Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 4

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (302)

Maq 

všechny recenze uživatele

Myslím že film pracuje se zadanou látkou nejlépe, jak mohl. Výprava výborná, práce s fakty korektní, fabulovaná dramatizace v únosných mezích. Sděluje bez přehnaného patosu to podstatné: že za tragédii mohl šlendrián, a že v Rusku, jako vždy, lidský život neznamená nic ve srovnání se strategickými zájmy. --- Smutný je fakt, že Rusové tohle pořadí hodnot všobecně akceptují. Pár vdov si poplakalo, ale národ jako celek vítá fakt (nebo iluzi?), že do ozbrojených sil se od té doby investuje mnohem víc, a jejich výkonost a prestiž se zlepšily. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ani by som to nenazval ponorkovým filmom. Je to skôr klasický katastrofický film o parte ľudí, ktorá uviazne na nejakom mieste a my sledujeme ako sa ich celý svet snaží zachrániť. A to, že sú uväznení v ponorke na dne mora je prakticky jedno. Klaustrofobických scén z ponorky sa príliš veľa nedočkáme. Väčšinu filmu je posádka v jednej miestnosti. A aj keď film na začiatku venuje postavám dosť veľký priestor na to, aby si diváka získali, tak mne boli celkom ukradnutí. Nedočkáme sa ani príliš napínavých pokusov o záchranu. Od začiatku je jasné čo treba spraviť, ale pýcha ruskej armády nepustí a tak je oveľa pútavejšie sledovať snahy ženy jedného z posádky alebo američanov ako sa snažia presvedčiť neschopnú Ruskú armádu, aby prijali pomoc. Na konci filmu som mal pocit typu: hm, to bolo všetko? Technická stránka je ok, herecké obsadenie tiež solídne, ale v žiadnom ohľade film proste nenadchne a ani na sekundu poriadne nestrhne. Nejaký dokument, ktorý som pred rokmi o histórii Kursku videl, bol oveľa napínavejší a zaujímavejší. 6/10. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $6,925,791▐ Na prvý pohľad silné lákadlo popri úspešnom seriály Černobyl. Máme tu opäť podobnú tému jadrová ponorka Kursk ide ku dnu a prichádza jeden problém za druhým... prvá polovica filmu má slušné grády, slušnú atmosféru, aj herci hrajú, len v tej druhej akoby postupne dochádzal dych a nejak to skoro vyšumí do prázdna. /60%/ ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Postavy námořníků mohli být rozpracované i jinak než jen klišoidně rodinnými vazbami na manželky a děti, ale admirálové nad vodou to různorodějšími motivacemi a politickým zázemím bohatě kompenzují. Colinu Firthovi sedí jeho charakterní kapitán stejně dobře jako Tomu Hanksovi. Nemluvě o komoušském sovětském admirálovi Maxu von Sidowovi, ze které jde až husí kůže. Vůbec casting je zde velice vydařený, doteď jsem si neuvědomoval, jak “ruské tváře” mají Schoenaerts a Seydouxová. Co ale na filmu oceňuji nejvíce, je tematická vyváženost a komplexnost. Do stejné míry jako je Kursk o tragédii mužů pod vodou, je taky o politickém konfliktu nad vodou, o absurdnosti sovětského přístupu k události. O prohnilém systému, který kvůli falešným ideím zradil vlastné lidi. Druhý Chernobyl po čtrnácti letech. Lemování příběhu malým chlapcem, synem jednoho z námořníků ponorky, a jeho pochopení situace a reakce na ní, filmu dodává klíčovou hodnotu. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Od nehody spojené s ponorkou Kursk uběhlo už téměř 20 let, tak je pochopitelné, že už se o ní konečně někdo rozhodl natočit film..... se zajímavým obsazením a i zajímavou režii (Vinterbergův Hon jsem pořád neviděl, ale viděl jsem alespoň jeho zpracování Daleko od hlučícího davu) pak navíc očekávání stoupli tak nějak automaticky. Co ve finále dorazilo? Dle očekávání dorazilo slušné řemeslo. Dobře natočené, herci parádně odehrané..... jen s tím zpracováním mám možná trochu problém. Stěžejní problém filmu je ten, že místo aby se soustředil na jeden dějový oblouk se točí kolem tří/čtyř a na tom by nebylo nic špatného, kdyby se tento směr zvládl ukočírovat. Linka s uvězněnými námořníky funguje, linka s Colinem Firthem funguje, linka s ruským námořnictvem nějak funguje, linka s Leou Seydoux ale ve finále vyzní tak napůl.... Jsem jinak schopný akceptovat, že rusáci opět mluví anglicky i přesto, že ve výsledku jedná o evropskou produkci a tak to jednou mohlo fungovat nějak uvěřitelně. Mírné zklamání, ale nic za co bych lámal vazy.... Herci jsou v pohodě, Matthias Schoenaparats je sympaťák, Firth vždycky super a Max von Sydow i na 89 let válí. Mrzí mě fakt, že scény zesnulého Michaela Nyqvista zmizeli a všiml jsem si ho tak jenom v jedné scéně a ještě úplně vzadu....škoda, ve finále jsem si ani při titulcích nevšiml, že by mu byl film nějak věnován. Vinterberg naštěstí dokázal nadělit pár vizuálně zajímavých scén a ve finále film funguje jako komorní dialogovka, která hodně prodává právě přes dialogy. Ve finále těsně mezi 4 a 3 hvězdami, dobrý řemeslo to je určitě! ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Ruská jaderná ponorka K-141 Kursk byla pojmenována po ruském městě Kursk, které se stalo dějištěm největší tankové bitvy v průběhu 2. světové války. Mise začala v sobotu ráno 12. srpna 2000. Jako součást cvičení vypálil Kursk dvě slepá torpéda proti Pjotru Velikému, raketovému křižníku třídy Kirov. V 11:28 místního času (08:28 UTC) vysoce koncentrovaný peroxid vodíku, sloužící pro pohon torpéda, prosákl rzí v torpédovém pouzdře. Peroxid reagoval s mědí a mosazí v torpédometu, a tak způsobil řetězovou chemickou reakci vedoucí k explozi. Výbuch o mohutnosti rovnající se explozi 100 až 250 kg TNT byl registrován seismometry jako otřes o síle stupně 1,5 až 2,2 Richterovy stupnice. K další explozi došlo o 135 sekund později. Tato byla registrována jako otřes o síle 3,5 až 4,4 Richterovy stupnice, zaznamenaný seismickými stanicemi v celé severní Evropě. To odpovídá explozi 3 až 7 tun TNT.  Na palubě bylo 118 námořníků. (MATADOR)
  • Ako poradcovia pre film pôsobili odborníci na danú tému, ako novinár Robert Moore, autor knihy, na ktorej je film založený, David Russell, komodor kráľovského námorníctva, ktorý sa pokúsil zachrániť mužov z Kurska, a odborník na ponorky Ramsey Martin. (Arsenal83)
  • Ve filmu se vedle mnoha exemplářů dobového vozového parku objeví v několika záběrech i žlutá Škoda 105. (vladous)

Reklama

Reklama