Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 3

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (302)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Od Kursku jsem vlastně absolutně nic nečekal, o to víc mě překvapil poměrně silným emočním zářezem. Nejsem moc velký fanda těch velkolepých evropských koprodukcí. Většina z nich dopadá jako takový nemastný a neslaný mišmaš hollywoodské průměrné tvorby a nic moc zajímavého z toho tím pádem nekouká. Kursk navíc na první filmový pohled ničím zvlášť nevyniká. Průměrná vizuální stránka s množstvím (i když docela ucházejících) CGI dokreslovaček, tomu odpovídající styl vyprávění s několika se větvícími liniemi. Jenže příběh je sám o sobě natolik silný a zajímavý, že i v docela standardním filmařském provedení tlačí diváka úspěšně do sedačky. Postupně se navíc ukáže, že on ten Vinterberg přeci jen točí nadprůměrný biják, a že některé sekvence z hlavy úplně jednoduše nedostanete. Kursk je svým způsobem staromilsky odvyprávěný a ztvárněný katastrofický film, který působí na emoce diváka postupně, tak, jak se odvíjí vývoj postav a samotného příběhu. K hromadě věcí bych měl výtky a připomínky, ale divácký vjem ze silného citového zážitku u mě tentokrát vítězí. 8/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať, ako to všetko v skutočnosti bolo. Na pomoc si Vinterberg teda berie radšej otrepané hollywoodske klišé, ktoré sú už klišé dávno aj inde na svete, a to napríklad milujúce a doma čakajúce manželky, rozdelenie postáv na jednoznačne kladné a jednoznačne záporné a konštatovanie, že tí dole sú hrdinovia a tým hore ide vždy iba o moc. To je nakoniec jedno, či ide o vedenie v ruskom námorníctve alebo vládu v americkom filme. Našťastie ale film ako celok funguje, pretože obsahuje dostatočné množstvo napínavých scén, hviezdne medzinárodné obsadenie a kvalitnú výpravu, kde by som vyzdvihol najmä ruské sídlisko...uf. Vzhľadom na komerčný neúspech filmu zaokrúhľujem smerom nahor a aj preto, že sa v závere neprepisovala postmoderne história. Vlastne môžme byť radi, že Kursk nenakrútil Tarantino, tam by sme si koncom neboli istí ani 5 minút pred záverečnými titulkami. 70% ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuju na marigoldovo ponorkové dogma: ponorka = automaticky * plus. Protože podle všech ostatních kritérií natočil Thomas Vinterberg jen lehce nadprůměrnou žánrovou šablonu. Oslavu chlapáckého kamarádství kořeněnou sentimentem a dvojrozměrnými figurami. Z kodrcavého scénáře Roberta Rodata (mj. Zachraňte vojína Ryana) se snaží změnami formátu, veristickým snímáním a důrazem na bezeslovné detaily (chlapec jako němý svědek a svědomí) vykřesat něco víc. Jenže ono v tom filmu nic víc není. Skutečný případ je zdrcující a obešel by se i bez dramatizujících vycpávek. Takhle obstojí hlavně proto, že některé sekvence jsou chytlavé (podvodní hledání kyslíkových patron v jednom dusivém záběru) a Schoenaerts odvádí v hlavní roli slušnou práci podobně jako Firth ve vedlejší. Pomníček Kursku to je důstojný, ale nad hladinu film nepustí konflikt mezi hollywoodskou šablonou a snahou pojmout to jako civilní výpověď o tragédii běžných lidí. Výstupy zlomených matek pak mimoděk připomínají špatné divadlo. Škoda, ale ty roky v development hellu tomu nepomohly. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Rusáci vždycky budou přeborníci, v tom posílat vlastní vojáky na smrt, nebo se na ně vysrat, byť sou kousek od nich, proč je taky zachraňovat, to je práce navíc. A tak raději ze všeho obviní NATO, EU a USA, a to lhaní jim taky jde na jedničku, nemají problém lhát vlastním lidem do očí. Jako já se omlouvám, ale když sem viděl, jaký svinstvo Rusko valí na svoje vlastní lidi a úplně na pohodu, bez špetky sebereflexe či něčeho co by mohlo připomínat páteř, tak sem si několikrát znechuceně odfrkl. Ale natočený a zahraný, je to na jedničku a jediné co tak kazí dojem, ze zážitku, je to, že Rusáci tady mluví plynule anglicky, ale tak jasně, kdyby v tomhle hrál nebo to to točil někdo Ruského původu, asi by už nežil. Má to i pár "akčních scén" hledání kyslíků, otevírání poklopu a celé je to dost napínavé a znepokojivé. Matthias Schoenaerts co by ústřední postava, je opravdu parádní, a člověk mu to všechno věří a hned od začátku mi byl sympatický, tak sem si občas během filmu říkal, že by to mohl přežít. No Max von Sydow, si zase střihl parádní soudruha, který se po celou dobu filmu chová, jako arcizmrd, takže opět výborně zahraná postava. A celé to završuje, klavírní soundtrack, neustále přitažlivý Colin Firth a scéna v kostele. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Evropská drama o nadnárodním tématu. Je pravda, že kdyby toto točili Rusové nebo kdyby tu herci mluvili rusky, tak film dostane jinou dimenzi a rozhodně to přidá na autentičnosti. Zase bych se ale bál spíš toho, že příběh bude jedna velká demagogie, takže Thomas Vinterberg je pro mě nakonec taková ideální alternativa. Nejen, že film pojal z filmařského hlediska hodně solidně, ještě k tomu film podpořila evropská herecká smetánka a tak tu bylo i na co koukat. Za mě dobrý. Možná občas chybí stísněnost filmu Das Boot a možná tu je míň výbuchů nebo efektů, než by nabídla americká verze stejného příběhu. Na druhou stranu je tu větší důraz na vztahy a příběhová linka Léy Seydoux je vysloveně skvělá. O průběhu v ponorce ani nemluvě. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Ruská jaderná ponorka K-141 Kursk byla pojmenována po ruském městě Kursk, které se stalo dějištěm největší tankové bitvy v průběhu 2. světové války. Mise začala v sobotu ráno 12. srpna 2000. Jako součást cvičení vypálil Kursk dvě slepá torpéda proti Pjotru Velikému, raketovému křižníku třídy Kirov. V 11:28 místního času (08:28 UTC) vysoce koncentrovaný peroxid vodíku, sloužící pro pohon torpéda, prosákl rzí v torpédovém pouzdře. Peroxid reagoval s mědí a mosazí v torpédometu, a tak způsobil řetězovou chemickou reakci vedoucí k explozi. Výbuch o mohutnosti rovnající se explozi 100 až 250 kg TNT byl registrován seismometry jako otřes o síle stupně 1,5 až 2,2 Richterovy stupnice. K další explozi došlo o 135 sekund později. Tato byla registrována jako otřes o síle 3,5 až 4,4 Richterovy stupnice, zaznamenaný seismickými stanicemi v celé severní Evropě. To odpovídá explozi 3 až 7 tun TNT.  Na palubě bylo 118 námořníků. (MATADOR)
  • Ako poradcovia pre film pôsobili odborníci na danú tému, ako novinár Robert Moore, autor knihy, na ktorej je film založený, David Russell, komodor kráľovského námorníctva, ktorý sa pokúsil zachrániť mužov z Kurska, a odborník na ponorky Ramsey Martin. (Arsenal83)
  • Scenár Roberta Rodata bol vypracovaný podľa knihy Roberta Moora z roku 2002 "A Time to Die" ("Čas zomrieť"). (Arsenal83)

Reklama

Reklama