Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 3

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (302)

silentname 

všechny recenze uživatele

Je to smutné, že je v tomto filme krásne vidieť reálnu ruskú politiku. Že ututlať problémy a tváriť sa, že všetko je v pohode stále platí a keď im niekto niečo vytkne, tak to odmietajú, alebo budú hovoriť, že vinní sú tí druhí. A keď chcú druhí pomôcť, tak im to nedovolia, lebo si budú chrániť svoje tajomstvá a nechcú ukázať, že ponorka bola stará a nebola dlhodobo opravovaná a podobné veci. "Kursk" je podľa mňa skvelý film. V prvom rade sledujeme zvyšnú posádku preživších a hoci poznáme ako to dopadlo, tá ich snaha a súdržnosť a boj je dosť dramatický a je mi ich ľúto. Musím pochváliť hlavne výkon Matthiasa Shoenaertsa. Dal do toho skutočne všetko. Časti v ponorke sú podľa mňa vynikajúce, no súčasne sú zaujímavé aj časti vonku. Jedna nám ukazuje politiku a vojnu, ktorá reálne je len v niekoho hlave a na druhú stranu ľudí, ktorí by dali všetko za to, aby mohli prežiť, len technika Ruska je zastaralá, batérie sa okamžite vybijú a náhradné nemajú. Jak typické. Držalo ma to v pozornosti, postavy boli dobré a jednotlivé udalosti sú spracované silne a majú skutočnú atmosféru. Hodnotenie: A- ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Rusko na cestě mezi dvěma totalitami, kdy k uvolňování docházelo, ale spousta věcí běžela podle desítky let zajetých mechanismů. Při záběrech z moře slabší, přece jen, Vintenberg není žádný trikový tvůrce, jinak ovšem spokojenost - "dánské Rusko," vynikající Firth a Sydow a marná záchrany snaha. Občas malinko studené, větší emoce to ve mě bohužel nevyvolalo. 90%. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Myslím že film pracuje se zadanou látkou nejlépe, jak mohl. Výprava výborná, práce s fakty korektní, fabulovaná dramatizace v únosných mezích. Sděluje bez přehnaného patosu to podstatné: že za tragédii mohl šlendrián, a že v Rusku, jako vždy, lidský život neznamená nic ve srovnání se strategickými zájmy. --- Smutný je fakt, že Rusové tohle pořadí hodnot všobecně akceptují. Pár vdov si poplakalo, ale národ jako celek vítá fakt (nebo iluzi?), že do ozbrojených sil se od té doby investuje mnohem víc, a jejich výkonost a prestiž se zlepšily. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nemastné neslané. Ani neviem, čo by som k tomu napísal. Pripadalo mi to slabé a strašne nevýrazné s nábehom na neviditeľnosť. Len s pár dobrými, zaujímavými scénami. Herci matní, po atmosfére zostali len nevýrazné, stopové prvky, silné scény by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky a slávni herci vo vedľajších rolách to skôr rušili, než že by tomu pomáhali. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Od Kursku jsem vlastně absolutně nic nečekal, o to víc mě překvapil poměrně silným emočním zářezem. Nejsem moc velký fanda těch velkolepých evropských koprodukcí. Většina z nich dopadá jako takový nemastný a neslaný mišmaš hollywoodské průměrné tvorby a nic moc zajímavého z toho tím pádem nekouká. Kursk navíc na první filmový pohled ničím zvlášť nevyniká. Průměrná vizuální stránka s množstvím (i když docela ucházejících) CGI dokreslovaček, tomu odpovídající styl vyprávění s několika se větvícími liniemi. Jenže příběh je sám o sobě natolik silný a zajímavý, že i v docela standardním filmařském provedení tlačí diváka úspěšně do sedačky. Postupně se navíc ukáže, že on ten Vinterberg přeci jen točí nadprůměrný biják, a že některé sekvence z hlavy úplně jednoduše nedostanete. Kursk je svým způsobem staromilsky odvyprávěný a ztvárněný katastrofický film, který působí na emoce diváka postupně, tak, jak se odvíjí vývoj postav a samotného příběhu. K hromadě věcí bych měl výtky a připomínky, ale divácký vjem ze silného citového zážitku u mě tentokrát vítězí. 8/10 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Film ukazuje admirála Petrenka (Max von Sydow) ako šéfa verejného informačného panelu: v skutočnosti ho viedol ruský prezident Vladimir Putin. (Arsenal83)
  • Natáčelo se ve skutečné ponorce Le Redoutable, která se nachází v námořním muzeu v Cherbourg-Octeville ve Francii. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Scenár Roberta Rodata bol vypracovaný podľa knihy Roberta Moora z roku 2002 "A Time to Die" ("Čas zomrieť"). (Arsenal83)

Reklama

Reklama