Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých Kramerových filmov, ktorý vlastne nie je ničím viac než klasickou čiernobielou kriminálnou drámou s hviezdnym obsadením a primeranou dĺžkou. S výnimkou pár veľmi fyzických, pre kondíciu hercov a kameru trochu náročnejších scén (rieka alebo jama) nie je ničím výnimočný a úprimne sa nazdávam, že má Stanley vo svojom repertoári neporovnateľne lepšie kúsky. I po tých rokoch stále veľmi živé, ale naivita a pokusy o odľahčovanie hláškami postáv, ako aj neaktuálny pohľad na rasizmus a americký vidiek plný typických buranov sú tento krát záporom, rovnako ako zmierenie sa s osudom v závere. Vlastne mi to pripomenulo Butch Cassidy a Sundance Kid, ktorý mal podobne vystavaný dej a podobne končil - akurát že ma narozdiel od tohoto kúsku aj nudil. A Sidney Poitierovi by mal niekto povedať, nech spievať radšej ani neskúša. 75% ()

Mol 

všechny recenze uživatele

CULLEN, I CAN'T MAKE IT! COME ON, MAN, YOU DRAGGIN' THE CHAIN!!! Byl jsem zvědavej na tuhle klasiku a o to víc jsem byl zklamán. Film v sobě nemá, žádné silnější momenty a i dialogy mi přišli prázdné a o ničem. Písnička pana Poitiera byla navíc dost otravná a může si jí prozpěvovat i s panem Curtisem, tak leda až budou krompáčema mlátit do šutrů. Jediný co tak film zachraňuje z bažin, kterými se neustále brodili, je závěr s vlakem, přátelství a pohledy, které těsně před nápisem THE END oba hodili. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Ve své době velice důležitý film věnující se dosti ožehavé otázce rasismu a lidského vykořisťování. Dva uprchlí trestanci - běloch a černoch - v osudovém střetnutí jejich života naplněného velkými myšlenkami, nezkrotnou americkou krajinou a naprosto precizní psychologií, pro virtuóza Stanleyho Kramera tak typickou a zároveň jedinečnou. Oba štvanci - impulzivní, avšak sympatický Tony Curtis a jako tradičně racionálnější Sidney Poitier - svým výkonem rozhodně dostávají statusu tehdejších hereckých hvězd, zatímco šerif Theodore Bikel, stále urputnější a bezohlednější při jejich stíhání, dokonale prohlubuje zvyšující se úzkost ohledně neodvratného konce téhle nedobrovolné výpravy. Vše korunuje silné melodramatické zakončení, které ani po letech neztrácí nic ze své působivosti a výpovědní hodnoty. Pro mě jasných 5*. :) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je to první film Sidney POITIERA a už tehdy byl báječný.Tony CURTIS byl tehdy docela mladičkým neznámým hercem. Ale oba dva to sehrali bez "ztráty kytičky". To byla léta, kdy se v Americe herci černé pleti téměř vůbec nevyskytovali ve filmu. A podívejte se na tu změnu za 50 let. Nyní, abyste hledali v akčních filmech herce bílé pleti, že ? Film je velmi kvalitní a stojí zato jej zhlédnout ostatně jméno režiséra je toho zárukou. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Dva vynikající herci,jeden zručný režisér,vděčná zápletka,jejíž myšlenky a podtext nestárnou.A bohužel i časté zjednodušování jak problémů tehdejší společnosti,tak samotných postav a těžce nebavící pasáž u ženy a jejího synka v závěru.Útěk v řetězech není žádná nezapomenutelná pecka,ale velmi dobře fungující film,nad jehož stářím nemusí člověk zavírat oko a který bez problémů obstojí nejen v rámci žánru. 80 % ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama