Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný nevyjasněný případ z poloviny padesátých let minulého století inspiroval o necelých dvacet let později filmaře k natočení kriminálního příběhu Případ mrtvého muže. V krátké době po sobě proniknou na území Československa s pomocí balónů dva agenti z Rakouska. První z nich zastřelí svou českou spojku, řidiče nákladního auta. Kriminalisté posléze objeví v opuštěné balónové gondole láhev s otisky bývalého číšníka Voráče, který před rokem emigroval. Voráč je skutečně dopaden na území Čech. Ukáže se však, že se sem dostal ve druhém balónu a že tedy není vrahem. Kriminalisté mezitím pátrají po totožnosti neznámého hluchoněmého muže, zadrženého poblíž polských hranic. Dotyčný písemně vypověděl, že se jmenuje Karel Neumann, pochází z Radhoště a z dosavadního života si pamatuje jen nejasné útržky. Major Sojka, jenž oba případy vyšetřuje, má podezření, že Neumann své postižení jen předstírá a že on je vrahem z první balónové gondoly. Jedna věc je však něco předpokládat – a druhá to nezvratně prokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

gezper 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavé téma - prý podle skutečné události, ač hóóódně ohnuté a domyšlené pro potřeby filmu (a agitky), pruměrné zpracování, ucházející někteří herci, ale dolů mi to chtě nechtě tahá všudypřítomné komunistické podhoubí, ze kterého to vyrostolo na objednávku. Btw. snad první film kde jsem viděl zapádní agenty v polovině 20.století se přepravovat balóny, heh (EDIT: tak dle upozornění kamaráda se to používalo). [40%] ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Málokdo ví, že tento film byl natočen na motivy skutečné události, která se však nakonec vyvinula úplně jinak, než je znázorněno ve filmu a navíc do dnešních dnů nebyla uspokojivě vysvětlena! Směle se dá zahrnout do největších novodobých záhad naší historie! Pokud však při natáčení skutečně zahynul kaskadér, je to smutné, avšak možná trochu podivné, až zarážející....... Film patří k tomu nejlepšímu, co vytvořil režisér Klein, čehož zase tolik nebylo. Vyšla mu sázka na nepříliš známého Julia Vaška, jehož čeština sice občas trochu trhala uši, a na neobvyklý námět! Hodně silná je scéna, kdy se Julius Vašek přizná, že mluví. Diváka navíc potěšila krásná Libuše Švormová a pobavili začínající Töpfer a Vladyka. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Řekla bych, že díky komunistickým mocipánům tehdejší doby, byl tenhle kriminální příběh jen velmi volně inspirovaný skutečnou událostí. Hlavně šlo o to, aby bylo divákovi názorně ukázáno, kdo je ten zlý a kdo je ten dobrý. Ještě štěstí, že tady hrají dobří a sympatičtí herci. Kdyby to nebylo alespoň tolik zbytečně zdlouhavé. Mohla to být celkem zajímavá kriminálka. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Když odstraníme politický nános tak to není tak úplně špatné. Jen si nejsem jistý že bych kdy slyšel o tom že by špioni používali pro přepravu balony..Vašek je skvělý. Příběh je na podkladu skutečného příběhu Karla Nováka. Objevil se z neznáma a státní bezpečnost se nikdy nesmířila s tím že není špionem, ač mu není schopna cokoliv prokázat Třicet let mu znepříjemňovala život a kriminalizovala jej.V dokumentu "Neznámý č.44" se můžete dozvědět více. Scéna, kdy málem dojde k přejetí hlavní postavy - Karla Neumanna (Július Vašek), nákladním autem, si vyžádala smrt kaskadéra Jiřího Plachého. Řidič nákladaku v  začátku filmu je filmový historik-Pavel Jiras. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Další kriminálka z řady těch, kdy agenti pronikají na naše území a páchají zlo. Tento případ je však zajímavý tím, že je okořeněný skutečnou předlohou. Zajímavé je, že si tvůrci dovolil na úvod krátký text, že ne každý vyřešený případ je též uzavřen. A prošlo to. Kriminálka je dobře obsazená a skvěle zahraná, samozřejmě je otázkou, kolik skutečného v ní zůstalo neboť příběh byl jistě upraven dobovými kritérii. Snad někdy uvidím dokument Neznámý č.44, který by objasnil víc. Pravdou je, že kriminalisté byli ve filmech vždy trochu zlidšťováni. Jaroslav Moučka si se všemi dobrácky vypráví. I Julius Vašek předvedl pěkný výkon. Divák je napínán vlastně až do konce, celkově je ale kriminálka spíš vlaznější a žádné velké napětí, drama nebo zamotaný případ nečekejte. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (14)

  • Scéna, kdy spojka, která čeká na diverzanta (Július Vašek), který přistane s balónem, na konkrétním místě, je nereálná. Balón umí stoupat a klesat, ale jinak je vydán na pospas větru, který fouká. Diverzant navíc zvolil období dne, kdy by byl velmi brzo spatřen. (sator)
  • Scéna, kdy málem dojde k usmrcení Karla Neumanna (Július Vašek) nákladním vozem, si vyžádala smrt kaskadéra Jiřího Plachého. Scéna se točila v pískovně Provodín, kousek od stejnojmenné železniční zastávky směrem na Staré Splavy. Pískovna je dodnes v provozu, přibylo tam i koupaliště. (sator)
  • Magnetofon používaný Bezpečností je KB 100, vyráběný v NDR v závodě VEB Fernmeldewerk Leipzig v roce 1959. Jeho unikátnost spočívá v tom, že byl vybaven rozhlasovým přijímačem. (sator)

Reklama

Reklama