyžaduje divákovu pozornosť a takto ju treba brať. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Největší problém je, že víte prakticky od začátku, co bude obsahem flashbacků a proto bych dal na jejich úkor přednost většímu množství dialogů, které by filmu ponechaly nějakou neznámou. Nicméně ten dopad všepohlcující depky to zase tolik neovlivnilo a člověk během sledování ztratí chuť na úplně všechno (myšleno v dobrém). Herecky parádní a pořád je mi záhadou, proč je filmografie Ruth Wilson stále tak chudá. S přehledem strčí do kapsy většinu současných hvězd. 75% ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Vťahujúce, podmanivé, strhujúce a dychberúco podané. A rovnako poriadne depresívne. Prepálený záver mi nesadol, ide však o brilantnú filmárčinu. Chce to poriadne herecké úlohy pre Ruth Wilson, je to fantastická herečka. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pravá nefalšovaná depka. Není cesty ven a každá ulice je nakonec slepá. Po smrti otce se sourozenci sejdou na ranči, kde vládl otec tvrdou rukou. Dceru zneužíval a syn musel žít s tím, že se sestry nezastal. No a následky jsou velmi dlouhodobé. 60% ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Davové šílenství tento typ filmů nezpůsobuje, ale režisérka Sobeckého obra se mi znovu trefila do vkusu. Prostý příběh dvou sourozenců přináší silný a čistě emocionální film zasazený do syrového anglického venkova. A stejně jako v Sobeckém obru, i tady vsadila režisérka v posledních scénách spíše na výrazy než slova. Silné čtyři. ()

zsn odpad!

všechny recenze uživatele

Jsem zas dlouho neviděla takovou koninu. Hodinu stříhání ovcí a na posledních 5 minut trocha akce. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Sugestivní drama s výtečnou vizuální stránkou a hereckými výkony. Mohu potvrdit, co píše můj oblíbený uživatel Radek99. Snímek není pro každého, pro svůj komorní až minimalistický a depresivní charakter má jen úzkou cílovou skupinu. 90 % ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Jsem milovník všech atributů ve snímku uplatněných – drsné přírody, irského počasí, života na farmě, samotářství, rozplétání těžkosti osudů… Film bezesporu velmi povedeně navazuje na tradici rurálních rodinných dramat (např. The Field, 1990, Oxen, 1991, u nás Je třeba zabít Sekala, ad.). Snahu představit realistickou sondu do životního osudu utvářeného zde z velké míry specifickým prostředím vnímám jako dnes už bohužel velmi neobvyklý, a proto překvapivý pokus přenést hloubku stigmatu starých rodinných tragédií do aktuálních poměrů. To mi dělá velkou radost – takto unitární, vrcholně hluboké příběhové linky dnes nejsou v módě a autorka jimi z hlediska přijetí publikem jistě dost riskuje. Nabízí maximálně životný obraz naznačující kontinuitu lidských starostí bez ohledu na modernitu, která by se vždy ráda tvářila jako něco zoufale jiného, od minulosti odtrženého a s ní nesouvisejícího. Performance jsou skvělé, oba protagonisté se hlavních postav ujali se stoprocentním výsledkem a realističnost kamery i režie při zachycování materiálních detailů jako východiska pro náladu a genius takto odtrženého života, evokujícího pro změnu nejblíže asi Wuthering Heights od Andrey Arnold z roku 2011 v hlavní roli s Kayou Scodelario, je doslova neodolatelná. To vše uchvacuje a uvádí do hloubek příběhu velmi silně. Ale příběh sám překročil tu subtilní linii, která ho chrání před relativizací vlastní výpovědi. Zatímco v The Field šíře a hloubka tragédie odpovídají své době, takže nevzbuzují pochybnost ve svém rozměru, příběh v Dark River se odehrává v 21. století, ve státě a ve světě, kde se o problémech mluví, člověk naopak téměř nemůže uniknout tomu, aby s nimi nebyl sám. To je možná na hraně, avšak stále v rámci potřeb filmové licence. Pomyslnou linii autorka překračuje až akcelerovaným finále, navíc trochu zkratkovitým, jako by příběh bylo třeba rychle uzavřít. Právě na této lince, zůstane-li zachována, získávají příběhy svůj nejmocnější a nejsdělnější imprint, právě tady vzniká drama, jež z myslí už nikdy nevymizí. Nepřekročit ji ve směru k vlastní karikatuře či zlehčení se tu myslím úplně nepodařilo. Jinak bych ale váhala mezi třemi a čtyřmi hvězdami, protože v obklopení soudobou produkcí vnímám tento snímek jako unikátní světlo na kupce bahna. Clio Barnard zaujala, určitě se budu pídit i po jejích dalších filmových počinech. ()

Plaque odpad!

všechny recenze uživatele

Strašne artovo sa tváriaca kokotina! Hodina a pol sa vliekla ako celý deň, pri sledovaní mindrákov jednej vidláčky a jej brata tragéda sa za celý čas nič zaujímavé neudialo. Predvídateľné scény pôsobili ako nudná výplň v príbehu, ktorý nemal nič, ani - originálnosť, nápad, výnimočnosť ani netradičné spracovanie. Tisíc krát požutý námet vyrovnávania sa s pedofilnými chúťkami vlastného otca sa zadrhával na absolútne zbytočných scénách - a la britská kuchárka a príprava paprikášu s detailným postupom vykuchania králika. Tento film bol samá vata! ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Pro všechny pastavce,milovníky ovcí a artových filmů.Po filmu Sobecký obr,který byl zas pro správný koňáky,tu máte meeeee pomalu nekonečně.Do toho již klasický příběh,protknutý flashbackem,ve kterém hraje Sean Bean,až by ho tam jeden nepoznal milovníka.Příběh ve finále nesmyslně graduje a vyjde tak nějak do duše naprázdno,ale u těhle snímků je to vlastně tradiční hodnota.Důraz byl vždy kladen na postavy ve filmu a dvojice sestra bratra tu funguje na jedničku.Ruth Wilson si pamatuju ze seriálu The Affair a důkazem jest,že holka umí hrát.Jak jsem psal už na začátku,je tu oveček tolik,že se pomalu půjdete ostříhat i Vy. Farma co je na konci s dechem,kdy se Alice vrací domů za bratrem,aby kvůli úmrtí jejich otce,převzala otěže statku je na papíře solidním scénářem.Pravda je,že začátek moc nebaví a začne pomalu divák z toho mekat jak ovce,ale postupem se stupňuje jakési napětí mezi dvouma,který spojuje pouto.V tomhle snímek exceluje a ten vývoj je fakt realisticky podaný. ()

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Temné a depresivní drama se spoustou vábivých scenérií drsné krajiny odehrávající se v prdeli světa někde na anglickém venkově. Na jedno podívání dobrý, ale pokud bych si to pustil ještě tak 2x, tíživá atmosféra by mě donutila si to hodit. ()

Související novinky

Filmový festival v Torontu udělil ceny

Filmový festival v Torontu udělil ceny

18.09.2017

Filmový festival v kanadském Torontu letos svým návštěvníkům přinesl na plátnech kin 339 filmů během jedenácti dnů. A zde vám jako tradičně přinášíme přehled hlavních vítězů. Cenu diváků pro nejlepší… (více)

Reklama

Reklama