Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aladin je vzrušující příběh o okouzlujícím pouličním zlodějíčkovi Aladinovi, kurážné a cílevědomé princezně Jasmíně a džinovi, který je dost možná klíčem k jejich budoucnosti. Film režíruje Guy Ritchie, který do pohádkového přístavního města Agrabahu vnese svižnou a strhující akci. (Falcon)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (557)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Animovaného Aladina som nevidel, takže porovnávať nemôžem a je vysoko pravdepodobné, že by ma tento hraný remake bavil podstatne menej. Takto ma bavil ale celkom slušne a nemal by som problém mu udeliť aj vyššie hodnotenie. Lenže čisto subjektívne, pesničky v disneyovkách sú pre mňa čisté peklo a oveľa radšej by som si nového Aladina pozrel v nejakej špeciálnej nemuzikálovej verzii. Príbeh má spád, ústrednej dvojke to sekne, Smith je občas ako džin otravný, najmä, keď mu scenár nariaďuje postmoderné hlášky, inak sa ale do role prekvapivo hodí aj on. Výprava veľmi potešila, len škoda nedomyslenej logiky, ale na tej v rozprávkovom žánri až tak nezáleží, že. 70% ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Zloděj Aladin by rád sbalil princeznu, ale skončí v rukou zloducha Jafara, který ho chce využít k tomu, aby mu donesl kouzelnou lampu. Aladin ale zjistí, že v lampě žije Džin, který mu splní tři přání. A rozhodne se usilovat o princeznu s jeho pomocí. Jafar se ale nevzdává… Guy Ritchie natočil svižnou a vizuálně strhující rodinnou pohádku, která parádně kombinuje humor, napětí a romanci a hrají v ní hodně sympatičtí herci. Problém je, že je až příliš podobná animovanému originálu a co se příběhu týká, nic moc nového nepřináší. Jak moc je to problém, to si musí každý ujasnit sám. Řemeslo je to ale víc než poctivé. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ako Disneyovka fajn, ale ako film od Guya Richtieho by to mohlo byť aj lepšie. Nieje to čista Ritchieovka ako uňho býva zvykom, no ten režisérsky rukopis je tam cítiť trošku v tých dialógoch a strihu. Tak či tak je to celkom zábava. Príbeh síce ničím nestrhne (čo je ale u Disneyoviek bežné) a tak isto ani záporna postava Jafara ničím nezaujme. Aladin ma tromfy niekde ide. A to v tanečných scénach a v hercoch. Egyptského Aladina Mena Massouda síce nepoznám, ale celkom mi tam zapasoval, tak isto aj krásna Jasmína Naomi Scott, no najlepšou postavou je tu Džin v podaní Willa Smitha, ktorý po dlhšej dobe zas pričuchol k roli, ktorá mu neskutočne sedí. Džín je tu ten najväčší vtipálek, najlepší kamoš a najlepšia postava skratka. K plusom si pritajme ešte drahú a nádhernú výpravu, kostýmy, či opäť skvelú hudbu od Alana Menkena. Fajn zabavička. Oblúbený soundtrack: Speechless (Full), The Wedding, Friend Like Me (Finale). 75% - 4* ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Disney to seká jak Baťa cvičky, ale s plnokrevnými filmy, takovými, které oslovují mně, to nemá nic společného. Tohle je prostě CGI leporelo, únavný, blbý, stojící ve výloze vedle hambáče z McDonaldu a kuřecích stripsů z KFC. Tovární výrobek na zakázku, ale čisté řemeslo ani omylem. Jeho úspěch je pro Myšáka určitě signálem, že nás tímhle digibordelem bude oblažovat i nadále, ale já už u toho nebudu. Umělecké výpovědi, stejně jako středně-rozpočtové autorsky ambiciózní snímky jdou do prdele, ty se v kinech nezaplatí, Disney si nás koupí všechny. Čest vzácným vyjímkám, které vyškemrají velké peníze, a přitom nemusí nic slevovat ze svých autorských vizí (Villeneuve, Nolan, Fincher a další). ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Byl jsem to já, kdo nejhlasitěji namítal, že právě Aladin hranou adaptaci nepotřebuje, protože už ve své kreslené předloze dokáže být etalonem dobrodružného žánru. Ritchieho režie ale podle očekávání dělá z honiček na tržišti či koberci efektně vzrušující podívanou, pouto hlavního hrdiny s dokonalou Jasmínou (Naomi Scott je nejúžasnější princezna a chci ji teď vidět pokud možno všude, děkuji) na pohádkové poměry perfektně uvěřitelné a přidané vedlejší linky s Jafarovou motivací nebo dech beroucí písni Speechless dělají z prince Aliho nejen skvělý letní blockbuster, ale po pro mě nedostižné Krásce a zvířeti i nejlepší hranou disneyovku. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (41)

  • Když Jasmína (Naomi Scott) začne hrát na Sitaru v Aladinově příbytku, Aladin (Mena Massoud) píseň hned pozná a řekne jí, že tuhle píseň mu hrála jeho zesnulá matka, když byl ještě kluk. To samé řekne Jasmína Aladdinovi. V původním filmu Aladin (1992) zachrání Jasmínu před useknutí ruky tím, že obchodníkovi řekne, že je to jeho sestra a je trochu bláznivá. Tím vznikla spekulace, že mohou být sourozenci. (LaserJet)
  • Výtvarný tým pod dohledem Gemmy Jackson vybudoval masivní dekorace města Agrabah pod širým nebem na rozlehlé asfaltové ploše u ateliérů Longcross za pouhých 15 týdnů. Dekorace města Agrabah obsahovaly látky, textilie a vyřezávané sošky podobné těm, které byly nalezeny v Marrákeši, spoustu pestrobarevných dřevěných ozdob, kovů, ovoce a zeleniny a také tisíc let starý olivový strom. (Zdroj: Falcon)

Související novinky

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Pokračování Cruelly už je na cestě

Pokračování Cruelly už je na cestě

06.06.2021

Studio Disney v poslední době rozhodně neotálí. Nová Cruella, jež vypráví o zrodu excentrické záporačky ze 101 dalmatinů, se totiž pomalu ještě ani nestihla ohřát v kinech ani na streamovací službě,… (více)

Reklama

Reklama